Robotik ve Kodlama

Arduino

Arduino'ya Giriş

Lisans: Creative Commons 26.11.2020 tarihinde güncellendi
Bakabileceğiniz Etiketler: Eğitmen: Geleceği Yazanlar Ekibi

Arduino, üzerinde bulundurduğu özel giriş ve çıkış portları yardımıyla, programcının yazdığı özel kodları fiziksel etkiye çeviren elektronik devre kartıdır. Yazılımsal ve donanımsal olarak tamamen açık kaynaklı ve özgür olmasından dolayı, isteyen herkes Arduino'nun gelişmesine katkı sağlayabilmektedir. Diğer programcılar tarafından hazırlanmış geniş kütüphaneler ve örnek projeler sayesinde Arduino, Dünya üzerinde en çok kullanılan elektronik devre kartlarındandır.

Arduino ile proje ve prototip hazırlama diğer mikroişlemcilere göre daha hızlı olmaktadır. Bu yüzden Arduino prototip hazırlamada ve elektronik programlamaya girişte yaygın olarak kullanılmaktadır.

Arduino üzerinde bulunan donanımlar ve pinler, Arduino'ya yüklenen kodlar tarafından kolaylıkla kontrol edilebilmektedir. Programcı tarafından yazılan bu kodların işlenmesi için Arduino üzerinde Atmel marka mikroişlemciler bulunmaktadır. Bu mikroişlemcilerin türüne göre de Arduino türleri belli olmaktadır. Arduino'nun bir türü için yazılmış bir kod, eğer o türe has özel donanımlar kullanmıyorsa diğer Arduino türleri üzerinde de sorunsuz çalışmaktadır. Bu yüzden çoğu Arduino projesi hemen hemen her Arduino türünde çalışmaktadır.

 

Yaygın olarak kullanılan Arduino türleri ve özellikleri

Arduino UNO

Mikrokontrolcü: ATmega328
Çalışma gerilimi: 5 Volt
Önerilen giriş voltajı: 7 – 12 Volt
I/O (giriş/çıkış) sayısı: 14 (6 PWM)
I/O çıkış akımı: 40 mA
Analog giriş: 6
Flash bellek: 32 KB
SRAM: 2 KB
EEPROM: 1 KB

 

Arduino Mega

Mikrokontrolcü: ATmega2560
Çalışma gerilimi: 5 Volt
Önerilen giriş voltajı: 7 – 12 Volt
I/O (giriş/çıkış) sayısı: 54 (15 PWM)
I/O çıkış akımı: 40 mA
Analog giriş: 16
Flash bellek: 256 KB
SRAM: 8 KB
EEPROM: 4 KB

 


Arduino Nano

Mikrokontrolcü: ATmega168 ya da ATmega328
Çalışma gerilimi: 5 Volt
Önerilen giriş voltajı: 7 – 12 Volt
I/O (giriş/çıkış) sayısı: 14 (6 PWM)
I/O çıkış akımı: 40 mA
Analog giriş: 8
Flash bellek: 16 KB

Not: Arduino seçimi yapılacak projeye göre seçilmektedir. Projede kullanılacak giriş çıkış pinleri, analog girişler, program/EEPROM hafızası gibi değişkenler kullanılacak Arduino türünü belirlemektedir. Genel amaçlı projelerde kullanmak için genellikle Arduino Uno veya Mega seçilmektedir. Arduino için ayrılan yerin az olduğu projelerde Arduino Nano kullanılmaktadır.

Eğitim sırasında Arduino UNO kullanılacaktır. Uygulamalarda yazılan kodların diğer Arduino türlerinde de çalışması için özen gösterilmiştir. Arduino IDE üzerinde yazılan Arduino kodları, yine bu yazılımla Arduino kartına yüklenecektir.

Arduino'nun resmi web sitesine ulaşmak için tıklayın.