Geleceği Yazanlar

Karabük Üniversitesi'nde Android ve Firebase Eğitimi

Yine harika bir etkinliğin habercisi olarak sizlere üç gün süren enerji dolu maceramızdan bahsedeceğim. Karabük Üniversitesi Geleceği Yazanlar elçisi olarak üniversitemde bir etkinlik düzenleyecek olmak, öğrendiklerimi paylaşmak için fırsat oluşturan mükemmel bir haberdi. İlk iş...

Hasibe Zafer |

01.04.2017

   Yine harika bir etkinliğin habercisi olarak sizlere üç gün süren enerji dolu maceramızdan bahsedeceğim. Karabük Üniversitesi Geleceği Yazanlar elçisi olarak üniversitemde bir etkinlik düzenleyecek olmak, öğrendiklerimi paylaşmak için fırsat oluşturan mükemmel bir haberdi. İlk iş olarak etkinlik için bir başvuru oluşturdum ve size sonucu o harika fotoğrafla göstermek istiyorum.



Evet sayımız tahminimden çok daha fazlaydı ve bu durum beni çok mutlu etmişti. İlk toplantımızda etkinlik hakkında genel bilgiler verdim. Fikir alışverişi yaparak etkinliği nasıl daha verimli hale getiririz bunlardan bahsettik. Ekibimize, eşine az rastlanan anlamına gelen "Timya" adını verdik. Ve twitterda #timyagelecegiyaziyor ile çoktan yerimizi almıştık bile. Ayrıca bu pozu Timya ekibinin geleneksel pozu ilan ettik. :)

   Etkinlik yaklaştıkça heyecanım ve enerjim artıyordu. Geleceği yazanlar ekibi olarak aramızda atasözü haline gelen değerli Mehmet Aca'ya ait olan sözü tam anlamıyla yaşıyordum. "Hayal kuruyorum, daha büyüğünü istiyorlar." Bu gerçekten tadılması insanı bulutların üzerine çıkaran bir his. Bulutlardan iner inmez ekip arkadaşlarıma yaka kartı tasarımı için kolları sıvadım. Ve mutlu son artık yaka kartlarımız hazırdı.

  Tüm hazırlıklar tamamdı ve Timya ekibi olarak eğitime hazırdık. İlk gün tüm arkadaşlarımı Geleceği Yazanlar hakkında bilgilendirdim. Elçilik süreci hakkında, onlarında elçi ve gönüllü eğitmen olabilecekleri konusunda tüm bildiklerimi aktarmaya çalıştım. Bu bilgilendirmelerden sonra Android Studio ile tanışma zamanı gelmişti. Teorik bilgilerin yer aldığı sunumumdan sonra ilk uygulamamızı yazmaya başladık. Evet evet Timya artık geleceği yazıyordu.
İlk ekibimiz 23 kişiden oluşuyordu. Ekip içinde 5 ayrı takım oluşturdum. Bu takımları oluştururken Enneagram prensiplerinden yararlandım. Enneagram nedir bilmeyenler için buradan detaylı bilgiye erişebilirsiniz. Bu sayede her takımda araştırma konusunda uzman, estetik yönü gelişmiş, enerjisi yüksek, düzen konusunda titiz olmak gibi farklı karakter özelliklerine sahip olan kişileri bir araya topladım. Bu da bize birbirinin eksiklerini tamamlayan kişilerin bir arada bulunduğu sonsuz enerji olarak geri döndü. :)  Bu daaa ilk günün özet fotoğrafı. 



Günün sonunda ertesi gün için nasıl daha verimli hale getiririz amaçlı Geleceği Yazanlar'ın değerlendirme formları ile arkadaşlarımın fikirlerini aldım. Yüzlerdeki tebessüm beni ikinci günün hemen gelmesi için sabırsızlandırıyordu. Çünkü paylaşmak gerçekten yaşamaya değer bir his. 

  İkinci gün eğitimimiz 12:00 - 18:00 arasında gerçekleşecekti. Biz eğitimi kaçta bitirdik biliyor musunuz ? Saat 21:30'da. O günden sonra adım Federal Hasibe olarak kalmış olsa da gerçekten çok keyif almıştık.Tabi biraz yorulduk ama gün sonunda ortaya çıkardığımız uygulama bizi motive etti. Eğitim boyunca tabi ki harika hediyelerimiz vardı. Federal Eğitmen olsam da aralarda çekiliş yapıyor, günün en iyi tweet atanını seçiyor birlikte hediyeleri dağıtıyorduk. Bunlar da hediyelerimiz. :) 

Vaktimizi oldukça verimli geçirdik. Eğitime katılan arkadaşlarımızdan Sümeyye Seyhan üniversitemizde yüksek lisans yapıyordu. Çay molalarımızda bize yüksek lisans sürecinden bahsetti. Timya ekibi olarak size vereceğim en güzel haber ise Geleceği Yazanlar Scratch 201 belgesini aldıktan sonra Karabük'te bulunan köy okullarında çocuklara Scratch eğitimi vereceğiz. Kimler dahil olmak ister dediğimde herkesin büyük bir istekle el kaldırması beni gerçekten çok mutlu etmişti. Fikirler, kodlar, çocuklar için umutlar, mesleğimiz adına özgüvenimiz, başaracağımıza olan inancımız her şey bizi daha istekli hale getiriyordu. 

   Üçüncü gün Android uygulamamızı Firebase ile buluşturma zamanı gelmişti. En heyecan verici kısım sanırım burasıydı. Etkinliğin son günü olması bizi biraz moral olarak aşağı çekse de Firebase bu konuda imdadıma yetişmişti. Geliştirdiğimiz TimyaNoteApp uygulamasında artık kullanıcılarımızı, notlarımızı veri tabanında tutabiliyorduk. Eklenen ilk not "Federal Hasibe dersi bitirmiyordu." olsa da ben gerçekten çok mutluydum. :)  Bu etkinlikte olmaktan herkes mutluydu ders saatini dayanamayıp abartsam bile. İşte kanıtımmm. :)

   Bu süreçte bana yardımcı olan arkadaşlarımdan başta Melike Admış, Aylin Yiğit, Fatma Kürcan, Merve Çırak, Merve Arsanacı, Pınar Çelik ve Şükran Gümüş'e, üniversite kulüplerimizden Artı Kariyer klübüne , fotoğraf çekimlerimiz ile ilgilenen Nida Cin'e , enerjisiyle beni motive eden tüm ekip arkadaşlarıma , en önemlisi bu güzel fırsatı sunan değerli hocam Mehmet Aca'ya ve etkisi tüm Türkiye'ye yayılacağından emin olduğum Kelebek Etkisi ekibine sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Kapanışı da klasik Timya pozu ile bitiriyorum. Bir sonraki etkinlikte görüşmek üzere. :))