iOS

WWDC 2016'da Duyurulan Yenilikler

WWDC 2016’da iOS 10, watchOS 3, macOS Sierra ve tvOS 10 ile birlikte birçok yeni özellik duyuruldu. Sonbahar aylarında yayınlanacak güncellemelerle birlikte karşılaşacağımız bu yeni özellikleri bu yazımızda incelemeye çalışacağız. iOS 10 Kullanıcı deneyimi ve tasarım a&cce...

Alper |

14.07.2016

WWDC 2016’da  iOS 10, watchOS 3, macOS Sierra ve tvOS 10 ile birlikte birçok yeni özellik duyuruldu. Sonbahar aylarında yayınlanacak güncellemelerle birlikte karşılaşacağımız bu yeni özellikleri bu yazımızda incelemeye çalışacağız.

iOS 10

Kullanıcı deneyimi ve tasarım açısından yenilenen özellikleri, 3D Touch özelliğini daha aktif kullanan ekranları ve geliştiricilere açılan frameworkleri başlıklar halinde inceleyeceğiz.

Bildirimler (User Notifications)

iOS 10 ile birlikte özellikle 3D Touch ile birlikte bildirimler daha interaktif oluyor. Görünüm zenginliği haricinde özellikle geliştiriciler için kullanım yetenekleri artırılmış.

Notification Center geliştiriciler tarafından daha aktif kullanılabilecek. Örneğin Notification Center’da yer alan bildirimlerin listesinin alınabilmesi, silinebilmesi ve durum bilgilerinin alınabilmesi mümkün olacak.

Kullanıcıların bildirimler ile ilgili Ayarlar uygulamasında yaptığı değişikliklerin bilgisi de alınabilecek.

Notification Service Extensions ile gönderilen bildirimler kullanıcıya ulaşmadan değiştirebilecek. Örneğin futbol sonuçlarını bildirim olarak gönderdiğiniz uygulamanız var ve skor değişikliklerinde bildirim gönderiyorsunuz. Bildirim gönderdikten hemen sonra yeni bir skor değişikliği olduğunu düşünelim. Eğer bir önceki bildirim kullanıcı tarafından açılmadıysa en son gönderdiğiniz bildirimi güncel haliyle değiştirebiliyorsunuz.

XCODE 8 ile Gelen Yenilikler

Swift 3

Xcode 8 ile birlikte Swift 3 isteğe bağlı olarak kullanılabilecek. Swift 3 hem performans olarak hem de yeni özellikler bakımından Apple’ın şu zamana kadar ki en büyük güncellemesi. Xcode 8 aynı zamanda Swift 2.3 versiyonunu da destekliyor. Belli bir süre 2.3 versiyonunu kullanıp daha sonra kendimizi hazır hissettiğimiz 3.0 versiyonuna geçebilme imkanı veriyor tabi bu geçiş aşamasında Migration Assistant bize yine yardımcı olacaktır.

Interface Builder

Herhangibi zoom seviyesinde view ve view controlleri düzenleme özelliği,

Size Classes’ları oluştururken daha kolay layout oluşturabilme,

tvOS Storyboard’un da dark mode görünüm özelliği gibi geliştirmeler Xcode 8’in Interface Builder’ın da bizleri bekliyor .

Memory Debugger

Xcode 8’in en başarılı yeni özelliklerinden biri Memory Debugger. Memory debugger ile birlikte circular reference ve leak(bellek sızıntı)  problemleri daha kolay bulunabilecek.

Source Code Editor Extension

Source Editor üzerine “extension” yazılıp mac App Store’da paylaşılabilecek.

Bunların dışında Xcode 8’de performans odaklı geliştirmeler yapılmış. Örneğin Apple’ın açıklamasına göre Test indexing 50 kat daha hızlı olacak.

