Android

Android Uygulamalarına Twitter Entegrasyonu

Mobil uygulama geliştiricileri sosyal medya ağ programlarının (Facebook, Twitter, Google plus ve diğerleri..) API'larını kendi mobil uygulamalarına entegre ederek, kullanıcıya kolaylıklar sağlamaktadır. Kullanıcı, mobil uygulama üzerinden sosyal medya hesaplarıyla giriş yaparak, kullanıcını...

Tuğba Üstündağ |

24.04.2015

Mobil uygulama geliştiricileri sosyal medya ağ programlarının (Facebook, Twitter, Google plus ve diğerleri..) API'larını kendi mobil uygulamalarına entegre ederek, kullanıcıya kolaylıklar sağlamaktadır. Kullanıcı, mobil uygulama üzerinden sosyal medya hesaplarıyla giriş yaparak, kullanıcının duvarına yazı gönderme, profil bilgilerini gösterme, arkadaşlarının paylaştığı içerikleri listeleme gibi birçok özeliği mobil uygulama açıkken yapabilmektedir.

Android Uygulamasında Facebook Entegrasyonu başlıklı blog yazımda, bir Android uygulamasına Facebook API'sini entegre ederek, kullanıcının; Facebook hesabına giriş, duvarına yazı gönderme ve profil bilgilerini gösterme işlemlerini aktarmıştım. Bu makalemde ise bir Android uygulamasına Twitter API'sini entegre ederek, kullanıcının; Twitter hesabına giriş, Tweet göndererek durumunu güncellemesi ve arkadaşlarının paylaştığı içerikleri listeleme işlemlerinin nasıl yapılacağını anlatacağım.

Proje uygulayabilmek için yapılması gereken adımlar şu şekildedir:

  • Twitter Uygulaması yaratma ve Consumer Key & Consumer Secret bilgilerini alma
  • Twitter4j kütüphanesini indirme ve Android uygulamasına yükleme
  • Twitter API'sini kullanarak Android kodlarını oluşturma

 

Consumer Key ve Consumer Secret bilgilerini alma

Android uygulamanız içerisinden Twitter hesabınıza giriş yapabilmek için, temel olarak Consumer Key & Consumer Secret bilgilerini edinmeniz gerekir. Twitter Uygulaması oluşturduğunuzda bu bilgiler size, Twitter Application Management tarafından verilecektir.

1- Twitter Application Management sitesinden yeni bir Twitter uygulaması yaratalım.

Twitter hesabınızla giriş yaptıktan sonra, üste bulunan resimdeki alanları doldurup, sayfanın sonundaki "Yes, I agree" alanını onayladıktan sonra "Create your Twitter application" düğmesine basarak uygulamamızı oluşturduk.

2- "Örnek Twitter Api Uygulamasi" adında Twitter uygulamamızı oluşturduk. Sonrasında alttaki resimde kırmızı dikdörtgen içine alarak işaretlediğim "Permissions" alanını seçiyoruz.

Twitter uygulamamızın "Permission" sayfasında bulunan "Read, Write and Access direct messages" seçeneğini seçip "Update Settings" düğmesine basarak, uygulamaya yazma, okuma ve erişim ilgili tüm izinleri vermiş olduk.

3- "Keys and Access Tokens" sekmesini açtık.

"Consumer Key (API Key)" ve "Consumer Secret (API Secret)" bilgilerini bir notepad dosyasına kaydettik. Bu bilgileri Android uygulamasına Twitter uygulamasını entegre etmek için kullanacağız.

Kullanıcının Twitter hesabındaki arkadaşlarının paylaştığı içerikleri listeleme işlemi için Twitter uygulamasının Token Access bilgilerine sahip olmamız gerekir. Bunun için "Keys and Access Tokens" tab sayfasında "Your Access Token" bölümünden Create my Access token düğmesine tıklayınız.

Üstte bulunan resimdeki gibi, Token Access bilgilerini üretmiş olacaksınız. "Access Token" ve "Access Token Secret" bilgilerini, daha sonra kullanacağımızdan dolayı bir notepad dosyasına kayıt edelim.

 

Twitter4j kütüphanesini indirme ve Android uygulamasına yükleme

Android uygulamasına Twitter'ı entegre etmek için kullanılan en popüler twitter4j adlı kütüphaneyi kullanacağız. Projeye dâhil edeceğimiz Twitter4j kütüphanesi, Twitter4j sayfasından indirmiş olduğumuz twitter4j-4.0.3.zip dosyasının içindeki, lib dizinin altında bulunan twitter4j-core-4.0.3.jar adlı jar dosyasıdır.

Blogumda bulunan Android Studio'da Projeye Jar Kütüphanesini Dahil Etme adlı yazıda da anlattığım şekilde bu jar kütüphanesini, Android projemize yükledik.

 

Twitter API'sini kullanarak Android kodlarını oluşturma

Bir önceki başlığımızda Android uygulamamıza Twitter4j kütüphanesini yüklemiştik. Şimdi projeyi indirerek, kod içindeki yorum satırlarında yer alan açıklamaları okumanızı sizden rica edeceğim:

https://github.com/tugbaustundag/Android-Uygulamasinda-Twitter-Entegrasyonu

Sonuç olarak,

Gördüğünüz üzere, bir Android uygulamasına Twitter işlevsetini eklemek, son derece kolay bir süreç.

 

Kaynaklar:

  1. Android Twitter oAuth Connect Tutorial
  2. Code Examples
  3. Android Studio’da Projeye Jar Kütüphanesini Dahil Etme

Tuğba Üstündağ |

24.04.2015

Yorumlar

SENA NUR
29.12.2018 - 03:31

Uri uri=getIntent().getData() null döndürüyor manifest dosyasında hepsini yazdım oysaki 

Selahattin Ünal
23.01.2017 - 04:59

Tebrikler gayet başarılı.Fakat ben bu şekilde değilde örneğin uygulamamda twitter butonuna tıklandığında veya twitterda paylaşacağım zaman direkt olarak telefondaki twitter uygulamasına geçmesini istiyorum.Bunu nasıl yapabilirim ?

Hasan Özdemir
22.01.2016 - 11:10

callback olurken hata veriyor sizin kodla 

twitter4j-core-4.0.4.jar

bu kütüphaneyi kullandığımda 

web site not found veriyor

Tuğba Üstündağ
24.01.2016 - 07:43

Merhaba Hasan,

Projemi githupdan indirip test ettim, çalışıyor.Senin bahsettiğin gibi bir sıkıntı göremedim.Ayrıyeten twitter4j-core-4.0.4.jar ' ı http://twitter4j.org/en/index.html#download sitesinden indirmelisin.Bu site şuan calısıyor belki sen açtığında  sunucularında anlık problem olmuştur.

Abdullah
02.06.2015 - 01:07

Faydalı ve güncel bir yazı olmuş. Eline sağlık.

Ek bir bilgi düşelim. Eğer kendi homeTimeLine' nızın yerine farklı bir kişinin Tweetlerini çekmek istiyorsanız.

List<Status> statuses = tweets.getHomeTimeline();

yerine

List<Status> statuses = tweets.getUserTimeline(String screenName);

Olarak değiştirebilirsiniz. Burada screenName, tweetlerini çekmek istediğiniz hesabın adıdır.

Instagram içinde yazmayı düşünüyormusunuz?

 

hakan
03.06.2015 - 05:28

Elinize sağlık çok faydalı oldu.

Paylaşımlarınızın devamı dileğiyle.

Teşekkürler...