Scratch

Scratch 3.0 Projesine Türkçe Dil Desteği Kazandırdık

Geleceği Yazanlar ekibi olarakScratch 3.0 projesinin Türkçe’ye çevrilmesi sorumluluğunu üstlendiğimiz çalışmayıgönüllülerin desteğiylebaşarılı şekilde tamamladık. Bu süreçte bizlere destek olan gönüllülerimize teşekkür ediyoruz. Sc...

Mehmet Aca |

04.02.2019

Geleceği Yazanlar ekibi olarak  Scratch 3.0 projesinin Türkçe’ye çevrilmesi sorumluluğunu üstlendiğimiz  çalışmayı gönüllülerin desteğiyle başarılı şekilde tamamladık.

Bu süreçte bizlere destek olan gönüllülerimize teşekkür ediyoruz.

Scratch 3.0 için tıklayınız

Gelin birlikte Scratch 3.0 ile gelen yenilikleri inceleyelim. 

1- Arayüz 
 

Scratch 3.0 ile dikkatimizi çeken en büyük yenilik Scratch 2.0'da sol köşede olan sahnenin artık sağ köşeye alınıp kod bloklarının sol köşeye alınmış olmasıdır.
Kod blokları bölümünde aşağıya doğru inildiğinde blok kategorileri arasında geçiş özelliği kullanıcı deneyimini artıran özellikler arasında diyebiliriz. Scratch 3.0 ile içerik daha renkli ve eğlenceli! 
 

2- Telefon ve Tablet için Uyumluluk 
 

Scratch 3.0, HTML 5 standartlarını destekleyerek tablet ve telefonlar ile uyumlu hale geldi. Önceki versiyonda flash tabanlı olmasını HTML 5 teknolojisine bırakarak modern tarayıcılar ile olan uyumluluğunu da artırmış oldu. 

3- Eklentiler 

Kod bloklarının altında bulunan eklenti butonuna bastığımızda bizi karşılayan yeni eklentilere göz atalım. 

 

Çeviri 

Bu eklenti Google Çeviri ile metinleri desteklenen tüm dillere çevirmenizi sağlıyor. Aşağıdaki örneğimizde "Merhaba Dünya!" cümlesini İngilizceye çevirerek kuklamıza söyletmiş olduk.

Metinden Sese

Bu eklenti metinlerinizi sese çevirmenizi sağlıyor. Aşağıdaki örneğimizde bayrağa tıklandığında Metinden Ses'e eklentisine ait kod bloklarını kullanarak "Hello World!" cümlesini seslendirmiş olduk.

 

Micro:Bit

Micro:Bit eklentisini aktifleştirdiğimizde, micro:bit’e ait kod blokları şekildeki gibi kod sekmemize eklenir. Buradan setimiz ile bağlantımızı gerçekleştirip kodlamaya başlayabiliriz.

 

Lego EV3 

Lego EV3 eklentisini aktifleştirdiğimizde, Lego EV3’e ait kod blokları şekildeki gibi kod sekmemize eklenir. Buradan setimiz ile bağlantımızı gerçekleştirip kodlamaya başlayabiliriz. 

WeDo 2.0 

WeDo 2.0 eklentisini aktifleştirdiğimizde, WeDo 2.0’a ait kod blokları şekildeki gibi kod sekmemize eklenir. Buradan setimiz ile bağlantımızı gerçekleştirip kodlamaya başlayabiliriz. 

4- Yeni karakterler, Sesler ve Arkaplanlar 

Karakter, ses, ve arkaplan konusunda sayılarda artışın yanında kullanıcı deneyiminin iyileştirildiği dikkat çeken noktalardan bir diğeri diyebiliriz. 

Kukla ve Seçimi 

Kukla seçimi için sahnenin altında bulunan görselde eklediğimiz seçeneklerden birini seçebilirsiniz. Sürpriz kısmında sizin için sürpriz bir kukla seçimi yapılıyor. 

Ayrıca seçeceğiniz kuklanın sahip olduğu hareketleri görmek için üzerinde beklemeniz yeterli. 

Sahne Seçimi 

Sahne seçimi için sahnenin altında bulunan sahne butonu ile seçeneklerden birini seçebilirsiniz. Sürpriz kısmında kukla seçiminde olduğu gibi sahneler için de sizi için sürpriz bir sahne bekliyor. Sahne için arama özelliği bu sürümle kullanıcılar için iyi bir deneyim sunuyor. 

Ses Seçimi 

Ana üç sekmemizin üçüncü sekmesi olan “Sesler” sekmesi ile sizi ses üzerinde işlem yapabileceğiniz basit bir arayüz karşılıyor. 

Farklı sesleri seçebileceğiniz zengin bir kütüphane, kendi sesinizi kaydetme, bilgisayarınızda bulunan bir sesi ekleme gibi seçenekler için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz. Burada da sürpriz unutulmamış. 

Bu yenilikler ve başarılı Türkçe çeviri desteği ile daha çok üretmeye ! 

 

Mehmet Aca |

04.02.2019

Yorumlar

Türkan ÇETİNER DÜMBÜLÜ
12.05.2020 - 10:09

teşekkür ederim. Elinize sağlık

Ömer Alper
16.02.2019 - 11:46

Sahne üzerinde fare imlecinin geldiği yerin X ve Y koordinatlarının anlık gösteriminin olmaması olumsuz bir durum. Halbuki bu fonksiyon bir önceki versiyonda sahnenin altında görülebiliyordu.

Ömer Karagöz
02.08.2021 - 04:37

Çok beğendim Türk öğrencileri ve çocuklar için baya ilgi çekici olmuş Ellerinize Sağlık

Kaan Berk Akyüz
24.02.2022 - 07:39

#scratch türkçe olması çok iyi olmuş