Mobil Dünya

Android Wear'in Ayak Sesleri

Apple, iWatch çıkaracak mı çıkarmayacak mı tartışaduralım, Google geçtiğimiz mart ayında yeni giyilebilir akıllı cihaz platformu Android Wear'i tanıttı. Glass projesi ile başlayan giyilebilir akıllı teknoloji atağı böylece Android Wear ile tamamlanmış oluyor. Platfo...

Can Çiloğlu |

29.05.2014

Google, telefonlarımızdan sonra giyilebilir herşeye girmeye hazırlanıyor.

Apple, iWatch çıkaracak mı çıkarmayacak mı tartışaduralım, Google geçtiğimiz mart ayında yeni giyilebilir akıllı cihaz platformu Android Wear'i tanıttı. Glass projesi ile başlayan giyilebilir akıllı teknoloji atağı böylece Android Wear ile tamamlanmış oluyor.

Platformun temelini, şu anki Android telefonlarda ve Glass'ta kullanılan Google Now uygulaması oluşturuyor. Google Now kullanıcıya hava durumundan toplantı hatırlatmalarına, yol tarifinden yemek tarifine, atılan adım sayısından, ortamda çalan şarkının ismine kadar birçok konuda bilgi veriyor, önerilerde bulunuyor ve kullanıcının kişisel asistanlığını yapıyor. Bu da bize Android Wear platformunda çalışacak cihazların Google sunucularına erişim için mutlaka İnternet bağlantısının olacağını gösteriyor, çünkü İnternet bağlantısı olmadan bu cihazların fonksiyonlarının çok sınırlı olacağı açık.

 

Yeni bildirim modeli

Platform tasarlanırken basit ve kolay kullanım en ön planda tutulmuş. Kullanıcılar cihazlarla sadece sesli komut, kaydırma ve tek dokunma hareketleriyle etkileşim kurabiliyor. Google, cihazlarda bunlar dışında motor sinir hareketi gerektirecek hiçbir etkileşim yolu olmayacağını söylüyor. Sesli komut vermek için ise "Ok Google" demek veya ekranın sağ üst köşesindeki "g" harfine dokunmak yetiyor. Android Wear platformu için tasarlanmış yeni bildirim modeli, kullanıcının küçük ekranlarda bir bildirimi daha kolay algılamasını ve yönetmesini sağlıyor. Bu yeni modelde, bildirimler üstü üste biniyor ve her bildirim metin dışında bir arka plan resmi ile desteklenerek algının kolaylaşması sağlanıyor.

Google, Android Wear platformunda yanına LG, Motorola, Samsung, HTC, Intel, Asus, Broadcom, MIPS ve hatta saat üreticisi Fossil gibi firmaları katmış. Android Wear platformunu kullanacak Motorola'nın Moto 360 ve LG'nin G Watch saat modelleri tanıtılmış olsa da, henüz bu saatler üretilmiş değil. Bu yüzden Android Wear platformunu kullanacak saat gibi cihazların İnternet bağlantısını nasıl sağlayacakları, İnternet bağlantısından dolayı pil ömürlerinin ne kadar olacağı gibi donanımsal birçok konu belirsiz.

Android Wear platformunun şu anki giyilebilir akıllı cihaz pazarındaki etkisi de çok büyük olacak. Piyasaya çıkacak Android Wear ile çalışan Google Now entegrasyonuyla çok daha gelişmiş cihazlar, halihazırdaki Pebble ve Samsung Gear gibi daha az gelişmiş ve daha az "akıllı" birçok saatin satışlarını çok olumsuz etkileyecek. Böylece Android Wear'in giyilebilir teknoloji pazarında yeni standart olacağını söylemek, sanırım yanlış olmaz.

Can Çiloğlu |

29.05.2014

Yorumlar

Oytun Eren Şengül
03.06.2014 - 03:19

Android Wear'ın çok fazla şanıs olacağını düşünmüyorum. Embedded sistemlerde Android'in durumu bir çok sebepten ötürü malum. Ayrıca Oracle ile kaybedilen dava sonrası Android'in geleceği de ayrı bir tartışma konusuyken Wear gerekli fakat geleceği biraz zor bir adım olarak önümüzde duracak.

Özellikle iOS'in buraya yaptığı yatırımlar ve Samsung gibi pazar liderinin tamamen bu ürünlerde Tizen'e geçmesi de cabası...

Ali Işıngör
03.06.2014 - 05:28

Sevgili Oytun,

Kişisel olarak Oracle'ın Google'da dair açtığı davanın, GPL sözleşmesi metninin son derece zorlama bir yorumu yapılarak yapılmış bir hareket olduğunu düşünüyorum. Dava sonunda Android,  mahkum oldu ama günün sonunda bu sürecin kaybedeni Oracle olacak. Adamlar hareketleriyle, cânım OpenOffice.org'u bitirdiler, yerini 6 ay içinde LibreOffice aldı.

Kişisel tahminim şu:

Google, Android 5 ya da 6 ile ile davaya konu olan API yapı ve isimlendirme şemalarını değiştirmeyecek, bugün Apple'ın yaptığı gibi alt seviyede kullanılan geliştirme dilini değiştirecek. Şimdiden, Go ya da Dart dillerini öğrenmeye başlayalım derim :)

(...)

Tizen'e gelince...

Ortalık çok iyi bir mimariye dayanan, günümüz iOS ve Android'inden çok daha güçlü mimariye sahip platformlarının mezarlığından geçilmiyor. HP WebOS, BlackBerry 10 ilk aklıma gelenler.

Bir "özgür yazılım destekçisi" olarak hiç istemesem de, Tizen de buradaki yerini alacak gibi..

Oytun Eren Şengül
03.06.2014 - 10:50
hehehe :) Screenshot aldım, seneye görüşürüz :)