Mobil Dünya

Akıllı Nesnelerden Pankek Robotuna

Öyle bir dünya hayal edin ki, artık İnternet erişimi bilgisayar ekranlarından olmasın. Bu artık hayal değil, giderek daha çok yaklaşan bir gelecek. Giderek daha çok cihaz İnternet yoluyla ya da başka yollarla birbiriyle haberleşebilir duruma geliyor. Bu olanak sayesinde yapılabileceklerin sınırı...

Burak Çakıl |

09.06.2015

Öyle bir dünya hayal edin ki, artık İnternet erişimi bilgisayar ekranlarından olmasın. Bu artık hayal değil, giderek daha çok yaklaşan bir gelecek. Giderek daha çok cihaz İnternet yoluyla ya da başka yollarla birbiriyle haberleşebilir duruma geliyor. Bu olanak sayesinde yapılabileceklerin sınırı yok. Yaratıcı ve hayal gücü geniş olanlara açık bir çek adeta. Adı Nesnelerin İnternet'i ya da diğer bir tabirle "Akıllı Nesneler". Bu teknoloji sadece hayal gücüne değil, aynı zamanda yeni iş alanlarına ve fırsatlarına da hizmet ediyor. Eskiden RFID ismiyle popülerleşen aygıtlardan şimdiki iBeacon'lara, cebimizdeki akıllı telefonlardan evimizdeki televizyona, kombiye hatta aydınlatma lambalarına kadar her türlü cihaz bu ekosisteme dâhil olabiliyor. Son zamanlarda bu ekosisteme katılan 3B yazıcı teknolojisi ise IoT konseptini çok daha somut ve kullanılabilir kılacak güçte. 2020'de toplam IoT cihazı sayısının 26 milyarı bulacağı tahmini de bu güçten geliyor.

Giderek daha çok firma IoT alanında fırsat kovalıyor ve çözümler üretmeye başlıyor. Bunlardan biri de siz olabilirsiniz! Peki, nasıl?

Bu noktada bilinmesi gereken önemli hususlar var. Nesnelerin İnternet'i dediğimiz kavram, sadece konuşan cihazlarla sınırlı değil. Ortaya gerçek ve işe yarayan, değer sağlayan bir çözüm çıkarabilmek için, bu iletişim ağının üzerine birkaç bileşen daha eklemek gerekiyor.

Bunlardan ilki ve en önemlisi, bulut. İletişim kurduğunuz cihazlar belli bir noktaya bilgilerini aktaramazlarsa, bu iletişimin hiçbir faydası olmaz. Bulut üzerinde konumlandırabileceğimiz bir bilgi toplama ve yönetim modülü, cihazlardan elde edilen veriyi bir noktada toplayıp, dünyanın herhangi bir yerinden bu veriye erişim olanağı sağlıyor. Böylece konumdan bağımsız bir çözüm için ilk adımı atmış oluyorsunuz.

İkinci en önemli bileşen ise analitik. Analitik, cihazlardan gelen veriyi kullanarak, anlamlı hale getiriyor yani bilgi üretiyor. En basit örnekle anlatmak gerekirse, bir ortamda sıcaklık sensörünün gönderdiği sıcaklık verileri bizim için o kadar önemli olmayabilir. Bunu nasıl olsa termometreler de yapıyor. Bu noktada yıllık ortalama sıcaklık bilgisi, en sıcak ve en soğuk günlerin bilgisi, yılın hangi ayları sıcak, hangi ayları soğuk geçiyor bilgisi bizim için çok daha önemli ve kullanabileceğimiz bilgiler halini alıyor.

Üçüncü ve son bileşen de mobil. Mobil cihazlar artık her yerdeler ve iletişim ağının çok büyük ve önemli bir bölümünü oluşturuyorlar. Sanırım bunu açıklamaya ve tartışmaya bile gerek yok:)

 

Kek kodlamak

İşte kapsamlı bir IoT uygulaması için gerekenler, basitçe bunlar. Biz de bu kapsamın bir alt kümesini nasıl oluşturacağımızı anlatmak ve göstermek üzere, 13 Haziran Cumartesi günü Koç Üniversitesi Kuluçka Merkezi'nde, Cloud Developer Bootcamp etkinliğinde buluşuyoruz. Bu buluşmada, IoT nedir, bulut nedir, birbirleriyle ilgileri nelerdir, bunları konuşacağız. Buna ek olarak, bir bulut platformu olan IBM Bluemix üzerinde basit bir IoT uygulaması geliştirmenin ne kadar kolay olduğunu göstererek, elinizdeki gücü keşfetmenizi sağlayacağız. Son olarak da, bu teknolojiyi kullanarak bir pankek robotu yardımıyla kendi adımızın yazılı olduğu birer "kek kodlayarak" annelerimizin gözlerini yaşartacağız :).

İletişim sponsorluğunu Geleceği Yazanlar'ın yaptığı ve katılımı tamamen ücretsiz olan bu etkinliğe, hepinizi bekliyoruz!

Burak Çakıl |

09.06.2015

Yorumlar

Ali Işıngör
11.06.2015 - 11:05

Ben orada olacağım, etkinlik alanında görüşmek üzere :)