DERS PROGRAMI
201 Ders Programı

Isolated Storage

Lisans: Creative Commons 11.12.2020 tarihinde güncellendi
Bakabileceğiniz Etiketler: Eğitmen: Geleceği Yazanlar Ekibi

Isolated Storage, izole edilmiş depolama anlamına gelir ve Windows Phone 8 uygulamasının kalıcı ya da geçici olarak saklaması istenen verileri için kullanılabilecek alanları sağlar.

Isolated Storage’ın en sık kullanımı Ölüm (Tombstoning) modu durumunda, uygulamadaki verilerin kaydedilmesidir. Ölüm moduna giren bir uygulamaya ait durum (State) bilgileri tutulmayacağından, bunları yerel bir konumda kaydedip (IsolatedStorage gibi) uygulama tekrar açıldığında yüklemek sağlıklı bir çözüm olacaktır. Ölüm (Tombstoning ) Modu, “Windows Phone 8 Uygulama Yaşam Döngüsü” bölümünde ayrıntılı olarak incelenmiştir.

Isolated Storage, Windows Phone 8 ile ortaya çıkmış bir kavram değildir. Silverlight 2’den beri kullanılmaktadır ve en temel anlamda veri ya da dosyaların yerel dosya sisteminde saklanmasının bir yoludur. İsminde Isolated (izole edilmiş) geçer, çünkü içindeki veriye yalnızca ilgili uygulama erişebilir.  Bu yüzden, eğer iki uygulama arasında veri paylaştırmak isteniyorsa, Isolated Storage kullanılamayacaktır. Bu gibi istekler için farklı veri kaynakları (Windows Azure, MS SQL Server vb.) kullanmak gerekir. Aynı cihazdaki farklı uygulamalar birbirleriyle etkileşime geçemez ve birbirleri ile paylaşımda bulunamaz.

Veriyi yerel olarak saklamanın 2 yöntemi vardır. İlk yöntem IsolatedStorageSettings, ikinci yöntem IsolatedStorageFile olarak adlandırılır.

İlk olarak IsolatedStorageSettings’i inceleyelim. Birçok durumda, ihtiyacı karşılayacak olan yöntem bu olacaktır. Bu, bir Dictionary (sözlük) içinde Key-Value (anahtar-değer) ikilisi şeklinde veri saklama yöntemidir. Uygulama başlatılıp durdurulsa da, cihaz kapatılıp açılsa da burada saklanan veri –silininceye ya da uygulama cihazdan kaldırılıncaya kadar– kalıcı olacaktır. Aşağıda basit bir örnek verilmiştir:

using System;

using System.Collections.Generic;
using System.Linq;
using System.Net;
using System.Windows;
using System.Windows.Controls;
using System.Windows.Documents;
using System.Windows.Input;
using System.Windows.Media;
using System.Windows.Media.Animation;
using System.Windows.Shapes;
using Microsoft.Phone.Controls;
using System.IO.IsolatedStorage;

namespace Windows8IsolatedStorage
{
public partial class MainPage : PhoneApplicationPage
{
    IsolatedStorageSettings ayarlar = IsolatedStorageSettings.ApplicationSettings;

    public MainPage()
    {
        InitializeComponent();
        AyarlariCek ();
    }

    private void AyarlariCek()
    {
        //Koleksiyon içerisinde ilgili Key'in olup olmadığı kontrol ediliyor
        if (ayarlar.Contains("kayitliAyar"))
        {
            string veri = ayarlar["kayitliAyar"].ToString();
        }
        else
        {
            ayarlar.Add("kayitliAyar", "Merhaba");
        }
    }
}

Yukarıdaki örnekte, IsolatedStorageSettings.ApplicationSettings ile uygulamanın ayarları ayarlar ismindeki nesneye eşitlenir.

ApplicationSettings içine Key-Value ikilisi eklemek için Add metodu kullanılır. Add metodu ilk parametre olarak Key, ikinci parametre olarak Value değerini alır. Tahmin edileceği gibi, koleksiyon içerisine aynı Key yalnızca bir defa eklenebilir. Aynı Value bir kereden fazla eklenebilir. Eklenmiş olan bir Key-Value ikilisinin Value değerini çekmek için, koleksiyon içinden ilgili Key ismi verilir.

Ayarlar ismindeki nesneden indexer yardımı ile key ismi verilerek ilgili key’e ait değer, veri isimli string değişkene eşitlenir. Bu, Key vererek Value çekme işlemidir.

IsolatedStorageSettings kullanımı kolay bir yöntemdir. Key-Value ikilisi olarak veri az kod ile saklanabilir ve çekilebilir.

Şimdi de diğer yöntem olan IsolatedStorageFile’ı inceleyelim. IsolatedStorageFile, IsolatedStorageSettings’in aksine, yerel bir dosya üzerinde verileri saklamanıza olanak sağlayan bir yapıdır. IsolatedStorageSettings kullandığımızda uygulamaya ait ayarlarda yerel değerler saklayabilirsiniz. IsolatedStorageFile’da istediğiniz türde dosya oluşturup içeriğine hızlıca erişebilirsiniz. Küçük bir örnek ile bunun nasıl yapılacağına değinelim:

using System.IO.IsolatedStorage;
using System.IO;
 
private void btnKaydet_Click(object sender, RoutedEventArgs e)
{
    IsolatedStorageFile yeniDepo = IsolatedStorageFile.GetUserStoreForApplication();
    yeniDepo.CreateDirectory("metinDosyalari");
    StreamWriter yazici = new StreamWriter(new IsolatedStorageFileStream("metinDosyalari\\yeniDosya.txt", FileMode.OpenOrCreate, yeniDepo));
    yazici.WriteLine(TextBox1.Text);
    yazici.Close();
}
 
private void btnGoster_Click(object sender, RoutedEventArgs e)
{
    IsolatedStorageFile kayitliDepo = IsolatedStorageFile.GetUserStoreForApplication();
    StreamReader okuyucu = new StreamReader(new IsolatedStorageFileStream("metinDosyalari\\yeniDosya.txt", FileMode.Open, kayitliDepo));
    string veri = okuyucu.ReadLine();
    Label1.Text = veri;
    okuyucu.Close();      
}

Bu örnekte IsolatedStorage içerisinde .txt uzantılı bir dosya oluşturulur. Yeni bir dosya oluşturmak için IsolatedStorageFile class’ının GetUserStoreForApplication metodu kullanılarak depolama için alan elde edilir ve yeniDepo isimli nesneye eşitlenir.  yeniDepo nesnesinde CreateDirectory metodu ile metinDosyalari adlı bir klasör oluşturulur. Sonra StreamWriter ile oluşturduğunuz klasör içine yeniDosya.txt isminde bir metin dosyası eklenerek, içine TextBox1’in Text özelliğindeki veri yazılır.

Yazılmış olan yeniDosya.txt isimli dosyanın içindeki veriyi okumak için veri yazarken kullanılmış olan GetUserStoreForApplication metodu ile depolama alanı elde edilir ve kayitliDepo isimli nesneye eşitlenir. Yazma işlemi yapılan dosyanın adresi StreamReader’a parametre olarak verilerek bu dosya elde edilir. StreamReader’ın ReadLine metodu ile dosya içindeki ilk satır okunarak veri ismindeki string değişkene eşitlenir. Dosyanın tamamının okunması için StreamReader’ın ReadToEnd metodu kullanılabilir.