Java uygulamaları geliştirmek istiyorsanız, öncelikle onu geliştireceğiniz ve derleyip çalıştıracağınız araçları temin etmeniz gerekir. Geliştirme ortamı olarak Geleceği Yazanlar'da Android Studio'yu kullanıyoruz. Android Studio'nun nasıl kuracağınızı öğrenmek için Android için Geliştirme Ortamının Kurulması belgesine bakabilirsiniz.
Bir Java uygulaması, sadece yazdığınız *.java dosyalarıyla çalışmaz. Hiçbir görevi yerine getirmese bile (açılıp kendini kapatan bir uygulama yapsanız bile) bazı altyapı ihtiyaçları vardır. Derlenmesi ve üzerinde çalışacağı işletim sistemine uygun biçimde paketlenmesi gerekir. Bu altyapı ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra yazdığınız Java kodunu herhangi bir işletim sisteminde çalıştırabilirsiniz.
Java uygulamasını farklı işletim sistemlerinde aynı şekilde çalıştırabilen aracın adı Java Sanal Makinesi'dir (Java Virtual Machine). Java Sanal Makinesi, bytecode bulunduran *.class dosyalarını çalıştırır. Yazdığınız *.java kodunu *.class dosyasına çeviren aracın adı da javac'dir.
Java Geliştirme Paketi (JDK) ise yukarıda bahsettiğimiz, Java uygulamaları çalıştırmak için gereken Java Çalışma Zamanı Ortamını (Java Runtime Environment - JRE) içinde barındırır. JRE içinde Java Sanal Makinesi (JVM) ve açık kaynak kodlu Java API'leri yer alır.
Java kodunu bytecode'a çevirmek, onu JVM'e yüklemek ve farklı işletim sistemlerinde çalıştırmak gibi işlemlerin yanında Java uygulamaları geliştirmek ve çalıştırmak için gerekli tüm araçları bulunduran Java Geliştirme Paketi'nin (JDK) kurulumunu bir sonraki içeriklerde bulabilirsiniz.