Robotik ve Kodlama

Arduino

Bluetooth Eşleştirmesi

Lisans: Creative Commons 26.11.2020 tarihinde güncellendi
Bakabileceğiniz Etiketler: Eğitmen: Geleceği Yazanlar Ekibi

Bluetooth modüllerinin bilgisayar veya telefon gibi Bluetooth özelliği bulunan cihazlara bağlanabilmesi için, öncelikle bu cihazların Bluetooth modülüyle eşleştirilmesi gerekmektedir. Akıllı telefonlarda bu işlem normal bir telefon eşleştirir gibi yapılabilmektedir fakat bilgisayar ile eşleşme yapıldığında bilgisayar, Bluetooth modülü için otomatik olarak COM (haberleşme portu) oluşturmaktadır. Haberleşme için kullanacağımız bilgisayar programları da bu port üzerinden Bluetooth modülüne bağlanacaktır.

Bluetooth modülünün parolası değiştirilmemiş ise fabrika ayarı parola 1234 şeklindedir. Eşleşme sırasında modülün parolası sorulduğunda, bu şifre girilmelidir.

Hatırlatma: Bilgisayar ile eşleştirildikten sonra Bluetooth modülünün aldığı port numaraları için 'Aygıt Yöneticisi' kontrol edilmelidir. Aygıt yöneticisinin yeri daha önceki konularımızda anlatılmıştı. Burada iki adet Bluetooth portu görülebilir. Bunlardan büyük olanı projelerde kullanılacak olan haberleşme portudur.

Eşleştirilme işlemleri bittikten sonra, Bluetooth ile akıllı cihazların haberleşmesini sağlayacak ara programlara ihtiyaç duymaktayız. Bu programlar, normal bir seri haberleşme yapan bilgisayar programları olarak düşünülebilir.

Windows kullanıcıları Bluetooth ile haberleşmek için, ücretsiz olarak 'Tera Term' yazılımını indirebilirler. Android kullanıcıları ise haberleşme için 'Bluetooth Terminal' isimli ücretsiz uygulamayı kullanabilirler.

Not: Daha önce bilgisayar programı geliştirmiş yazılımcılar, Bluetooth haberleşmesini sağlayacak programı kendileri de yazabilirler. Bu programın temel amacı seri porttan gelen verileri ekranda gösterme ve program kullanıcının mesajlarını seri porta yazmadır.

Eğer eşleştirme işlemini başarıyla tamamlamış ve gerekli yazılımlar indirilmiş ise ilk bağlantımızı kurabiliriz. Bunun için Bluetooth modülünün sadece VCC ve GND pinlerinin takılması yeterlidir. Bu pinler takıldığında Bluetooth modülü üzerinde bulunan ışık yanıp sönmeye başlamaktadır. Bu ışığın hızlı bir şekilde yanıp sönmesi bağlantı isteklerine açık olduğunu göstermektedir.

Akıllı cihazımızdaki program aracılıyla Bluetooth modülüne bağlanmayı deneyiniz. Birkaç saniye bekledikten sonra, eğer cihazımız ile Bluetooth modülü başarılı bir şekilde bağlanmış ise, modül üzerindeki ışık yanıp sönmeyi bırakıp sadece yanacaktır.

Şu anda Rx ve Tx pinlerini takmadığımız için haberleşme yapamayız, fakat Bluetooth modülümüzün düzgün çalıştığını ve akıllı cihazımızın da başarılı bir şekilde eşleştirildiğini görmüş olduk.

Artık Bluetooth projeleri geliştirmeye hazırsınız.