SiriKit

Siri iOS 10 ile birlikte geliştiricilere belirli alanlarda kullanıma açıldı. Uygulamalarımız için Video ve Sesli Arama, Mesajlaşma, Ödeme İşlemleri,Fotoğraf Arama gibi konularda da artık SiriKit’i kullanabileceğiz.

iMessage

Keynote’da iMessage’ın yeni özelliklerinin üzerinde fazlasıyla duruldu. Yeni iMessage uygulamasında son kullanıcıya yönelik görsel efekt ve animasyonlu içerikler duyuruldu . Bu değişikliklerin dışında belki de daha önemlisi iMessage uygulaması geliştiricilere açıldı ve iMessage uygulaması artık kendi uygulama mağazasına sahip olacak.

 

Photos

Yenilenen Photos uygulamasıyla nesne ve sahne algılaması yapılarak daha güçlü arama ve fotoğraf düzenleme imkanı sunuyor. Belirli bir konuma veya olaya göre fotoğraflar bir araya toplanabiliyor.

 

Maps

Maps uygulaması iOS 10 ile birlikte tasarımı tamamen yenileniyor. Navigasyon ve arama sonuçlarındaki geliştirmelere ek olarak artık trafik bilgisi de gösterilecek. Maps uygulaması da geliştiricilere açılan uygulamalar arasında. Geliştiricilerin de katkılarıyla daha kullanışlı bir Maps uygulaması olacağına emin olabiliriz. Örneğin Maps uygulaması üzerinden uygulamadan ayrılmadan rezervasyon yapılabilecek . Bu gibi örnekler geliştiricilerin hayal dünyasına göre çeşitlenecektir.

 

Apple Music Yenilendi

Apple Music tasarımı tamamen yenileniyor. Keşfet özelliği eklendi. Ve artık dinlediğimiz şarkıların sözlerini de görebiliyoruz.

 

 

Home Uygulaması Hayatımızda

Home uygulaması yepyeni bir uygulama olarak iOS ana ekranına geliyor. Akıllı ev sistemi için geliştirilen HomeKit ile evde bulunan tüm akıllı cihazlar iPhone üzerinden Home uygulamasıyla kontrol edilebilecek.


iOS 10 Ne Zaman Yayınlanacak

iOS 10 kayıtlı geliştiricilere açıldı. Temmuz ayında da herkese açık beta sürümü yayınlanacak. Son sürümü de sonbaharda kullanıcıya sunulacak.

iOS 10 , iOS 9 uyumlu cihazlardan

iPhone 4s

iPad 2

iPad 3

iPad Mini

iPod Touch 5th Generation

hariç geri kalan bütün cihazlara yüklenebilecek.

iOS 10 ile gelen yenilikleri aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz.

www.apple.com/ios/ios10-preview

 

tvOS 10 ile Neler Geliyor?

Apple geçtiğimiz Eylül ayında 4. Nesil Apple TV’yi duyurmuştu. Keynote’da şu anda 1300 televizyon kanalı ve 6000 uygulamanın olduğu duyuruldu. TVOS 10’ la birlikte;

  • Siri’nin arama yapabilme kapsamı genişledi . Siri’nin arama yapabileceği kanallar arasına artık Youtube da dahil edildi.
  •  Live Tune’ın olarak adlandırılan yeni özellik sayesinde canlı tv kanlları arasında hızlı geçiş yapılabilecek.

  • Tek şifreyle giriş özelliği eklendi (Single sign in). Bu sayede tanıtılan bir iOS cihaz üzerinden şifre girmek mümkün olacak.
  • Siri Remote bezeri bir uygulama iPhone'lara geldi. Bu uygulamayla birlikte  kullanıcılar tvOS’ta yazı girişi ile arama gerçekleştirebilecek, sesli kontrol ve oyun kontrolleri sağlayabilecek.
  • Gece kullanımını kolaylaştıran Dark Mode özelliği iPhone’dan sonra tvOS’a da geldi. Geliştiriciler de bu özelliği uygulamarında kullanabilecek.
  • iCloud Photo Library ve Live Photos desteği de tvOS’daki diğer yenilikler arasında.


watchOS 3’te Performans Geliştirmeleri Ön Planda

watchOS 3 ile birlikte gelen yenilikler daha çok performans odaklı olmuş diyebiliriz. Performans gelişmelerinin yanı sıra kullanılabilirliği artıracak gelişmeler de var.

