Geleceği Yazanlar

RPA POC (Proof of Concept) Sürecinin Önemi

Dijital dönüşümde işletmelerin Robotik Süreç Otomasyon (RPA) yolculuğuna başlama niyetleri beraberinde birtakım zorluklar getirebilmektedir. Öncelikle teknolojiyi anlamak, bunu sindirebilmek ve sonrasında da üst yönetimi ikna edebilmek hiç de kolay değildir.

VOLKAN TOPÇU |

09.12.2021

Bu yolda, yapılan POC’lerin önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır. POC, tasarlanan bir otomasyonun belirli sınırlar içerisinde başarılı olup olamayacağını ve mevcut sistemler üzerindeki etkisini anlamanın en kolay yoludur.

 

Ancak hem RPA teknolojisinin yeni olması, hem de insanlar ve işletmeler tarafından yeni yeni öğrenilmesi sebebiyle POC’lere konu olabilecek doğru süreçlerin tespit edilmesi kritik hale gelmiştir. Başarılı bir POC, işletmenin RPA teknolojisine olan güvenini artırırken, başarısız olan bir POC, işletmenin algısını negatif olarak etkilemektedir. İlk kez deneyimlediğimiz bu teknolojinin daha yolun başındayken bizleri hayal kırıklığına uğratmasını dijital dönüşüm yolculuğunun sancıları olarak ifade edebiliriz.

 

İşletmeler RPA Teknolojilerini Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

 

  1. Öncelikle sunulan bu teknoloji iyi anlaşılmalı ve araştırılmalıdır.
  2. İşletmenizde zaman kaybına neden olan, birbirini tekrar eden, yüksek hacimli ve akıl gerektirmeyen süreçler var mı, düşünülmelidir.
  3. Yapılması planlanan POC öncesi en doğru süreç seçilmelidir.
  4. Başarılı bir POC sonrası karar verildikten sonra iş birimlerine bu teknoloji anlatılmalı ve süreç madenciliğine başlanmalıdır.
  5. Çalışanların kendi süreçlerini tasarlamaları için eğitimler verilmeli ve gelişimlerine katkı sağlayarak mükemmel bir çalışan deneyimi oluşturulmalıdır.

 

Bu maddelerin tam merkezinde yer alan “POC öncesi doğru sürecin seçilmesi” karar verme noktasında oldukça önemlidir. Çünkü, RPA çözümü sunan firmalardan daha yolun başındayken kompleks bir sürecin tasarlanmasını istemek çok ciddi zaman ve efor kaybına, RPA teknolojisine olan bakış açınızın olumsuz olarak etkilenmesine neden olacaktır. Aslında burada problem teknoloji değildir. Seçilen sürecin zamanlamasıdır. RPA gelişen bir teknoloji olmasına rağmen piyasada bilinen en büyük RPA efsanelerinden biri her şeyin otomatikleştirilebilir olmasıdır. Mevcut teknolojide bu çok mümkün değildir ve bir takım kurallar vardır.

 

Bunlar;

 

  1. Kural tabanlı olması
  2. Birbirini tekrar etmesi
  3. Yüksek hacimli olması
  4. Minimum sistem değişikliği
  5. İnsan müdahalesinin olmaması
  6. Kararlı ve iyi tanımlanmış süreçler
  7. Yapılandırılmış veriler ve okunabilir elektronik girişler

 

Akıllı Süreç Otomasyon (IPA) teknolojisinin daha da ilerlemesi sonrasında karmaşık olan süreçler mutlaka tasarlanabilir duruma gelecektir. Ancak ilk etapta mevcut teknolojinin faydasını ve avantajını daha iyi görebilmek için seçilen süreçlerin bu kural seti içerisinde olması önemlidir.

 

RPA teknolojisi bir felsefe, bir yaklaşım biçimidir. İçerisinde tasarım odaklı düşünebilme, farklı açılardan bakabilme ve süreç iyileştirme gibi disiplinler yer alır. Bu teknolojiyi iyice özümsediğinizde tasarım odaklı düşünebilmeyi, süreçlerinize farklı açılardan bakabilmeyi ve iyileştirmeyi öğrenecek; öğrendikçe gelişecek ve geliştikçe de en zorlu süreçleri tasarlar hale geleceksiniz.

 

Eğer işe aldığınız robot sürecinize uyum sağlayamıyorsa, sürecinizi elden geçirip, gerekirse yalınlaştırıp robotunuz için uyumlu hale getirebileceksiniz.

 

Unutmayın! RPA teknolojisine ilk adım doğru süreç seçimi ile başlar.

VOLKAN TOPÇU |

09.12.2021

Yorumlar

Buket Çınar Karatepe
26.03.2022 - 12:15

Teşekkürler

Zeynep Kartal
04.08.2022 - 01:50

Gerçekten çok faydalı bir içerik

Ahmet Dadaş
28.08.2022 - 06:08

teşekkürler