Android

Android L Sürümü İncelemesi - 2

Android L öngösterim sürümüne dair ilk inceleme yazısında kullanıcı deneyimi ve arayüz tarafındaki daha görünür değişikliklere yer vermiştik. Arka tarafta değişikliklere geçmeden önce kilit ekranından kısaca bahsetmek istiyorum. Google I/O'da öngösterimi yap...

Yasin Kafadar |

13.08.2014

 

Android L öngösterim sürümüne dair ilk inceleme yazısında kullanıcı deneyimi ve arayüz tarafındaki daha görünür değişikliklere yer vermiştik. Arka tarafta değişikliklere geçmeden önce kilit ekranından kısaca bahsetmek istiyorum.

Google I/O'da öngösterimi yapılan Android L sürümünde kilit açmaya ek olarak kişileştirebileceğimiz bazı yeni teknikler ekleniyor: Konum bazlı, Bluetooth kullanarak (bunlar için yeni çıkacak Wear cihazlarını düşünebiliriz) ve ses imzanız ile kilit açma. Bunlardan herhangi birini deneyimleme şansım henüz olmadı. İlerde bunların da örneklerini göreceğiz.

Şu ana kadar kilit ekranı widget'ları ile alakalı bir şey göremedim. İnternet'te biraz araştırdım, bu konuyla ilgili resmi bir açıklama olmasa da şu ana kadar kilit ekranı widgetları eklenmemiş görünüyor. L Preview hâlâ geliştirme aşamasında olduğu için belki sonradan çıkacak sürümlerde tekrar kilit ekranı widget'larını görebiliriz.

 

Performans

Kitkat'da performans olarak zaten çok iyi durumda olan Android, sanki L Preview ile daha da ileri gitmiş görünüyor. Bunun birazdan anlatacağımız belli başlı sebepleri var.

 

ART

Geleceği Yazanlar'da ART ile alakalı sevgili Can Çiloğlu güzel bir blog yazısı kaleme almıştı, buradan gerekli detaylara ulaşabilirsiniz. O günden bu yana Android L öngösterim sürümünde değişen kısım, artık öntanımlı olarak ART kullanılıyor olması. ART, 64 bit mimariyle de tamamen uyumlu çalışmaya başlamış. Aşağıdaki grafikte ART ile Dalvik arasındaki performans farkını görebilirsiniz.

Garbage Collector'da yapılan iyileştirmeler ile de GC çalışırken oluşan durma süreleri ve sayısı azaltılarak uygulamamızın daha akıcı çalışması sağlanmış durumda.

 

Grafik

Mobil dünyadaki GPU performansı her geçen artmakta, bunu daha da ileri götürmek için de Google grafik kartı üreticileri ile beraber Android Extension Pack'i geliştirmiş. Bunun ile alakalı sunum sırasında bu videoyu paylaştılar. Hedef olarak da kendilerine PC'deki deneyimi mobil dünyaya getirmeyi koymuşlar. Bakalım, bunun ilerki zamanlarda oyunlar üzerinde ne gibi etkileri olacak?

 

Batarya

Yazımın son bölümünde biraz da pil ömrü ile alakalı geliştirmelerden bahsedeceğim. Android çekirdek geliştiricileri buradaki ana düşüncelerini "Ölçemediğiniz bir şeyi geliştiremezsiniz" şeklinde açıklıyorlar. Bu fikrin ışığında batarya kullanımıyla ilgili yapılan bütün iyileştirmelerin adını Project Volta koymuşlar. İsim çok şık, değil mi?

Project Volta kapsamında telefonumuzun pilinin ne tarafından kullanıldığını, daha doğrusu neden bittiğini daha iyi anlayabileceğiz.

Tüm bu anlattıklarıma ek olarak, Android L öngösterim sürümüne Pil Tasarruf modu gelmiş. Öntanımlı olarak %15'e ayarlanmış durumda ama siz isterseniz bunu tamamen kapatabilir ya da yüzdesine 5, 10, 15 veya 20 değerinden birini verebilirsiniz. Cihaz pil tasarruf moduna geçince cihaz bütün geçiş animasyonlarını kapatıyor. Ayrıca sürekli bir bildirim görünmeye başlıyor.

Batarya iyileştirmeleri kapsamında beni en çok sevindiren, Job Scheduler isimli yeni bir API eklemeleri oldu. Bu API sayesinde istediğimiz bir işi belli koşullar sağlanınca, istediğimiz bir kod parçasını çalışacak şekilde ayarlayabiliyoruz. En basit şekilde örnek vermek gerekirse, telefon şarj olmaya başladığı zaman işlemciyi yoran bazı yoran işlemleri yaptırabiliriz. "Biz zaten buna benzer işlemleri zaten yapıyorduk" diyebilirsiniz içinizden ama arada ne gibi farklar var daha detaylı öğrenmek istiyorsanız, Google I/O'daki "What's New Android" sunumundaki şu kısmı ve yine I/O'daki bu Job Scheduler için hazırlanmış bu sunumu izleyebilirsiniz. Örnek kodlama için ise buraya göz atabilirsiniz.

 

Son

Genel olarak ben L Preview henüz kararlı bir sürüm olmamasına rağmen çok memnunum. Zaman zaman kilit açarken takılmalar yaşasa da bunun haricinde kullanıma etki edecek bir şey bulunmuyor.

Eğer elinizde Nexus 5 veya Nexus 7 varsa hemen kurup deneyimlemenizi öneririm. Burada anlattıklarımın haricinde daha birçok yeni özellik gelmiş durumda ben sadece benim dikkatimi çeken ve sunumda önemli gördüğüm kısımları size aktarmaya çalıştım. Daha fazlası için burayı inceleyebilirsiniz.

Android L sürümüne dair tüm sorularınızı bekliyorum :).

Yasin Kafadar |

13.08.2014

Yorumlar

Eyüp KAYA
28.12.2014 - 01:28

Android L sürümü derken ?
bunun APİ si kaç. 
veya marketten her uygulamayı rahatlıkla nidirip kullanamıyacaklar mı ?

ozguryasin
30.10.2014 - 09:18
Merhaba. Android L samsung s4 e güncelleme gelecek mi? Acaba. Veya şu şekilde sorayım. Google nin yaptığı bu geliştirme, her sistemde otomatik yüklenme mi gerçekleştirecek? Yoksa yazılımcılar cihazlar için ayriyetten kodlamalar yapacaklar mı?