Soru & Cevap

Mobil platform için en iyi oyun motoru? ...

16.11.2014 - 07:17

Merhaba, ben 16 yaşında lise öğrenicisi bir gencim.

Şimdi, bu işe atılmamın sebebi internetteki vaktim boşa geçmesin bir şeyler yapayım ve birazda para kazanırım diye düşünüyorum. Şimdi ben ilk olarak Android için oyun geliştirmek istiyorum. Oyun motoruna bir türlü karar veremedim. LibGDX uygun gelmişti ama Türkçe kaynak yok, İngilizce kaynak da yetersiz ve aynı zamanda çok sıkıcı yani 40-50 dk videolar oluyor... Sağlam bir kaynak bulabilseydim LibGDX ile başlayacaktım fakat ne yazık ki yok... Şimdi bende AndEngine, LibGDX, Construct 2 ve Unity var. AndEngine ve Construct 2 performans düşük diye bir kaç yerde okudum. Bunlardan vazgeçtim diyebilirim. Fakat yine de bilen abiler, arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim. Şimdi benim istediğim motor: 

- Öğrenmesi aylar almayacak (malum lise bir yandan)

- Cross-platform olsa iyi olur fakat ilk önce Android sonra gelir elde edersem diğer platformlara gireceğim.

- Performansı yüksek olmalı. 

- Yüksek .apk boyutu olmasını da istemiyorum (ki Unity küçük bir oyun için bile 8-9MB çıktı veriyor, Unity'nin sevmediğim tarafı bu)

Bir de, mesela crackli Unity Pro kullansam, sonra uygulamayı markete yüklesem, Unity veya bazı kişilerce bu anlaşılır mı? Pek sanmıyorum ama bir de mahkemeyle falan da uğraşmak istemiyorum.

Sizin öneriniz nedir? Cevaplarınızı bekliyorum. :)

544 Görüntülenme

6 Cevap

Sitedeki sorulara cevap verebilmek için giriş yapın ya da üye olun.

Profile picture for user techtoroms.com
techtoroms.com
24.09.2022 - 05:15

Techtoroms'a hoş geldiniz!

ROMS oyunlarını indirmek için ilk hedef biziz. Aralarından seçim yapabileceğiniz kapsamlı bir oyun kütüphanesi sunuyoruz ve seçeneklerimiz sürekli büyüyor. İster klasik oyunların, ister en son çıkan oyunların hayranı olun, herkes için bir şeyimiz var.

Kullanımı kolay platformumuz, oyun indirmeyi hızlı ve kolay hale getirir, böylece hemen oynamaya başlayabilirsiniz. Ayrıca, ihtiyaçlarınıza en uygun seçeneği seçebilmeniz için çeşitli ödeme yöntemleri de sunuyoruz.

Techtoroms'u seçtiğiniz için teşekkür ederiz!

Profile picture for user Mbscyclone
Mbscyclone
21.06.2016 - 01:13

https://unity3d.com/ ... orada bulunan GET UNITY butonuna tıkla personal olanını indir. (paralı değildir. unity'i kurduktan sonra login olman gerekli unity'e bedava üye olabilirsin. Unity Asset store de bedava bir sürü Asset mevcut. Skybox, veichle vb. Oyununda Google Ads kullanacaksan tavsiyem Stans Asset ama ücretli. Ayrıca android studio eclipse gibi yazılımlar gerekli. onları da ayrıca indirmeli ve Android.jar Android manifest dosyalarını ayarlamalısın. C sharp (c#) ve java dillerinde script yazılabiliyor. tafsiyem c# youtube'de bir sürü ders anlatımı var ingilizce bile olsa anlıyorsun belli bir zaman sonra. Tavsiye ederim. Unity'i ben memnun kaldım bi çok konuda.  /*  (Pro bile olsa bazı konularda yetersizlik yaşanıyor. örnek vereyim isterseniz. F 16 uçak oyunu yapıyorum. ve Bir kamera ile görüntüyü renderer.texture oluşturup ona görüntüyü yolluyorum. Diğer bir kamera ile bir plane ye bakıyorum ve orada önceki yollanan renderer.texture yi görmek istiyorum. Andy emulatorde siyah bir texture, Samsung tel de siyah ekran, general mobile E-tab4 de siyah ekran. Sony xperia Z3 te düzgün çalışıyor. millet yaptığım oyunda, F16 MFD de haritayı siyah görüyor. Shader model FX, Standart, Mobile vb. denedim Difuse , Vertexlit alt bölümler hiç biri olmadı)   */

