DERS PROGRAMI
101 Ders Programı

Değişkenler, Veri Tipleri, İşlem Operatörleri ve Çeşitli İfadeler

Lisans: Creative Commons 11.12.2020 tarihinde güncellendi
Bakabileceğiniz Etiketler: Eğitmen: Geleceği Yazanlar Ekibi

DEĞİŞKENLER

Uygulama geliştirirken, genellikle her türden verinin tekrarlı bir biçimde kullanılmak üzere kısa ya da uzun süreli olarak bir yerde tutulması gerekir. Örneğin; matematiksel işlemlerde, önceden hesaplanmış verilerin kullanılması istendiğinde, bu verilerin her defasında tekrar hesaplanması yorucu ve performans kaybettiren bir süreç olacaktır. Bunun yerine, verileri bellekte tutmak performansı artırır ve iş yükünü azaltır. Uygulamada veritabanı gibi bir dış kaynaktan alınan herhangi bir değerin (kullanıcı adı gibi), bu değere her gereksinim duyulduğunda veritabanına bağlanılıp alınmasındansa, bellekte tutulması tercih edilmelidir. Verilerin bu şekilde bellekte tutulması değişkenlerle sağlanır.

C# dilinde bir değişken tanımlama formatı aşağıdaki gibidir:

tip değişkenadı;

Burada, tip, verinin içeriğiyle ilgili en uygun veri tipini belirtmelidir; değişkenadı ise, daha sonra veri atamak ve okumak için kullanacağımız ismi simgeler.

Sayısal değeri olan bir veri ile metinsel bir ifadeyi aynı tipte değişkenler içinde saklamamak gerekir. Bu nedenle, farklı türde değişkenler kullanılır. Aşağıda, bu farklı değişken türlerine ve isimlerine örnekler verilmiştir:
 

İsim gibi metinsel bir ifadeyi tutmak için string isim
Tarihsel değerleri tutmak için Datetime tarih
Maaş gibi ondalıklı ifadeleri tutmak için double maas


Değişken adı tanımlamalarında aşağıdaki kurallara dikkat etmek gerekir:

  • Boşluk, nokta, soru işareti, noktalı virgül, çift tırnak, tek tırnak, aritmetik operatörler, karşılaştırma ve atama operatörleri, parantezler kullanılamaz.
  • Sayı ile başlayamaz.
  • Visual C# .NET dilinde tanımlı anahtar kelimeler kullanılamaz. Örneğin; for, if, while, case, try, struct, do, switch, true, false.