Siber Güvenlik

Oltalama Saldırıları Nelerdir, Nasıl Önlenir?

2022’de yayınlanan Statista ve Payments Source verilerine göre şu anda global ölçüde en çok gerçekleştirilen siber saldırı türü oltalama saldırıları olmaktadır. Orijinal olarak phishing, Türkçe adıyla oltalama saldırıları, sistemi ele geçirmenin en kolay yolu olan kullanıcı bilincini hedef alır. Geçmişte komedi unsuru da olan “Prens ve prenseslerin ülkelerine dönmek için para isteme mailler...

Onur Osman Güle |

30.05.2022

2022’de yayınlanan Statista ve Payments Source verilerine göre şu anda global ölçüde en çok gerçekleştirilen siber saldırı türü oltalama saldırıları olmaktadır. Orijinal olarak phishing, Türkçe adıyla oltalama saldırıları, sistemi ele geçirmenin en kolay yolu olan kullanıcı bilincini hedef alır.

 

Geçmişte komedi unsuru da olan “Prens ve prenseslerin ülkelerine dönmek için para isteme mailleri”ne artık inanmasak da oltalama saldırıları o kadar gelişti ki günümüzde bu mailleri kolaylıkla ayırt etmek zorlaşıyor.

 

Oltalama Saldırıları Nelerdir, Nasıl Önlenir?

 

Oltalama saldırısı, internetteki herhangi biri tarafından gerçekleştirilebilir. Bu bir arkadaşınız ya da uzman bir hacker olabilir. Genellikle email üzerinden veya internet üzerindeki website ve indirilen dosyalarda karşımıza çıkabilir.

 

Ne Elde Edilebilir?

 

Oltalama saldırısına yakalandığınızda, saldırganın sizden çaldığı veri saldırı tipine göre değişiklik gösterebilir.

 

  1. Ad, Soyad, E-mail, Telefon gibi veriler.
  2. TC Kimlik No, anne adı, baba adı gibi kişisel veriler.
  3. Banka ve sosyal medya şifreleri.
  4. Cihaza tam erişim ile birlikte yaptığınız tüm işlemler, girilen tüm websiteleri ve şifreleri, kamera görüntülerinizi elde edebilirler.

 

Nasıl Tespit Edilir?

 

Oltalama saldırılarını anlamanın yolu birkaç soruya cevap vermekten geçer, burada saldırılar en çok email üzerinden gerçekleştiğinden e-mail üzerinden örneklendirelim.

 

Kimden Geliyor?

 

Öncelikle ilk dikkat edilmesi gereken husus, e-mailin kimden geldiğidir. Daha önce hiç iletişime geçmediğiniz bir e-mail adresinden gelen bir postayı çok dikkatli açmalısınız. Şirket içi e-mail iletişiminde e-mail adresinin sonunda bulunan @turkcell.com.tr tarzında bir domain olması güven aşılasa da dikkati elden bırakmamakta fayda vardır.

 

İçeriğinde Ne Var?

 

Oltalama saldırısı içeren e-mailler genellikle başka bir siteye yönlenen bağlantı, indirilebilir doküman, dosya gibi ekler içermektedir. Bağlantı içeriyorsa bağlantıya tıklamadan hangi site olduğu kesinlikle kontrol edilmelidir. Örnek olarak Google.com yerine gogle.com yazıyorsa kontrol etmekte fayda var.

 

İçeriğinde bir dosya mevcutsa bu dosyanın türü muhakkak kontrol edilmelidir. Çalıştırılabilir dosya dediğimiz exe gibi dosyaları indirmemeye çalışmalı, eğer indirmemiz gereken bir dosya ise kimden geldiği farketmeksizin çalıştırmadan VirusTotal gibi bir antivirüs uygulaması ile taramalıyız. 

 

Yazım Hataları

 

Genellikle oltalama saldırıları global ölçekli gerçekleştiğinden yazım hataları, noktalama işaretlerinin yanlış kullanılması, anlatım bozuklukları gibi hatalar içerebilmektedir. Eğer böyle bir email aldıysanız yukarıdaki maddeleri de tekrar tekrar kontrol etmekte fayda var.

 

Kişisel Bilgi Talebi

 

Gelen bir mail herhangi bir şekilde kişisel bilgilerinizi talep ediyorsa tekrar düşünün. Eğer gönderilmesi gereken bir bilgi varsa minimum kişisel bilgi içerecek şekilde gönderin. Çalıştığınız kurum veya diğer şirketler sizden kişisel bilgi veya şifrenizi isteyen bir e-mail göndermez.

 

Diğer Oltalama Saldırı Türleri 

 

Elbette ki oltalama saldırıları yalnızca email yoluyla, global ölçekte veya kişi bazlı gerçekleşmiyor. Diğer oltalama türleri de aşağıdaki gibi sıralanabilir.

