Temel Network

Temel Network

DERS PROGRAMI
Temel Network 101 Ders Programı

ROUTING

Lisans: Creative Commons 26.11.2020 tarihinde güncellendi
Bakabileceğiniz Etiketler: Eğitmen: Hasan Alperen Selçuk

Farklı VLAN ve farklı networklerin birbirleri ile haberleşemeyeceğini belirtmiştik. Peki haberleşme ihtiyacı duyulduğunda nasıl ilerleyeceğiz? Burada devreye routing giriyor. Yönlendirme dediğimiz bu işlemi yönlendiriciler (ROUTER) vasıtasıyla yaparız. Routerlar kendilerine ait bir routing tablosu tutarlar. Routing tablosunda hangi networke hangi yoldan gideceği bilgisi bulunur. Bu sayede farklı networkleri birbirleri arasında haberleştirir.

Daha önce de bahsetmiştik; bir client bilmediği bir host’a gitmek isterken gateway’e yönleniyordu, yani kendi network’ü dışındaki bütün networkler demek oluyor bu. Bu durumda bir network’ün eğer gateway’i router olursa bilmediği bir network’e gitmek için router’a çıkacak, router da gideceği networkü biliyorsa gideceği yere yönlendirecek böylece routing işlemi sağlanmış olacak. Clientların çıktığı bu gateway’e default gateway denir. Evinizdeki modemler buna bir örnektir. İnternete gideceğiniz zaman bütün paketleriniz ilk önce modem’e gidip oradan internete gidecektir.

Yukarıdaki adımda Host A, Host B’ye sadece ping atmak istemektedir. Burada neler yaşandığını adım adım inceleyelim.

1- Internet Control Message Protocol (ICMP), bir echo request oluşturur.

2- ICMP, bu request’i Internet Protokolüne (IP) gönderir, böylece bir paket oluşturulur. Bir paket, en az bir IP kaynak adresi ve IP hedef adresi içerir.

3- Paket oluşturulunca, IP hedef adresinin lokalde mi yoksa uzak network’te mi olduğunu belirler. Kendi networkünde mi, değil mi?

4- IP, bunun uzak bir istek olduğunu belirleyince, paketin uzak ağa route edilebilmesi için varsayılan ağ geçidine yani bilinmeyen adreslerin yönlendirildiği default gateway’e gönderir.

5- Host A üzerinde default gateway 192.168.5.1 olarak ayarlanmış. Bu durumda öncelikle Fa0/0’a ulaşması gerekiyor. Bu paketin yani LAN içerisinde iletişim gerekiyor bunun için de FA0/0 in MAC adresine ulaşması gerekiyor. (192.168.5.1’e ulaşması için.) Host A bir broadcast başlatır ve MAC adresi öğrenmek ister.

6- ARP broadcast den sonra Fa0/0’ın donanım adresi öğrenilir ve paketler 192.168.5.1’in MAC adresine doğru iletilir. Layer 2 katmanında olacağı için bu iletim Frameler şeklindedir.

7- Router’a ulaşan bir frameler, IP katmanına yollanır.

8- IP katmanı bu paketi alıp hedef IP adresini kontrol eder, eşleşen bir bilgi olup olmadığını kontrol etmek için routing tablosuna bakar.

9- Eğer routing tablosunda hedef IP adresine ait bir veri yoksa paket atılacak(discard) ve ping yollayan makineye yani Host A’ya network erişilemez mesajını dönecektir.

10- Şayet router, routing tablosunda hedef IP adresi için kayıt bulursa, hedef IP adresin bağlı olduğu FA0/1’e gönderir.

11- Router Fa0/1 den paketi 10.0.0.5’e yollayacağını bilir fakat haberleşme tekrar LAN içerisinde olacağı için öncelikle yine donanım yani MAC adresini öğrenmesi gerekir, bu yüzden FA0/1 den bir ARP sorgusu 10.0.0.5 in MAC adresini öğrenmek için gönderilir.

12- MAC adresi cevabı FA0/1 e döndükten sonra paket HostB’nin MAC adresine iletilir.

13- ICMP isteği Host B’ye geldikten sonra, Host B bu echo requeste cevap olarak echo reply oluşturur ve geri Host A’ya göndermek için işlem başlatır.

14- Aynı döngüler bu sefer Host B tarafından Host A’ya doğru işlenerek, Host A’ya ulaşır ve Host A bütün bu işlemlerin sonunda tek bir ! işareti görür ve aynı icmp'den 4 tane daha yollar.