Temel Network

Temel Network

Komut Satırı Network Kontrol İşlemleri

Lisans: Creative Commons 26.11.2020 tarihinde güncellendi
Bakabileceğiniz Etiketler: Eğitmen: Hasan Alperen Selçuk

ping
Ağda oluşan IP ile ilgili sorunları çözmenin en kolay yollarından biri PING komutudur. 1983 yılında Mike Muuss tarafından yazılmış bir programdır. Ping, ağ üzerinde bulunan bilgisayarların ulaşılabilirliğini test etmek için ICMP (Internet Control Message Protocol) protokolünü kullanan bir uygulamadır. İki bilgisayar arası ulaşılabilirlik şu şekilde tanımlanabilir. Eğer A bilgisayarından gönderilen paketler B bilgisayarı tarafından alınıp işlenebiliyor ise; B bilgisayarı, A bilgisayarından ulaşılabiliyor demektir. Ping komutu bir bilgisayara 32 byte’lık bir ICMP paketi gönderir ve sonuçta elde ettiği raporu gösterir. Ping (echo) paketi gönderilen makinenin o anda çalışmakta olduğunu teyit eder. Ağın o anki paket kayıp oranı hakkında bir bilgi verebilir. Kaynak makine ile karşı makine arasındaki iletişimin süresini gösterir.

TTL(time to live) değeri IP packetinde bulunan bir değerdir. Hedefe ulaşana kadar geçtiğiniz networklerde 1 düşer. 0 olunca hangi network cihazına geldiyse o cihaz bu paketi drop eder.
 

tracert
Bu sayede, bilgisayarınızdan bir başka hedef noktaya ulaşırken, paketlerimizin hangi yolları takip ettiği kontrol edilir. Bu komut ile hedef bilgisayar ve sizin aranızdaki en yakın ve en kısa yolu belirleyen routerların bir listesi gösterilmiş olur.

 

arp -a
IP adresini bildiğimiz bilgisayarın MAC adresini öğrendikten sonra onla haberleşebildik bunu öğrenmiştik. Peki, o bilgisayara tekrar bilgi göndermek istesek ne olacak? Tekrar bir ARP broadcast mesajı mı yayınlanacak? Hayır, çünkü ARP üzerinden elde edilen bilgiler arp tablosunda saklanır ve bir MAC adresi gerekli olduğu zaman, ilk önce buraya bakılır. Eğer IP adresine karşılık gelen MAC adresi bulunuyorsa, broadcast yapmadan bu adres kullanılarak iletişime geçilebilir.

 

Nslookup
​Nslookup bilgisayara yüklü TCP/IP protokolü ile birlikte gelen bir araçtır. Domain adları ve ip adresleri ile ilgili çeşitli sorgular yapmanıza yardımcı olur. Windows’ta komut satırı üzerinden çalıştırılan bu araç bazı web sitelerinden online olarak da kullanılabilmektedir. Nslookup komutunu kullanarak bir web sitesi veya server'ın çeşitli network durumlarını sorgulayabilirsiniz.