 

  • Vishing: Telefon kullanılarak gerçekleştirilen, anne adı, baba adı gibi kişisel verilerinizi ele geçirmek istenen bir oltalama saldırı türü.
  • Whaling: Yalnızca size değil, birçok kişiye aynı e-mail gönderilerek hazırlanan ve genellikle kolay anlaşılabilen oltalama saldırı türüdür.
  • Spear Phishing: Yalnızca size özgü hazırlanan oltalama saldırı türüdür, en tehlikeli saldırılardan biridir.

 

Elbette yalnızca bunlar değil, birçok saldırı türü mevcut ve gün geçtikçe yenileri eklenmeye devam ediyor.

 

Örnek Bir Saldırı

 

Aşağıda (1) sanki Turkcell tarafından gönderilmiş gibi gözüken sahte bir oltalama saldırı emaili görüyoruz.

 

Örnek Bir Saldırı

 

Böyle bir emailde yapmamız gereken ilk şey gönderenin e-mail adresini kontrol etmektir. Turkcell’den gelen bir e-mail yalnızca @turkcell.com.tr ile bitmesi gerekirken burada bambaşka bir domain adresiyle bitmiş, asla güvenmeden emaili silebilirsiniz.

 

Tıklanabilen buton ve bağlantıların nereye gittiğini kontrol etmelisiniz, her buton ve bağlantı aynı internet adresine gidiyorsa burada bir sorun var demektir. Ayrıca Turkcell’den gelen bir emailde bağlantılar Turkcell’in kurumsal web sitelerinden birine ait olmak zorundadır.

 

Bu tür emailler genellikle mesai saatleri içerisinde atılır. Gece 03:17 gibi mantıksız bir saatte gelen e-mail de kontrol edilmelidir.

 

Özet olarak oltalama saldırıların hedefi bizzat kullanıcılar olduğundan bu saldırılardan korunmanın en doğru yolu kullanıcılar olarak bilişim konusundaki farkındalığımızı arttırmaktan geçmektedir.

 

Kaynaklar:

 

Onur Osman Güle |

30.05.2022

Yorumlar

Fatıma Büşra Bozdoğan
03.06.2022 - 11:54

Bu bilgilendirici yazı için çok teşekkürler. Her şey gayet net ve anlaşılır bir şekilde yazılmış. Siber güvenlik eğitimlerinden sonra yazınızı okumak araştırma hevesimi daha çok arttırdı. 

mustafa gediz
03.06.2022 - 04:34

Bu bilgilendirici yazı için teşekkür ederim. Gayet net ve anlaşılır. Ancak oltalama saldırılarına maruz kalanların çoğunun yaşlıların oluşturduğunu düşünüyorum. Buna çare olarak ne uygulayabiliriz? iyi çalışmalar.

leland renner
10.06.2022 - 10:29

Onları dolandırıcılık konusunda eğitin ki onlardan kaçınabilsinler basketbros

Gökhan Vatancı
28.06.2022 - 10:23

harika bir içerik olmuş, emeğinize sağlık freelance seo uzmanı hakkında içeriklerim için sitemi inceleyebilirsiniz.

Uğur Öymen Taşcı
30.07.2022 - 01:07

Güzel yazı. Ancak google authenticator ve 2fa güvenliğinin daha sık kullanılmasıyla alakalı çalışmalar yapılabilir. Veya buna benzer teknolojiler geliştirilebilir.

Hamza Sonalcan
13.08.2022 - 06:28

Birinci kural "Oltalama Saldırıları Nelerdir, Nasıl Önlenir?" 'e tıklama :)

mert kars
19.08.2022 - 09:25

içerik çok faydalı teşekkürler.

Bilişim ve Teknoloji Meraklısı
21.08.2022 - 10:07

yeni şeyler öğrendim, teşekkür ederim. Güvenlik kameraları üzerine geliştirdiğim sitede uyguluyorum.

Annalee Porter
21.08.2022 - 02:56
Kötü amaçlı e-postaların bilgisayarınıza başarıyla teslim edilmesi durumunda, kimlik avına karşı koruma ve istenmeyen posta önleme yazılımının yüklü olması önemlidir. Edmonton Movers'teki meslektaşlarım ve ben, bilgisayarlarımıza yönelik zararlı saldırıları önlemek için her zaman bu tür programları kullanırız.
Osman Ölmez
30.08.2022 - 11:58

Faydalı bilgiler için teşekkür ederiz. Sizinle iletişime geçmiştik seopar.com.tr üzerinden. Bilginize.

saygılar

Merve Atalar
07.11.2022 - 12:18

Teşekkürler yeni şeyler öğrendim

Osman Ölmez
10.11.2022 - 09:51

Elinize sağlık fakat son zamanlarda gördüğüm en iyi girişimlerden bir tanesi olan türkiyede esreva

Baki Onur KIRAÇ
04.12.2022 - 10:14

Güzel konu olmuş elinize sağlık.

Batuhan Güleç
12.01.2024 - 11:52

İçerik çok faydalı teşekkürler.