Mobil Programlama

iOS

Mobil Uygulama Analizi - Flurry

Lisans: Creative Commons 11.12.2020 tarihinde güncellendi
Bakabileceğiniz Etiketler: Eğitmen: Geleceği Yazanlar Ekibi

Uygulamanızın kullanıcılar tarafından nasıl ve ne sıklıkta kullanıldığını takip etmek için kullanabileceğiniz çeşitli online servisler mevcuttur. Bu servislerden en çok kullanılanı olan Flurry servisi sayesinde kullanıcıların demografik yapılarını, uygulamanızı kullanma sürelerini, uygulamada hangi fonksiyonları kullandıklarını öğrenebilirsiniz. Bu bilgiler, uygulamanızda hangi özelliklere ağırlık vermeniz gerektiğini ve kullanıcılarınızın tepkilerini ölçmenizi size söyleyecektir.

İlk olarak Flurry’nin web sitesine gidip kendinize bir hesap yaratmanız gerekmektedir. Ana sayfanın sağ üst köşesinde yer alan Sign Up seçeneğiyle yeni bir hesap oluşturabilirsiniz:

 Flurry’de hesap oluşturmak

 

Hesabınızı oluşturduktan sonra sisteme giriş yaptığınızda karşınıza bir yönetim paneli gelecektir.  Henüz bir uygulamanız yoksa sizdeki ekran boş görünebilir:

 

Flurry birden fazla mobil platformu desteklediğinden uygulama isminin yanında uygulamanın platformuna dair bir simge görünecektir. iPhone uygulamaları için bir elma, Android uygulamaları içinse Android’in yeşil simgesi görüntülenir. Ana ekranda bu bilginin dışında yeni eklenen kullanıcılar, aktif kullanıcılar (uygulamanızın yüklenmiş olması kullandığını göstermez) ve toplam kullanım sayıları yer almaktadır. Ayrıntılı bir rapor istediğiniz takdirde uygulama adına tıklayarak ayrıntılı rapor ekranına geçebilirsiniz:

 

 Buradaki menüleri açıklarsak;

  1. Dashboard: Burada uygulamayla ilgili en çok ihtiyaç duyacağınız bilgiler özet halinde sunulmaktadır. Ekranlarda uygulamaya hangi coğrafyalardan girildiğini, kullanıcıların uygulamanın içinde ne kadar vakit geçirdiklerini ve uygulamanın günlük ortalama kullanım sürelerini görebilirsiniz.
  2. Usage: Bu menü altında uygulamanın kullanımıyla ilgili daha ayrıntılı bilgiler yer almaktadır. Yeni kullanıcı sayısı değişimini konum ve güne göre görebilir, aktif kullanıcıların versiyonlara göre nasıl değiştiğini takip edebilirsiniz. Page View özelliğiyle uygulamanızda birden fazla ekran varsa hangilerinin daha çok kullanıldığını anlayabilir, buna göre uygulamanızda nelere ağırlık vermeniz gerektiğine karar verebilirsiniz.
  3. Audience: Burada uygulamanızın hitap ettiği kitleyle ilgili ayrıntılı bilgiye erişebilirsiniz. Uygulamanızı yükleyen kişilerin başka hangi uygulamalarınızı da yüklediğini görebilir; kullanıcıları yaş, konum, dil ve cinsiyete göre raporlayabilirsiniz.
  4. Events: SDK içinden tanımladığınız kullanıcı hareketlerine dair ayrıntılı raporları buradan takip edebilirsiniz.
  5. Technical: Burada kullanıcılarınızla ilgili teknik verilere ulaşabilirsiniz. Kullanıcıların telefon marka / model bilgileri, operatör bilgileri ve işletim sistemi versiyonlarıyla ilgili ayrıntılı bilgiler burada yer almaktadır.
  6. Manage : Bu menüde uygulamanızın özelliklerini değiştirebilir ya da güncelleyebilirsiniz.

