Mobil Dünya

5G Teknolojisi neleri değiştirecek?

Mobil teknolojilerin son 10 yılda önemli bir dönüşüm yaşadığı yadsınamaz bir gerçek. Yaşanan dönüşümün günlük yaşantımıza yansımalarını da her gün gözlemliyoruz. Teknolojinin bu denli hızlı bir şekilde gelişmesi geleceğe umutla bakılmasını da sağlıyor. Dünyanın dört bir yanındaki kablosuz operatörlerin şimdiki gündemi ise mobil genişbant teknolojisindeki en son gelişme: 5G Teknolojisi ...

Mobil teknolojilerin son 10 yılda önemli bir dönüşüm yaşadığı yadsınamaz bir gerçek. Yaşanan dönüşümün günlük yaşantımıza yansımalarını da her gün gözlemliyoruz. Teknolojinin bu denli hızlı bir şekilde gelişmesi geleceğe umutla bakılmasını da sağlıyor. Dünyanın dört bir yanındaki kablosuz operatörlerin şimdiki gündemi ise mobil genişbant teknolojisindeki en son gelişme: 5G Teknolojisi

 

5G teknolojisi, yeni bir hücresel ağ teknolojisi olarak tanımlanabilir. 5G, bugün internete bağlanmak için kullandığımız 4G'den çok daha hızlı veri iletebiliyor. Bu teknoloji ile birlikte uygulamalar ve hizmetler çok daha hızlı bir şekilde çalışacağını söyleyebiliriz. Uygulamaların ve hizmetlerin hızlanması ile birlikte platformların daha kullanıcı dostu hale gelmesi bekleniyor.

 

5G, aynı teknolojinin bir önceki seviyesi olan 4G’ye oranla çok daha hızlı. Gecikme ise 5 ms ile karşılaştırıldığında 1 ms kadar düşük olacak. Tıpkı 3G'den 4G'ye geçişte yaşanan evrimi gibi, 5G'ye geçişte de belli değişimler yaşanacak gibi gözüküyor. Hızın artışı, gecikme süresinin düşmesi ve daha birçok avantaj bizleri bekliyor. 5G’nin gelişimi normal olarak salt telefon kullanıcılarını mutlu ediyor fakat bu teknolojinin sektörel bazda da önemli değişikliklere yol açacağını söyleyebiliriz. İşletmeler, oyuncular, canlı yayın yapanlar gibi pek çok bileşen bu teknolojinin nimetlerinden faydalanacak.

 

5G’nin daha hızlı olması ve çok daha az gecikme süresine sahip olması, bu teknolojiyi her türlü yeni hizmet için bir ideal bir platform haline getirebilir. Tabii ki 5G'nin avantajlarından yararlanmak için yeni ağlarla uyumlu akıllı telefonlar gerekecek. Bu da telefon üreticileri için iyi bir haber olabilir. Akıllı telefon üreticileri halihazırda 5G uyumlu telefonları piyasaya sürüyorlar. Aynı şekilde diğer büyük şirketlerin de bu teknolojiyi takip etmesi bekleniyor.

 

5G teknolojisi, üretimde de önemli gelişimler yaşatacak gibi duruyor. Özellikle robot teknolojilerinin fabrikalarda daha yoğun kullanıldığı bir döneme tanıklık edebiliriz. Yine tarımda da otonom teknolojilerinin sıklıkla kullanıldığına şahit olacağımızı söylemek mümkün. 5G, otonom araç sektörü için de büyük bir şans olarak değerlendirilebilir. Sürücüsüz araçlar son yılların öne çıkan teknolojileri arasında yer alıyor. Bu kilit teknoloji için araçların yol koşulları, tehlikelerin önceden belirlenmesi ve araçların birbirleriyle iletişime geçmesi noktasında 5G’den faydalanılacak. Bunların dışında görmediğimiz yeni teknolojilerin gelişmesine de ön ayak olabilir.

 

Kullanıcılar 5G ile birlikte filmleri daha hızlı indirebilecek veya sevdiği şarkıları müzik kütüphanelerine hızlı bir şekilde ekleyebilecek. Bunun yanında video konferans kalitesinde de çok önemli bir gelişilmeye tanıklık edebiliriz. Ayrıca şehir teknolojilerine getireceği fayda da yadsınamaz. 5G ile birlikte artık daha ¨Akıllı Şehirlerde¨ yaşayacağız.

 

Görüldüğü üzere 5G ile birlikte dijital dünyayı yaşayış biçimimizde oldukça değişecek. 5G’nin sağladığı hıza adapte olunması durumunda bu teknolojinin getirilerinden faydalanmak çok daha kolay olacak. Önümüzdeki dönemde tüm dünyada etkisini gösterecek 5G teknolojisinin getirilerini ise hep birlikte deneyimleyeceğiz.

Yorumlar

Mehmet Kurtgoz
02.11.2020 - 11:50

4.5G hızında 1GB 1 saatte bitmiyor ki. Bir web sayfasının boyutu 350kb ise o sayfayı 3G ile de açsanız 5G ile de açsanız kotanızdan aynı oranda düşme yaşanır. 3G yavaş 5G hızlı olduğu için daha çok vakit geçireceksinizdir. Kota bu yüzden daha hızlı tükenir. Aynı içerikleri tükettiğinizde aynı kota tüketilir. 

Vural
06.09.2019 - 09:32
4.5g de 1gb 1 saatte bitiyorsa 5g de 1gb 30dk da biter bunada bir el atsalar :)
EREN CANDAŞ
21.12.2020 - 11:30

5G teknolojisini sadece cep telefonlarından ya da bilgisayarlardan internete girmek olarak düşünmemek gerekir. Çinli cerrah Dr Ling Zhi Pei, 5G teknolojisi sayesinde 1800km uzaktan ilk beyin ameliyatını başarılı bir şekilde gerçekleştirdi. İnsan müdahalesi olmaksızın nesnelerin kendi aralarında iletişim kurması (sürücüsüz otomobiller, akıllı ev teknolojileri vb.) ve planlama yapması gibi avantajları da var.