Geleceği Yazanlar

Akıllı binalar yaşam alanlarımızı değiştirmeye hazırlanıyor!

Zamanımızın önemli bir bölümünü binalar içerisinde geçiriyoruz. Hal böyle olunca bu denli büyük alanların bakım süreçleri de oldukça maliyetli oluyor. Bunun önüne geçebilmek ve bu ortamlarda harcanan zamanı optimize etmek için yoğun çaba sarf ediliyor. Akıllı Binalar tam da bu noktada ortaya çıkıyor ve hayatımızı kolaylaştırıyor. Akıllı Binalar, olabildiğince fazla veriyi kaydetmek ve bu ...

Zamanımızın önemli bir bölümünü binalar içerisinde geçiriyoruz. Hal böyle olunca bu denli büyük alanların bakım süreçleri de oldukça maliyetli oluyor. Bunun önüne geçebilmek ve bu ortamlarda harcanan zamanı optimize etmek için yoğun çaba sarf ediliyor. Akıllı Binalar tam da bu noktada ortaya çıkıyor ve hayatımızı kolaylaştırıyor.

Akıllı Binalar, olabildiğince fazla veriyi kaydetmek ve bu verileri analiz etmek için IoT (nesnelerin interneti) sensörleriyle kablosuz bağlantıları entegre etmek için inşa edilmiştir. Bu sistem maliyetleri düşürüyor ve ortamlardaki deneyimi iyileştiren çeşitli optimizasyonlar sağlıyor. Bu sayede uzun vadeli maliyetlerin azaltılması, mal sahiplerine ve çevreye yarar sağlanması hedefleniyor.

Akıllı teknolojiler günümüzde pek çok alanda kullanılıyor. Aydınlatma, enerji, sıcaklık, erişim kontrolü ve güvenlik gibi bir dizi endüstri buna örnek olarak gösterilebilir. Bir odada yaşayan kişi sayısını tespit etme yeteneğine sahip sensörler, oda boşken sıcaklığı ayarlamak ve ışıkları kapatmak için ortamlar hazırlayabiliyor. Tüm binanın güç yönetimine bağlanması durumunda ise kaynakları daha verimli bir şekilde yöneterek israfı önlüyor ve binada yaşayanların rutinlerine adapte oluyor.

Akıllı binaların önemli bir kolu da güvenlik. Bu alanda kullandığımız teknolojilerden biri de yüz tanıma sistemleridir. Yüz tanıma sistemleri sayesinde fazla sayıda insanın girip çıktığı binalarda güvenlik daha kolay bir şekilde sağlanabiliyor. Akıllı Binalar, bina yöneticileri ve sahipleri için de önemli avantajlar sağlıyor. Bu teknolojiler sayesinde önleyici bakımın planlanması ve ekonomik stratejilerin geliştirilmesi oldukça kolay bir hal alıyor. Kısacası, bu teknolojiler bina yöneticilerine daha stratejik kararlar vermeleri için yetki veriyor.

Akıllı binalar enerji tüketiminin azaltılmasına da yardımcı oluyor. Akıllı teknolojinin kullanılmasıyla bir binadaki enerji tüketimi yüzde 5 ila yüzde 35 oranında azaltılıyor.  

Yani bu teknoloji çok daha verimli ve etkili bir yaklaşımın yanı sıra önemli finansal tasarruflar da sunuyor. Akıllı binalarda göze görülmeyen sensörler binanın nasıl kullanıldığı hakkında anonim veriler sağlıyor. Bu akıllı sistemler ısı ve ışığın nerede gerekli olduğu ve klima gibi altyapının kullanımı hakkında ayarlamalar yapılmasını sağlıyor.

Akıllı binalar, kullanım optimizasyonu noktasında da  aktif bir şekilde kullanılıyor. Binadaki aşırı ve az kullanılmış alanları tespit etmeye yardımcı olarak alan kullanımını optimize ediyor ve bu da büyümeyi kolaylaştırıyor. Sistemde yer alan sensörlerin bir diğer artısı ise bina performansını tespit edebilmesi. Binanın nasıl çalıştığı ve kullanıldığı konusunda genel bir bakışa sahip olduğunuzda, bakımı doğru zamanda uygulamak çok daha kolay hale geliyor.

Akıllı binalar, daha konforlu bir deneyim sunmak adına özel olarak tasarlanıyor. Akıllı bir bina tarafından oluşturulan veriler, kaynakların daha verimli kullanılması için temel bilgiler sunuyor. Bilgilere gerçek zamanlı istihbarat sayesinde erişildiği için tahminlere dayanma gereksinimi de ortadan kalkıyor. Gelecekte bu teknolojinin daha da yayılacağını ve günlük yaşantımızı kolaylaştıracağını söylemek mümkün.

 

 

 

 

 

Yorumlar

Ali SARIGÜL
28.08.2019 - 11:22

Peki bu tarz akıllı binalar için verebileceğiniz bir kaynak var mı? Nereden başlanmalı nasıl olmalı gibi?