DERS PROGRAMI
201 Ders Programı

Dev Center

Lisans: Creative Commons 20.08.2022 tarihinde güncellendi
Bakabileceğiniz Etiketler: Eğitmen: Geleceği Yazanlar Ekibi

Dev Center, Microsoft’un Windows Phone uygulamaları için oluşturduğu bir mağazadır. Windows Store ile sürekli karıştırılır. Windows Store sadece Windows 8 uygulamalarına yönelik bir mağaza iken, Dev Center Windows Phone uygulamalarına yöneliktir. İki farklı mağaza olmasının nedeni, Windows Phone ve Windows 8 platformlarında uygulama geliştirirken; her ne kadar aynı dil yapısını, XAML’i ve Windows 8 Core’u kullansalar da bir platforma yönelik geliştirilen bir uygulamanın birebir diğerinde çalışmayacak olmasıdır. Uygulama geliştirenler geliştirdikleri uygulamalarını ister tam, ister deneme sürümü olsun, ücretsiz veya ücretli bir şekilde yayınlayabilirler.

Dev Center’a üye olup uygulama göndermeden önce yapılması gereken ilk işlem bir geliştirici lisansı satın almaktır. Microsoft’un Dev Center için biçtiği geliştirici lisansı ücreti 99$’dır. Ancak eğer MSDN üyeliğiniz varsa, Dev Center'i 1 yıl süresince ücretsiz kullanabilirsiniz. MSDN üyeliğinizdeki “Special Offers” kısmına geldiğinizde, Dev Center’da ücretsiz hesap açmak için size 1 yıllık ücretsiz lisans için bir şifre verilir. Bu şifreyi Dev Center üzerinde yeni bir geliştirici lisansı oluştururken kullanırsanız, 1 yıl boyunca tamamen ücretsiz bir şekilde Dev Center ve sunduğu tüm imkanlardan yararlanabilirsiniz. Ancak bu bir yıl sonunda Dev Center sizden üyeliğinizi yenilemenizi isteyecektir. Aksi belirtilmediği sürece, yenileme ücreti her yıl için 99$’dır.

Dev Center Uygulamaları

Dev Center’daki uygulamaları görmenin 2 farklı yolu vardır: Windows Phone üzerinden ya da Web üzerinden Store’a girerek. Web üzerinden: http://www.windowsphone.com/tr-tr/store adresinden Store’a erişebilirsiniz. Eğer beğendiğiniz bir uygulama olursa buradan yükleyebilir ya da ilgili uygulama destekliyorsa, “Sonradan kur” seçeneği sayesinde .XAP uzantılı Windows Phone uygulamasını makinenize indirip Windows Phone Application Deployment vasıtasıyla ister aygıt üzerine, ister Emulator’e kurup aygıta aktarmadan önce test edebilirsiniz. Bu da beraberinde .XAP uzantılı dosyanın güvenlik konusunu gündeme getirir. Eğer siz uygulamanızı çeşitli programlar vasıtasıyla şifrelemezseniz, Reflector gibi uygulamalar aracılığıyla bu işi hiç bilmeyen birisi bile kodunuzu tersine derleyerek tersine mühendislik işlemi gerçekleştirebilir. Bu noktada uygulama geliştirdikten sonra ve markete atmadan hemen önce tanınmış şifreleyici uygulamalar ile projenizi şifreleyip o şekilde markete göndermeniz gerekir. Bu konuya özellikle dikkat edilmesi gerekir.

Dev Center Üyeliği Oluşturmak

http://dev.windowsphone.com üzerinden üyelik oluşturulmaktadır.

Dev Center’a Uygulama Yüklemek

Diyelim ki, bir uygulama geliştirdiniz ve uygulamaya ait tüm nesneleriniz, resimleriniz, simgeleriniz hazır bir şekilde mevcut. Dev Center’a sahip olduğunuz geliştirici lisansıyla uygulama göndermek için aşağıdaki işlemleri gerçekleştirin.

Dashboard'a girin:

Submit App seçeneğini tıklayın.

Dev Center’da Dashboard ekranı

Karşınıza 4 ana başlık gelecektir: App Info, XAP Dosyasını yükleyeceğiniz alan, Market Seçimi, Harita Servisleri.

Windows Phone Dev Center’da Uygulama Gönderme ekranı

Uygulamanıza ait açıklama bilgilerini girmek için App Info kısmına girdikten sonra, yapılan değişiklikleri kaydetmek için Save seçeneğini tıklayıp devam edin.

Dev Center’da Uygulamaya dair ayrıntıları girebileceğimiz “APP INFO” kısmı

Ardından, uygulamanızı karşıya yüklemek için ikinci seçeneğe girin. Burada ilk yapılacak işlem, XAP uzantılı ve Release modda Build edilmiş Windows Phone uygulamanızı yüklemektir. Bu XAP dosyasının yüklemesi bitince ek içerik girebileceğiniz alanlar açılacaktır.

Uygulamanıza ait paketi(.XAP dosyası) yükleyebileceğiniz pencere.

Dev Center’da Uygulamanızın görünümüyle alakalı ayarlar

Dev Center’da kullanabileceğiniz ekran görüntüleri

Bu alanları da doldurup Save seçeneğini tıkladıktan sonra, Submit App kısmına geri dönersiniz. Eğer Marketplace seçimi yapmak isterseniz, üçüncü seçenek olan Marketplace Selection’ı seçmeniz gerekir. Ülkelere göre değişik ücretler belirleyebilir ya da birinci seçenek olan “Distribute to all available markets at the base price tier” ifadesini seçerek tüm marketlerde aynı fiyat üzerinden yayınlanmasını belirtebilirsiniz.

Dev Center’da hangi ülkelerden uygulamanızın kullanılabileceğini belirttiğiniz ekran

Dev Center’da hangi ülkelerden uygulamanızın kullanılabileceğini belirttiğiniz ekran

Eğer uygulamanızda Bing Maps kullandıysanız dördüncü seçenek olan Maps Services’a girmeniz ve bir token (jeton) almanız gerekir. Bu token’ı uygulamanızda kullanmanız gerekeceğinden, projenizi Build > Debug > Build > Release komutunu seçerek tekrar karşıya yüklemeniz gerekir.

Uygulamanızda Harita kullandıysanız Map Services’a girmelisiniz.

Özellikle gerekli değilse, son iki seçenek olan Market Seçimi ve Harita Servisleri bölümlerini doldurmak zorunda değilsiniz.

Uygulamanıza ait bilgileri girdikten sonra Test için Microsoft’a gönderebilirsiniz.

Uygulamanızı Marketplace’te yayınlamanın son adımı Submit düğmesini tıklamaktır. Tıkladıktan sonra işleminiz sıraya alınacak ve birkaç testten geçtikten sonra, eğer testlerde başarısız olarak geri dönmezse Dev Center Marketplace’te yerini alacaktır.