Performans gelişmelerinin en önemlisi uygulamaların açılış hızı olduğunu söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra background task özelliği yani uygulamaların arka planda çalışması desteklendi.

watchOS’a daha önceki ekranların yanı sıra 3 yeni arayüz eklendi.

Scribble olarak adlandırılan yeni dokunmatik klavye duyuruldu. Scribble sayesinde ekranda karakterler çizilebilecek.

watchOS 3 ile birlikte yeni framework destekleri geldi. Özellikle SpriteKit ve SceneKit  desteğiyle beraber oyun konusunda yeni Apple Watch  uygulamalarında heyecan verici gelişmeleri görebiliriz. watchOS 3’te desteklenen yeni frameworkler ;

  • Apple Pay
  • SpriteKit
  • SceneKit
  • Game Center
  • CloudKit


macOS’un Yeni Sürümünün Adı Sierra Oldu

WWDC’de bu sene Apple kendi masaüstü işletim sisteminin adını mac OS X’ten macOS’e değiştirdi ve sürümünün adını da Sierra yaptı. Bu sürümdeki en önemli gelişmelerden biri Siri oldu.Yeni macOS Sierra ile birlikte iPhone uygulamasında Siri ile yapılabilen istekler desteklenecek. Bu duruma ek olarak Finder uygulamasında arama istekleri yapılabilecek.

Apple Pay tarafındaki gelişmelerden birisi de bu ürünün Safari uygulamasıyla beraber kullanılması oldu. Apple Pay ile ödeme işlemlerini bilgisayarda tamamlayıp sadece ödeme sırasında iPhone veya Apple Watch üzerinden Touch ID ile doğrulama yapmak yeterli olacak.


iOS 8 and OS X Yosemite ile duyurulan Handoff bütün Apple cihazlarının birbiriyle uyumu  macOS Sierra ile desteklenmeye devam edilmiş.

Auto Unlock özelliği aktif halde kolunuzda Apple Watch var ise Mac açılışlarında şifre girmenize gerek kalmayacak.

Universal clipboard özelliği ile cihazlar arası iletişim daha güçlü bir hale geliyor. Örneğin iPhone da kopyaladığınız bir yazıya artık bilgisayar üzerinden ulaşabileceğiz.

Optimized Storage özelliğiyle Apple eski dosyaları iCloud’da saklayıp yeni dosyalarınız için bilgisayarda yer açacak.

 

Kod Öğrenmeye Başlayanlar için Swift Playgrounds

Apple’ın platformlarındaki yeniliklerin dışında çocuklar ve yeni kod yazmayı öğrenmeye başlayanlar için SwiftPlaygrounds uygulaması duyuruldu. Temmuz ayında Appstore’da ücretsiz olarak iPad için yayınlanacak uygulama çocuklara kodlamayı öğretmeyi hedefliyor.

WWDC 2016 iOS,macOS,watchOS ve tvOS  yenilikleriyle dolu dolu geçti. Son kullanıcıya yönelik önemli gelişmelerin dışında Siri,iMessage,Maps gibi uygulamarın da geliştiricilere açılması heyecan vericiydi. Sonbaharda bu yenilikleri cihazlarımızda görebileceğiz ama ozamana kadar beklemek istemeyenler için Temmuz ayında bu 4 platformun beta sürümleri yayınlanacak. Beta sürümlerini de cihazlarınıza indirebilirsiniz.

 

Alper |

14.07.2016

Yorumlar