Android
Google I/O 2015'in Ardından
Yaklaşık iki hafta önce, Google'ın 2008'den beri her yıl San Francisco'da düzenlediği, yeni ürün ve teknolojilerini anlattığı ve geliştiricilerle buluştuğu I/O etkinliğine katılma fırsatı buldum. Kişisel izlenimim, bu yılki etkinlikte geçmiş senelere göre daha fazla alan v...
Yaklaşık iki hafta önce, Google'ın 2008'den beri her yıl San Francisco'da düzenlediği, yeni ürün ve teknolojilerini anlattığı ve geliştiricilerle buluştuğu I/O etkinliğine katılma fırsatı buldum. Kişisel izlenimim, bu yılki etkinlikte geçmiş senelere göre daha fazla alan ve ürünle ilgili ama daha az çarpıcı yenilikler sunulduğu.
Aşağıda etkinlikteki gözlemlerimi ve bu seneki önemli başlıkları anlatmaya çalıştım.
Android M Preview
Beklendiği gibi, yeni Android ailesinin bir sonraki üyesi M'in Preview (öngösterim) sürümü tanıtıldı.
Android işletim sisteminin yeni sürümünde öne çıkan özellikler arasında, iOS benzeri kullanım sırasında tek tek değişiklik yapılabilen uygulama izinleri, Chrome Custom Tabs entegrasyonu, web linklerinin tarayıcı yerine direk ilgili uygulamayla açılmasını sağlayan App Links, Android Pay entegrasyonu, işletim seviyesinde parmak izi sensörü desteği ve cihaz pilinin daha uzun ömürlü olmasını sağlayan Doze özelliği sayılabilir. Önceki L Developer Preview'den farklı olarak Developer Preview sürümü tanıtılan Android M'in üç ayrı Preview sürümünden sonra nihai halinin yayınlanması planlanıyor.
Android Pay
Apple'in 2014'te Apple Pay'i tanıtmasının ardından bu yıl I/O'da Google da nefis bir isim benzerliği ile Android Pay'i tanıttı. Temel olarak Apple Pay'in Android cihazlardaki karşılığı diyebileceğimiz Android Pay, cihazlardaki NFC özelliğini kullanarak hızlı ödeme yapılabilmesini sağlıyor.
Google Photos
Etkinlikte belki de en çok alkış alan ve son kullanıcının en çok ilgisini çeken haberlerden biri sanırım yeni Google Photos uygulamasıydı. Google Photos'un hem web tarafı hem de Android ve iOS mobil uygulamaları tamamen yenilenmiş, kullanıcı dostu, etkileyici bir arayüze ve kişilere göre fotoğrafları gruplama gibi çok akıllı özelliklere kavuşmuş.
Büyük haber elbette bu değil, Google Photos bulut yedeklemesinin sınırsız ve bedava olmasıydı. Böylece kullanıcılar fotoğraflarını ve videolarını herhangi bir kapasite sınırlaması olmadan ücretsiz olarak Google Photos uygulamasında yedekleyebilecek. Bu durum birçok bulut depolama uygulamasını zor duruma sokacak.
Ücretsiz kullanım için fotoğraf kalitesinin 16 megapiksel, videoların da 1080p çözünürlükle sınırlı olduğunu hatırlatmakta fayda var.
Google Now on Tap
Google Now yeni ve etkileyici derecede akıllı özelliği Google Now on Tap'i tanıttı. Bu özellik sayesinde artık Android kullanıcıları herhangi bir uygulamanın herhangi bir ekranında Google Now'ı etkinleştirebilecek ve Google Now o anki uygulama, ekran, yer ve zamana göre akıllı cevaplar, akıllı yardımlarda bulunacak.
Oturumda yapılan demolar gerçekten Google Now'ın kişisel asistan olarak çok iyi bir yolda olduğunu gösteriyor. Now on Tap özelliği Apple'ın Siri'sine ve Microsoft'un Cortana'sına büyük bir gol.
