Mobil Programlama

Android

Firebase Proje Oluşturma

Lisans: Creative Commons 26.11.2020 tarihinde güncellendi
Bakabileceğiniz Etiketler: Eğitmen: Hasibe Zafer

Firebase Hesabı Oluşturma

Firebase'i projeye dahil edebilmek için bir Firebase hesabının oluşturulması gerekmektedir. Firebase hesabını oluşturmak içinde bir Google hesabına ihtiyaç vardır.Google hesabınız daha önceden varsa veya yeni bir hesap aldıysanız https://firebase.google.com/ adresinden Firebase “Get Started For Free” / “Ücretsiz Olarak Başla” butonuna tıklayıp gelen sayfada sizden istenilen Google hesabı bilgilerini girip onay verdiğinizde Firebase hesabınız oluşturulmuş olur.

Firebase Proje Oluşturma
Firebase'in web sayfasından “Go to console” / “Konsola Git” seçeneği seçilip proje oluşturulacak sayfaya geçilir. Açılacak sayfada izlenilecek adımlar sırasıyla aşağıdaki gibidir :

“Yeni Proje Oluştur” seçilir.

Proje adı ve Ülke bilgileri istenecektir. Bu alanlar doldurulup “Proje Oluştur” onayı verilir. Burada yazılacak olan proje adı sadece Firebase hesanınızda görünecek olan bir addır. 

Bu adımdan sonra proje oluşmuş olur. Yeni sayfada karşınıza 3 seçenek çıkacaktır. Bu seçenekler oluşturulan Firebase projeye dahil edeceğiniz uygulama tipini belirler.

  • “Add     Firebase to your IOS app”     
  • “Add     Firebase to your Android app
  • “Add     Firebase to your web app”

Burada android seçtikten sonra gerekli alanları aşağıdaki gibi doldurabilirsiniz.

Androidi seçtiğimizde bizi karşılayan sayfadan dolduracağımız ilk alan aşağıdaki gibi olacaktır.

Package name: Bu alanı doldururken dikkatli olunmalıdır. Projenizdeki paket adını eksiksiz ve doğru girdiğinize emin olmanız gerekmektedir. Paket adına build.app (Module app) dosyasının içinden alabilirsiniz.     

defaultConfig {
           applicationId "com.gelecegiyazanlar.kutuphanem" 
}

App nickname: Bu kısımda sadece Firebase projenizin içerisinde görünecek olan bir uygulama ismi girillmektedir.  

2. adımda yapılandırma dosyası olarak google-services.json indirmelisiniz. 

 
 Bu dosya, uygulamanın client tarafı ile firebase projenin server tarafını birbirine bağlayan ve tüm konfigürasyonları içinde barındıran bir dosyadır.

İnen json dosyası uygulamada app klasörünün altına kopyalanır. (Bu kopyalama işlemini kolaylaştırmak için uygulamanın haritasını “project file tree” şeklinde görüntüleyip direkt olarak app klasörüne ulaşabilirsiniz.)

3. adımda Firebase SDK ekleyeceğiz.

Gradle dosyalarına bir kaç dependency eklenmelidir. Burada kullanılacak olan tüm kod satırları Firebase'in “Docs” sekmesinin altında ilgili alanlarda mevcuttur.

Öncelikle root seviyesindeki (Project) build.gradle dosyasına Google Service kütüphanesini eklemek gerekir.

buildscript {
  dependencies {
      classpath 'com.google.gms:google-services:4.0.1'
   }
}

Sonra module build.gradle dosyasının en altına apply plugin tag'i ile google-service eklentisi eklenir. Ayrıca kullanmak istediğiniz Firebase SDK'larını da dependency olarak eklemelisiniz. Firebase Analytics işlevselliğini sağlayan com.google.firebase: firebase-core ile başlanması önerilir.

Kullanılabilecek kütüphanelerin listesine https://firebase.google.com/docs/android/setup#available_libraries linkinden erişebilirsiniz.

apply plugin: 'com.android.application'
android {
 // ...
}
dependencies {
 // ...
 compile 'com.google.firebase:firebase-core:10.2.0'
 
 // Getting a "Could not find" error? Make sure you have
 // the latest Google Repository in the Android SDK manager
}
// ADD THIS AT THE BOTTOM
apply plugin: 'com.google.gms.google-services'

 

4. adımı atlayabilirsiniz.

Firebase'in çalışabilmesi için Google Play servislerinin son sürümlerinin yüklü olması gerekmektedir. (SDK Manager -> SDK Tools) penceresinde Google Play Services'ın indirilmiş olduğundan emin olun indirilmemiş ise indirin.)
Tüm bu adımları uygulayarak Firebase'i projemize dahil etmiş oluyoruz. 

Bir sonraki dersimizde Realtime Database inceleyeceğiz.