Android

Android önümüzdeki yıllarda nasıl bir yol izleyecek?

Dünya çapındaki tüm çevrimiçi trafiğin yüzde 52,2’si cep telefonları üzerinden gerçekleştiriyor. Bu şekilde bir tablo ortaya çıkınca mobil üzerine yapılan çalışmalarda da belli bir artış yaşandı. Bu noktada Android gelişiminin etkisi de yadsınamaz bir gerçek. Peki, bu denli yoğun bir kullanıma sahip olan Android, önümüzdeki yıllar içerisinde nasıl bir yol izleyecek? Yaklaşık 10 yıl önce A...

Dünya çapındaki tüm çevrimiçi trafiğin yüzde 52,2’si cep telefonları üzerinden gerçekleştiriyor. Bu şekilde bir tablo ortaya çıkınca mobil üzerine yapılan çalışmalarda da belli bir artış yaşandı. Bu noktada Android gelişiminin etkisi de yadsınamaz bir gerçek. Peki, bu denli yoğun bir kullanıma sahip olan Android, önümüzdeki yıllar içerisinde nasıl bir yol izleyecek?

Yaklaşık 10 yıl önce Android ile tanıştık. Google başlarda yapay zeka konusunda çok da cüretkar değildi. Ardından Apple, BlackBerry, Nokia/Symbian, Palm ve Windows Mobile ile rekabete girilmesi sonucunda belli değişimler yaşandı. Bu değişimlerle birlikte 2010 yılına gelindiğinde ise Android iOS’u geride bırakarak önemli bir başarıya imza attı. Bu başarı sonrasında yükselen bir grafik sergileyen Android, şu anda tüm telefonların yüzde 74,85’ini oluşturuyor.

Android alanındaki gelişmeler sadece telefonlar üzerinde yaşanmıyor. Akıllı saatler, televizyonlar, arabalar, kameralar, bisikletler, mutfak aletleri, termostatlar vb. Kısacası Android her alanda kendisini göstermeye devem ediyor. Küçük bir mikroişlemciye sahip olan her parça üzerinde çalıştırılabiliyor olması en önemli avantajı olarak gösterilebilir.

Google’ın bu noktada üzerinde durduğu en önemli konu yapay zeka çalışmaları oluyor. Google Asistan’ın hızlı bir şekilde Android'deki her şeyin bel kemiği haline gelmesi de bunun en değerli kanıtı olarak gösterilebilir. Aslında Google, yapay zekayı pek çok alana entegre ederek önemli bir hamle gerçekleştiriyor. Fotoğraf çekilirken en ideal görüntüyü yakalama, yemek rezervasyonu yapma, birden fazla fotoğrafı bir araya getirme ve telefon görüşmeleri yapma gibi pek çok yapay zeka tabanlı özellik, kullanıcılara heyecan verici deneyimler yaşatıyor.

Önümüzdeki yıllarda da bu eğilimin artarak devam etmesi bekleniyor. Fakat şu an için emin olabileceğimiz tek bir şey var: Önümüzdeki dönemde Android çerçevesinde yaşayacağımız tüm yeni deneyimlerde yapay zekanın bir payı olacak. 

Yapay zeka ile birlikte önümüzdeki yıllar içerisinde gündemimizi meşgul edecek bir diğer başlık ise ¨Artırılmış Gerçeklik¨. Google’ın Artırılmış Gerçeklik teknolojisi üzerine ciddi yatırımlar yaptığı biliniyor ve tüm bu planlar oyun ve eğlence dünyası ile sınırlı kalmayacak.

Artırılmış Gerçeklik; kanser hücrelerinin erken tanınabilmesi ya da odamıza uygun mobilyanın belirlenmesi noktasında hayatımıza önemli dokunuşlar yapacak. Bu dokunuşlarla birlikte günlük yaşam pratiğimizin de değişeceğini söylemek mümkün.

Arttırılmış Gerçeklik ve Yapay Zeka üzerine gerçekleştirilen çalışmalar Android pratiğinde belli değişiklikler yaratacak. Bu gelişmelerden nasıl etkileneceğimizi ise hep birlikte göreceğiz. Sizde şimdiden bu alanda kendinizi geliştirmek isterseniz Geleceği Yazanlar’da yer alan Android eğitimlerine ücretsiz olarak erişebilir, sertifikanızı alabilirsiniz.

 

Yorumlar

ABDULLAH KIRMIZI
26.04.2020 - 02:06

Android'in çok güçlü bir kitlesi var ancak ben geleceği Cross platformlarda görüyorum.

Facebook'un 2015 te çıkardığı React Native

Google'ın 2018 de çıkardığı Flutter 

gibi hem Android hem de İOS da çalışan diller şimdiden popüler olmaya başladılar. 

Yazı için teşekkürler,emeğinize sağlık

ÖZLEM ZENGİNCE
28.12.2020 - 12:22

Makele için Çok Teşekkürler, oldukça faydalı

Erdem Ener
12.01.2021 - 02:40

Yazı için teşekkürler çok faydalı oldu. Xaricde tehsil ve yeni öğretim planlarım için çok yardımcı oldu.