Project Brillo ve Project Weave
Google, Nesnelerin İnternet'i pazarının hızlı bir şekilde ve herhangi bir standart olmadan kontrolsüz büyüdüğünü görmüş olmalı ki, bu alanda Android'te yaptığı gibi birleştirici ve lider bir pozisyonda olmak için iki yeni teknoloji tanıttı. Birincisi IoT cihazları için işletim sistemi olan Brillo ve IoT cihazlarının aralarında haberleşmesi için bir protokol olan Weave. Brillo, Android'den türemiş fakat IoT cihazlarının ihtiyacına uygun çok daha "lightweight" bir işletim sistemi.
Weave ise mobil telefonlar, IoT cihazları ve bulut arasındaki haberleşmeyi düzenleyen ve IoT dünyasında standart olmayı amaçlayan bir protokol. Bunun ilk adımı olarak da Weave Google Play Services'a entegre olarak geliyor, dolayısıyla bütün Android'li telefonlar IoT cihazlarıyla haberleşebilme yeteneğine doğal olarak kavuşuyor.
ATAP - Project Soli, Project Vault, Project Jacquard
Google'ın birkaç yıl önce açıkladığı ATAP (Advanced Technology and Projects) grubunun projeleri bu yılki I/O'da çok etkindi. Daha önce ATAP içinden çıkan projelere ek olarak bu yıl yeni projeler tanıtıldı. Bunlar Project Soli, Project Vault ve Project Jacquard idi.
Benim bütün etkinlik boyunca en çok etkilendiğim şey etkinlikte de deneme fırsatı elde ettiğim Project Soli oldu. Project Soli, küçücük tek bir çip içerisine sığdırılan gelişmiş bir radar aslında. Bu radar, çip etrafındaki çeşitli el ve parmak jestlerini algılayarak bunların ilgili komutlara dönüştürülmesini sağlıyor. Bu sayede entegre edildiği herhangi bir cihazın basit el hareketleriyle kontrol edilmesini sağlıyor. Project Soli, geleceği çok parlak ve kesinlikle gelecekte bütün cihazlarda kullanacağımız bir teknoloji gibi duruyor. Detayını ve kullanımı görmek isteyenler aşağıdaki videoyu seyredebilirler:
Bunun dışında Project Vault, şifreleri ortadan kaldırmayı amaçlayan güvenli bir depolama bilgisayarı olarak tanımlanabilir. Bu bilgisayar SD Kart boyutunda ve Google'a göre geleneksel şifre ile yetkilendirmeye göre en az 10 kat daha güvenli.
Son olarak ATAP kapsamında tanıtılan iletken kumaş projesi Project Jacquard (ismi Jakar kumaştan geliyor), tekstil ürünlerine entegre edilerek sensör ve iletken kumaş işlevi görmesi sağlanıyor.
Google Maps Offline
Google Maps uygulamasında artık 50 km x 50 km alanların haritalarının indirilip cihazınız online olmasa bile offline modda kullanılabileceği açıklandı. Bu daha önce de sağlanan "offline map cache" özelliğinin gelişmiş ve daha kullanışlı hali. Fakat Afganistan'dan Zimbabve'ye kadar neredeyse bütün ülkeler için offline harita desteği olsa da, bir ülkeye bu destek sunulmamış. Tahmin edin o ülke hangisi? Türkiye.
Android Wear
Etkinlikteki en büyük hayal kırıklığı, Android Wear oturumlarıydı. Etkinlikte Android Wear ile ilgili neredeyse hiçbir yenilik tanıtılmadı. Sadece Wear 5.1.1 sürümüyle birlikte "Always On" özelliğinin uygulamalara da gelmesi ve bilek jestleri tanıtıldı.
Bu seneki I/O etkinliği başta da belirttiğim gibi, yeni ürün tanıtımlarının yapıldığı bir yer olmaktan çok, Google'ın Apple ve Microsoft'tan farkını ortaya koyan ileri teknoloji ve Ar-Ge şirketi olduğunu hissettiren bir etkinlikti.