Profile picture for user kainatsu21
kainatsu21
13.04.2015 - 04:54

unıty  nerden indiriliyor bana linkini atabilirmisiniz

Profile picture for user NeRoX
NeRoX
20.11.2014 - 07:00

İkinize de cevaplarınızdan dolayı teşekkür ederim. Unity ile başlayacağım. 

picture-19354-1419383480.jpg
abalta
19.11.2014 - 02:32

Bir cevapta ben veriyim Unity ile ilgili oyun geliştirmiş biri olarak. En kısa sürede yayınlayacağım.

Unity'i öğrenmek aylar almaz. İstemediğin kadar video ve tutorial bulabilirsin. Türkçe kaynakta bulabilirsin.

Free lisans ile android ve ios'a oyun çıkartabilirsin.

Performans yüksek. Ayrıca oyun için boyutu hakkında fazla endişe etmene gerek yok. Bence oyun yapmanın en önemli yanı assettir (eğer tasarımcı değilsen). Assetlerin ne kadar fazla ise oyun boyutu fazla oluyor. Qhd telefonların çıktığını düşünürsek 2 boyutlu bir oyun için bile texturelerin boyutlar 1-2 MB'ları bulabiliyor.

Başlangıç olarak Free lisans kullanmanın bir sakıncası olacağını sanmıyorum.

Kişisel tavsiyem ise, Unity kullanacaksan C# ile yazmanı tavsiye ederim. Birçok plugin ve tutorial C# ile yazıldığından kaynak konusunda sıkıntı çekmezsin.

picture-9626-1398797004.jpg
bakiabaci
17.11.2014 - 10:13

Merhaba Ali,

Bu kadar zahmet etmişsin yazmışsın bizde bildiklerimiz kadarıyla size bir kaç bir şey yazmaya çalışalım.

  • AndEngine android için güzel kullanması basit metotları harika. Ama son güncellemelerinden sonra doğru dürüst dökümantasyonda editleme yapılmamış, kütüphanenin son güncellemelerinde her şey o kadar değişmişki, yapıyı baştan öğrenip hakim olman lazım. Kütüphaneyi yazan arkadaş kimse dökümantasyonu olağanüstü berbart.
  • Libgdx ise kullanışlılık açısından multiplatform destekleyen bir yapıya sahip. Biraz daha araştırsan belki de senin isteklerine cevap olabilecek yapıya sahip olabilir. Ama araştırmanı tavsiye ediyorum. Tabiki ingilizce bundada şart.
  • Unity'e gelecek olursak, geçtiğimiz son bir kaç yıl içerisinde gerçekten yükselen bir yıldız oldu oyun konusunda. Ama lisansı ise gerçekten cep yakan cinsten. Aylık lisans ile satın alabilirseniz 75$ gibi bir masrafı olur size. Ama bir ayda güzel bir planlama ile harika oyunlar çıkarabilirsiniz.. 
  • Özetle size Unity tavsiye edebilirim. Tutorial'leri her ne kadar ingilizce olsada Türkiye'de de azımsanmayacak kadar Unity developer kitlesi oluşmuş durumda. Sosyal medyadan kendilerine ulaşıp daha detaylı bilgi alabilirsiniz..

İyi çalışmalar..