Geleceği Yazanlar

Geleceği Yazanlar Uygulama Maratonu İlk Faz Tamamlandı!

Yerli mobil yazılım seferberliği kapsamında tüm geliştiricilere eşit olanaklar sağlamak ve Türkiye'ye değer katacak projelere destek vermek amacıyla düzenlediğimiz Geleceği Yazanlar Uygulama Maratonu'nda 6 hafta sonunda marketlere konan 45 uygulama arasından dereceye giren 8 projenin basına tanıtılmas...

Orhan Bayram |

09.06.2014

Yerli mobil yazılım seferberliği kapsamında tüm geliştiricilere eşit olanaklar sağlamak ve Türkiye'ye değer katacak projelere destek vermek amacıyla düzenlediğimiz Geleceği Yazanlar Uygulama Maratonu'nda 6 hafta sonunda marketlere konan 45 uygulama arasından dereceye giren 8 projenin basına tanıtılmasıyla ilk faz tamamlandı.

5-6 Nisan tarihlerinde Turkcell'in ARGE merkezi Teknoloji Plaza'da 580 başvuru arasından seçilen 60 ekip ile buluştuğumuz Uygulama Geliştirme Maratonu, bizim için heyecan vericiydi. Türkiye'nin 18 farklı ilinden 153 geliştirici ile 26 saatlik bir çalışma, bu 26 saat sonunda da 53 projenin olgunlaştırılması 6 haftalık maratonun ekipler tarafından ne kadar sahiplenildiğini gösteriyordu.

Türkiye mobil yazılım ekosisteminden 24 firmanın da katkılarıyla başladığımız maratonda, ekosistemin önde gelen 47 isminden oluşan değerli danışman kadromuz da ekiplere sürekli destek verdi, birebir görüşmelerde bulundu. Ekipler sektörün ihtiyaçlarını yine sektörün içinden isimlerden birebir dinledi, projelerini bu şekilde geliştirdi.

Sektörün problemlerini, ihtiyaçlarını ve tüm yönleriyle mobil uygulama geliştirme süreçlerini yine sektörün içinden önemli isimlerle düzenlediğimiz Ekosistem Buluşmaları'nda hem maraton ekiplerine hem de Geleceği Yazanlar üyelerine canlı olarak aktardık. Ekiplerle yaptığımız birebir görüşmeler ile projeleri yakından takip ettik.

14-15 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirdiğimiz ara jüride süreç boyunca geliştirilen 45 projeyi ve ekipleri dinledik, tüm uygulamaları marketlerden indirerek test ettik. Geliştirilen projeler beklentimizin de üzerinde, olgunlaşmış ve bir değer haline getirilmişti. 8 kişiden oluşan ara jüride eleme yapmak bizim için oldukça zor oldu, daha önce 10 projenin final jürisi karşısına çıkacağını duyurmamıza rağmen ara jüride 16 proje belirledik ve bu projeleri 21 Mayıs'ta gerçekleştirilen final jürisine taşıdık.

Finalde izlediğimiz sunumlar ve ekipler gayet profesyonel, gerçekleştirilen projeler tüm fonksiyonları ile çalışır durumda ve gelecek vadeden projelerdi. Jüri zorlu bir süreç sonunda ilk 5 uygulamayı belirledi, bunun yanında 3 proje de jüri özel ödülü aldı.

Ekosisteme katkı sağlamak amacıyla sponsorluklar ile desteklediğimiz 24 saatlik kod geliştirme etkinliklerinin aksine süreci uzatarak nitelikli ve değer yaratacak projelerin üretilmesine katkı sağladık. Gelin, dereceye giren projelere birlikte göz atalım:

 

Dereceye giren uygulamalar

1. Akıllı LokasyonAkıllı Lokasyon Platformu, iBeacon protokolüne sahip cihazlar aracılığı ile mikro lokasyon tespiti yapmayı sağlayan yazılım geliştirme kiti ve başkalarının da üzerinden yazılım geliştirebilmesi için API sunan bir plaform olarak hayata geçti.

 

2. PinicatePinicate, mobil kullanıcılarının yakınında olan olaylardan haberdar olmasını ve kayda değer haberleri büyük kitlelere ulaştırmasını sağlayan bir proje olarak hayata geçti.

 

3. Miko ve Dodo'nun MaceralarıiPad'e özel olarak Türkçe hazırlanan “Miko ve Dodo'nun Maceraları”, 0-5 yaş arası çocuklar için eğitici oyunlar ve etkileşimli hikayeler içeren bir çocuk gelişim uygulaması olarka hayata geçti.

 

4. Bozuk Yol: Telefonun sensörleri ve GPS desteği ile arabada giderken bozuk yolları tespit eden bir proje olarak hayata geçti, proje ile birlikte Türkiye'nin bozuk yol haritası çıkartılacak.

 

5. Akıllı AnahtarEvin ya da işyerinin kapısını bir kamera ve telefonun ürettiği kare kod yardımıyla uzaktan kilitleyip açmaya yarayan bir uygulama olarak hayata geçti.

 

Jüri özel ödülü alan uygulamalar:

PogitiveMobil, tablet ve web sitesi aracılığı ile sosyal medya üzerinden bir haber dağıtım uygulaması olarak hayata geçti.

 

Kan BağımKan veya trombosite ihtiyaç duyan ve bağışlamak isteyenler için geliştirilmiş sosyal sorumluluk projesi olarak hayata geçti.

 

Sosyal KarıncaSosyal sorumluluk etkinliklerini tek bir kanaldan görmeyi, katılmayı ve takip etmeyi sağlayan bir uygulama olarak hayata geçti.

Orhan Bayram |

09.06.2014

Yorumlar

Caner Güral
10.06.2014 - 01:13

Füsun Nebil'in turk.internet.com için hazırladığı Uygulama Maratonu konulu güzel bir çalışması var. 5 Haziran günü gerçekleştirilen basın toplantısının ardından ekiplerle söyleşisi de oldu ve bunu kamerasıyla kaydetti. İzlemek isteyenler: http://www.turk-internet.com/portal/yazigoster.php?yaziid=47108