Şimdi yeni bir uygulama eklemek için Applications sekmesinden Add New Application seçeneğini seçelim. Karşımıza platform seçmemizi isteyen bir ekran gelecektir. Gördüğünüz gibi Flurry bütün mobil platformlara destek vermektedir. Biz burada iPhone'u seçelim:

 

Bir sonraki ekranda uygulamaya bir isim ve kategori belirtmeniz istenmektedir:

 

Create App düğmesine basıldıktan sonra uygulamanıza dair bir analiz ekranı oluşturulacaktır. Burada kaydetmeniz gereken en önemli bilgi uygulamaya ait eşsiz uygulama anahtarıdır. Büyük harf ve rakamlardan oluşan bu anahtar sayesinde uygulamanızın içinde koyacağınız SDK, Flurry sunucusuyla haberleşerek uygulamaya ait verileri gönderecektir.

 

Bu aşamadan sonra Download düğmesine tıklayarak uygulamanızın içine eklemeniz gereken dosyaları indirebilirsiniz. Dosyaları indirdikten ve proje klasörünün içine kopyaladıktan sonra Add Files To Project seçeneğiyle dosyaları projeye dahil edelim.

Dosyalar eklendikten sonra AppDelegate dosyamızın içine FlurryAnalytics.h dosyasını ekleyelim.

 

#import <UIKit/UIKit.h>
#import "FlurryAnalytics.h"
@interface MOAppDelegate : UIResponder <UIApplicationDelegate>
@property (strong, nonatomic) UIWindow *window;
@property (strong, nonatomic) UINavigationController *navigationController;
@end

 

Bu aşamadan sonra AppDelegate içinde didFinishLaunchingWithOptions metodunun içine aşağıdaki satırları ekleyelim:

 

[FlurryAnalytics setAppVersion:@"1.0"];
[FlurryAnalytics startSession:@"46QP2UFHBB535E6646Z8"];

 

 

Artık Flurry devreye girecek ve uygulamayla ilgili veri toplamaya başlayacaktır. Burada startSession metodu için girdiğiniz anahtar Flurry tarafından size verilen eşsiz anahtardır.

Eğer uygulamanızda kullanıcı ile ilgili ek bilgiler toplayabiliyorsanız bunu Flurry’nin diğer metotlarıyla belirtebilirsiniz. setAge ve setGender metotlarını kullanarak kullanıcının kesin yaşı ve cinsiyetini sunuculara gönderebilirsiniz. Aynı zamanda setLatitude metodu uygulamanızda konum bilgisi gönderme izni varsa kullanıcının kesin konumunu Flurry’e kayıt amaçlı iletecektir.

Eğer Flurry’nin Event Log özelliğini kullanmak istiyorsanız setEventLoggingEnabled metodunu YES yaparak bu özelliği çalıştırabilirsiniz. Uygulamadaki hareketleri (örneğin kullanıcının bir düğmeye basması) aşağıdaki gibi gönderebilirsiniz;

 

- (IBAction) createNewNote:(id)sender
{
    AddNewNoteViewController *addNewNoteViewController = [[AddNewNoteViewController alloc] initWithNibName:@"AddNewNoteViewController" bundle:nil];
    [self.navigationController pushViewController:addNewNoteViewController animated:YES];
    [addNewNoteViewController release];
    [FlurryAnalytics logEvent:@"createNewNote"];
}

 

 

Burada kullanıcılar yeni bir not oluşturduklarında, düğmeye bastıkları zaman Flurry sunucularına bir kayıt düşülecektir. Bunun dışında Flurry’nin ekran geçişlerini otomatik olarak takip etmesini istiyorsanız ve uygulamanızda bir UINavigationController yapısı mevcutsa aşağıdaki kodu kullanmanız gerekir;

 

[FlurryAnalytics setAppVersion:@"1.0"];
[FlurryAnalytics startSession:@"46QP2UFHBB535E6646Z8"];
[FlurryAnalytics setEventLoggingEnabled:YES];
[FlurryAnalytics logAllPageViews:self.navigationController];

 

Yukarıdaki kod sayesinde Flurry SDK kullanıcının bütün ekran geçişlerini kayıt altına alacak ve size istatistiksel veri oluşturacaktır.