DERS PROGRAMI
101 Ders Programı

Değişkenlere Değer Atamak

Lisans: Creative Commons 11.12.2020 tarihinde güncellendi
Bakabileceğiniz Etiketler: Eğitmen: Atalay Keleştemur

Değişkenler, programcının verdiği değeri alan ve programın çalışması esnasında değişebilen veri tutuculardır.

Değişken tanımlama oldukça önemlidir ve uygulamanın doğru çalışmasını sağlamaktadır. Bu yüzden bir değişken oluşturulmadan önce mutlaka veri tipinin belirtilmesi gerekmektedir. Eğer bir tam sayı değişken oluşturulacaksa, o veri tipini (int) kullanarak tanım yapmak gerekmektedir.

Değişkenler tanımlandıkları esnada bir değer alabilecekleri gibi, herhangi bir değer içermeyen null karakter ataması da yapılabilir. C# büyük-küçük harf duyarlı (case sensitive) bir programlama dilidir. Bu yüzden degisken ve Degisken farklı iki değişkeni ifade etmektedir.

Değişkenlere değer ataması, = operatörü ile yapılır. Her zaman, sağ taraftaki değer, sol taraftaki değere atanır.

int num1;
int num2;
 
num1 = 10;
num2 = num1;

Görüldüğü gibi yukarıda, num1 ve num2 isimli iki tamsayı (int) değerinde değişken oluşturulmuştur. Daha sonraysa bu değişkenlere değer atanmıştır.

num2 = num1 denildiğinde, num2 isimli değişkenin de num1'in değeri olan 10'un atanmış olduğu ifade edilmektedir.

Birden fazla, aynı tipteki değişken aynı anda şu şekilde oluşturulabilir:

int num1, num2, num3, num4, num5;

Değişkenlere, tanımlanmaları sırasında da değer atanabilir.

int num3 = 20;
string isim = "Turkcell Geleceği Yazanlar";

Değişkenlere operasyon süresince tekrar tekrar farklı değerler atanabilir.

isim = "Yeni Değer";

tip degiskenİsmi = deger; şeklindeki değişkenlere Explicit değişken denilmektedir. Bu türdeki değişkenler oldukça net olduğundan, programcı ve program için de kesin bir ifade sunmaktadır.

Ancak kimi zaman, bazı değişkenlerin kesin kullanılacağı bilinmesine karşın, programın akışı içerisinde hangi tipte olacağı ya da hangi değerin atanması gerektiği belirsiz olabilir. Ya da programcı, değişken tipinin C# tarafından atanmasını isteyebilir. Bu tür değişkenlere ise Implicit değişken denilmektedir ve var anahtar kelimesi ile ifade edilir.

var num = 20;

Bir değişkenin tipi belli olmasına rağmen henüz bir değer almamışsa şu şekilde tanımlanabilir:

int num = null;
string isim = null;

Bu değişkenlere, program kodlarının ilerleyen satırlarında değer atanması gerekmektedir. Aksi takdirde C# dili bunu yorumlayamayacak, böylelikle hata mesajı gösterecektir. Yukarıda deklare edilen değişkenlere değer atamak için:

num = 10;
isim = "Turkcell";

Bazı durumlarda hem değişken tipi hem de değeri belirsiz olabilir. Bunun içinse:

int? num = null;
string? isim = null;

Yukarıdaki tanımlamalarda tip belirteçinin yanında soru işareti oluştuğunu fark etmişsinizdir. ? operatörü sayesinde değişken tipinin henüz netlik kazanmadığı belirtiliyor. Null anahtar kelimesi ise değişkenin henüz hiçbir değer almadığını ifade ediyor.

Değişkenler ayrıca var anahtar kelimesi ile de deklare edilebilir. Bu şekildeki değişken tanımları kimi programcı tarafından daha kolay okunur bulunmaktadır.

Eğer var anahtar kelimesi kullanılarak bir değişken oluşturulmak isteniyor ve değeri belli değilse, aşağıdaki gibi tanımlanabilir:

var isim = (string)null;

var anahtar kelimesinden sonra değişken ismi yazılır ve ardından bu değişkenin tipi parantez içinde belirtilir. Daha sonra null anahtar kelimesi ile bu değişken değerinin olmadığı ifade edilir.

Değişken değeri belli ise de tanımlama şu şekilde yapılır:

var isim = "Turkcell";

Burada görüldüğü gibi herhangi bir int ya da string gibi tip belirtecine ihtiyaç bulunmamaktadır. var anahtar kelimesi ile oluşturulan bir değişkenin tipi, kendisine atanan değere göre C# tarafından otomatik olarak algılanabilmektedir.

var sayi = 5; 

ifadesindeki sayi değişkeninin tipi C# tarafından int olarak algılanır. Sağlamasını yapmak için:

var sayi = 10;
Console.WriteLine(sayi.GetType());

yazdığınızda ekrana "System.Int32" ifadesi çıkacaktır.