Android

App Inventor Eğitim Programı

App Inventor’u öğrenerek basit uygulamaların nasıl yapıldığını öğrenebilir, oyun yapımı hakkında fikir sahibi olduktan sonra uygulama geliştirmeye başlayabilirsin.

App Inventor Nedir?

 

Bir uygulama geliştirme platformu olan App Inventor, Massachusetts Institute of Technology(MIT) tarafından geliştirilmiştir. Programlama konusunda fazla tecrübesi olmayan kişilerin rahat kullanması için tasarlanmış platform, Android uygulaması geliştirmeye olanak sağlar.

 

App Inventor platformunun en önemli özelliklerinden biri drag and drop (sürükle ve bırak) şeklinde programlanabilmesidir. Bu şekilde programlanması sayesinde küçük yaştaki çocuklar için de gayet uygun bir kullanıma sahiptir.

 

App Inventor Kullanım Alanları

 

Blok tabanlı bir mobil uygulama programlama aracı olan App Inventor, programlama konusunda yeterli bilgisi olmayanlar için yapboz oyununa benzer bir deneyim sunar. Kod bloklarını birleştirip çeşitli uygulamalar ve oyunlar geliştirebilirsiniz. Bu özelliğiyle App Inventor, çocuklara hayallerinde tasarladıkları oyunu gerçekleştirme imkanı sunar. App Inventor platformunun her geçen gün kendini geliştirmesiyle beraber son derece komplike olan mobil uygulamaları daha kolay bir şekilde hayata geçirebilirsiniz.

 

Sadece Android uygulamaların geliştirebildiği App Inventor platformunun, ilerleyen yıllarda daha farklı mecralarda uygulanabilecek oyun geliştirme özelliği çıkarması beklenmektedir. Kullanıcılara gerçekleştirdikleri uygulamaları ve oyunları Play Store’da satışa çıkarma imkanı sunan App Inventor, bu özelliğiyle geliştiricilere maddi gelir kazanma imkanı sunar. Kullanıcılar için App Inventor’un bir diğer önemli avantajı ise gerçekleştirilen uygulamarı ve oyunları insanların beğenisine sunup, onlardan geri bildirim almaktır. Bu geri bildirimler kullanıcıların kendilerini geliştirmesi için önemlidir. App Inventor’un çocuklar ve gençler arasında çok tercih edilmesinin en büyük sebebi ise uygulama geliştirme aşamasında kavramlar arasında kaybolmamalarıdır. Kolay bir şekilde analitik kavramları öğrenme ve algoritma geliştirme fırsatı sunan App Inventor, çocuklara ve gençlere eğlenerek bilgisayar üzerinde birçok bileşeni deneyimlendirir.

 

App Inventor ile Yapılmış Uygulama Örnekleri

 

  • Buton Uygulaması: Yapılan bu uygulama ile uygulamanın içindeki butona bastığınızda üstünde yazan yazıyı değiştirebilirsiniz.
  • Ses Tanıma Uygulaması: Ses tanıma işlemi ekranda mikrofon simgesinin çıkıp sizin konuşmayı başlatmak ve bitirmek için bir ses duymanız arasında geçen süreyi kapsar.
  • Ses Çalma ve Ses Kayıt Uygulamaları: Bu uygulamalarda yazılan kodlarla ses çalma ve ses kayıt uygulamaları yapılır.
  • GPS Location Sensor Uygulaması: Bu uygulamalarda, cihazınızın GPS (Konum) sensörünü açarak enlem, boylam ve yükseklik bilgisini alabilme imkanınız bulunur.
  • Fotoğraf Çekme Uygulamaları: Cihazınızın fotoğraf çekme özelliği kullanarak yapılan bu uygulamalarda hayalinizdeki fotoğraf çekme uygulaması yapabilirsiniz.

 

Yukarıda verilen örnekler dışında emojini seç uygulaması, dijital kitap uygulaması, hesap makinesi uygulaması gibi daha birçok uygulama veya oyun yapabilirsiniz. Siz de grafiksel arayüzündeki blokları kullanarak Android uygulamaları geliştirilmesine imkan tanıyan App Inventor’u, Geleceği Yazanlar platformundan öğrenebilir, uygulama geliştirenlerin dünyasına katılabilirsiniz.

 

https://gelecegiyazanlar.turkcell.com.tr/konu/app-inventor

 

App Inventor Emulator Kullanımı

 

App Inventor Emulator, yapılan projeleri telefona indirmek yerine bilgisayar ekranında görünmesini sağlayan sanal bir mobil ekrandır. Windows işletim sistemlerine indirmeniz için aşağıda bulunan aşamaları takip etmeniz gerekir:

 

  • İlk aşamada App Inventor Setup yazılım paketini yüklemeniz gerekmektedir.
  • http://appinventor.mit.edu/explore/ai2/windows.html bu linke tıklayarak App Inventor Emulator indirme sayfasına geçebilirsiniz.
  • İndirilenler dosyanızda veya Masaüstünüzde MIT_Appinventor_Tools_2.3.0 dosyasını bulun . Bu dosyanın boyutu 80MB civarındadır. İndirmenin bilgisayarınızdaki konumu, tarayıcınızın nasıl yapılandırıldığına bağlıdır.
  • Dosyayı açın ve yükleyicinin adımlarını takip edin.
  • Kurulum yerini değiştirmeyin, kurulum dizinini kaydedin, çünkü daha sonra sürücüleri kontrol etmeniz gerekebilir. Dizin, Windows sürümünüze ve yönetici olarak oturum açıp açmadığınıza bağlı olarak farklılık gösterecektir.
  • Bilinmeyen bir yayımcıya ait bir programın bu bilgisayarda değişiklik yapmasına izin vermek isteyip istemediğiniz sorulabilir.  Bu aşamada “Evet”e tıklayın.
  • Windows işletim sisteminde Masaüstünüzün, Başlat menüsünden, Tüm Programlar'dan ve Başlangıç ​​Klasöründen aiStarter'a kısayollar olacaktır.
  • Emülatörü App Inventor ile kullanmak istiyorsanız, oturum açtığınızda bilgisayarınızda aiStarter'ı manuel olarak başlatmanız gerekecektir. Bunu masaüstünüzdeki simgeye tıklayarak veya başlat menünüzdeki girişi kullanarak aiStarter'ı başlatabilirsiniz.
  • aiStarter'ı Windows'ta başlatmak için simgeye çift tıklayın.
  • Simgedeki şekil şu şekilde olacaktır:

 


App Invertor


Buradan sonraki aşamalara App Inventor’e girdikten sonra geçiyoruz.

 

  • App Inventor’da bir proje açın veya yeni bir tane açabilirsiniz.
  • Ardından, App Inventor menüsünden, Bağlan (Connect) Menüsüne gidin ve Emulator seçeneğine tıklayın.
  • Emulator’un bağlandığını söyleyen bir bildirim alacaksınız. Emulator’u başlatmak birkaç dakika sürebilir.
  • Emuator başlangıçta boş bir siyah ekranla görünecektir.

    App Invertor
  • Renkli ekran arka planıyla Emulator hazır olana kadar bekleyin.

    App Invertor
  • Arka plan göründükten sonra bile, Emulator telefonun SD kartını hazırlamasını bitirmesini beklemelisiniz: kart hazırlanırken telefon ekranının üst kısmında bir uyarı olacaktır. Bağlandığında, Emulator başlatılır ve App Inventor'da açtığınız uygulamayı gösterir.