Geleceği Yazanlar

Apple'da Eylül Hareketi

Son birkaç yıldır eylül ayı, yeni Apple cihazlarının tanıtılması anlamına geliyor. Ne de olsa bir süre sonra sıraya Şükran Günü ve Noel giriyor... Ne bileyim, bu ikisinin arasında bir de benim doğumgünüm var. Tüketici bir topluma, yeni hediye fikirleri gerekiyor. :) Bu seneki bas...

Onur Güzel |

14.09.2015

Son birkaç yıldır eylül ayı, yeni Apple cihazlarının tanıtılması anlamına geliyor. Ne de olsa bir süre sonra sıraya Şükran Günü ve Noel giriyor... Ne bileyim, bu ikisinin arasında bir de benim doğumgünüm var. Tüketici bir topluma, yeni hediye fikirleri gerekiyor. :)

Bu seneki basın bülteni de çok ilginçti. Basın mensuplarına, Bill Graham Şehir Oditoryumu'nda gerçekleşecek etkinliğin tarihini merak etmeleri halinde, Siri'ye sormaları istendi. Ortaya çıkan sonuçlar şu şekilde:

Beklenen gün geldi çattı... Apple Genel Müdürü Tim Cook sahneye çıktı ve Steve Jobs'dan miras aldığı "fenomen olmuş", "efsanevi", "devrimsel", "sanat eseri" kelimeleri ile sunumu gerçekleştirdi. Merak edenler, görüntüleri Apple'ın web sitesi üzerinden izleyebilirler.

Şunu söylemeliyim ki; yazının buradan sonrası kişisel görüşlerimi içermektedir. Bir başka deyişle, hatalı olduğunu düşündüğünüz ifadeleri lütfen yazının altına yorum yaparak düzeltin. :)

 

Apple Watch

Sunum, Apple Watch hakkındaki yeniliklerle başladı. Listede daha önce geliştiricilere Beta sürümü sunulmuş olan watchOS 2, kişiselleştirilebilir saat kadranları ve gün içerisinde geçmiş ve gelecekteki etkinliklerinizi gösteren "zaman yolculuğu"na ek olarak, saat üzerinde çalışan ve cihazın üzerindeki sensör ve donanımları kullanabilen uygulamalar da bulunuyor. Roze Altın ismini verdiklerindeki gül rengi tonlarındaki metalik yeni kasa da görülmeye değer yeniliklerden. Kayışları da unutmamak lazım elbette.

 

iPad Pro

Tabletler belki ilk zamanlarda olduğu kadar olmasa da hâlâ epey popüler. Apple, yeni modeli iPad Pro'yu tasarlarken de sadık tablet kullanıcılarının ihtiyaçlarını daha yakından inceleyip, cihazı ona göre özelleştirmiş. Bunu yaparken de ekran boyutunu büyüterek 12.9 inç bir tablet üretmiş. Bir önceki modele göre hem daha iyi grafik işlemleri hem de daha hızlı çalışma vaat eden üçüncü nesil 64-bit A9X işlemciyi, 4.5G desteği ve daha hızlı Wi-Fi bağlantısını da bir kenara bırakacak olursak, iPad Pro'nun bence en önemli özelliği, yenilenme hızı içeriğe göre değişebilen ekranı. Tahminimce müşterileri en çok çekecek olan öğe, yeni aksesuarlar olacak.

Her ne kadar büyük ekranda dokunarak yazmak biraz daha rahat gelecek olsa da Apple bir de Smart Keyboard adında klavye içeren bir kılıf tanıttı. Bu kılıf Smart Cover gibi cihaza manyetik olarak takılıyor ve yaylı üç bağlantı yuvası aracılığıyla tabletle temas sağlayıp, klavyeye gereken güç ve veriyollarını sunuyor. Tablete takılan manyetik klavye! Bu "devrimsel" fikir bir yerden tanıdık geliyor sanki... (Doğru bildiniz; Microsoft Surface!)

Diğer aksesuar ise tablet kullanarak çizim yapanlar için: Apple Pencil. Kalem üzerinde ne kadar bastırdığınızı ve hangi açıyla tuttuğunuzu algılayan sensörler var ve bu bilgiler sayesinde uygulamalar, kalemi kullanışınıza göre farklı tepkiler verebiliyor. Şarjı bittiğindeyse, tabletin Lightning yuvasına takılarak şarj edilebiliyor.

 

Apple TV

Bütün sunum boyunca beni heyecanlandırmayı başarabilen tek ürün Apple TV oldu. iOS 9 temel alınarak tasarlanmış tvOS işletim sistemi, arayüz olarak yıllardır üretilen Smart TV'lerden, Ubuntu TV'den veya Android TV'den çok da farklı değil. Ancak Apple'ın sesli asistanı Siri'nin tvOS ile birlikte çalışma şekli, kesinlikle akıllıca. Film veya dizileri, yönetmenlerine veya içindeki oyunculara göre bulup size gösterebiliyor.

Apple TV'deki bir diğer yenilikse kumandası. Bluetooth 4.0 ile cihaza bağlanan kumanda, dokunmatik olarak kullanabileceğiniz bir yüzey barındırıyor ve arayüz içindeki gezinmeleri kolaylıkla yapmanızı sağlıyor. Kumandanın üzerinde bulunan ivmeölçer ve jiroskop yardımıyla bir oyun kolu olarak da kullanabiliyorsunuz. Şarjının aylarca gidebildiği iddia edilen kumandayı, gerektiğinde üzerindeki Lightning girişini kullanarak şarj edebiliyorsunuz.

 

iPhone 6s ve iPhone 6s Plus

Sunumun en son bölümüyse en çok beklenen ürün hakkındaydı: iPhone. Bu seneki yenilikler 4K video çekebilen 12 milyon piksellik bir kamera, 3D Touch, ve Live Photos. Kullanılan yeni nesil A9 işlemci, (iPad Pro'daki A9X'te olduğu gibi) daha iyi grafik performansı ve daha hızlı çalışma vaat ediyor.

Yenilenen kameranın, renkleri (daha doğal) daha doğru algılayabildiği söyleniyor. Kamera uygulaması fotoğraf çekerken, hemen önceki ve sonraki anları da kaydetme özelliği öntanımlı olarak açık gelecekmiş. Live Photos ismini verdikleri bu özellik sayesinde çektiğiniz fotoğraflar, sizin bir dokunuşunuzla kaydedilen görüntüyü oynatıp "canlanacak".

3D Touch diye bahsettikleri özellikse, dokunmatik ekranın uygulanan kuvveti algılayabilme kabiliyeti. iOS 9 ile birlikte bir içeriğe basılı kaldığınızda onunla ilgili küçük bir pencere gösterilebiliyor. Parmağınızı kaldırmadan daha da bastırırsanız o içeriğe gidebiliyorsunuz.

Sunumu izlerken Steve Jobs sonrasında ilk defa Apple'ın eski havasına kavuştuğunu hissettim. Tüm ürünlerde hem donanım hem de yazılım üreticisi olmanın avantajlarından sonuna kadar yararlanılmış. Bu özelliklerin ne kadarı Türkiye'de kullanılabilir olacak veya hayatımızı ne kadar kolaylaştırabilecek hâlâ çok büyük soru işaretleri.

Ha, bir de iOS 9 için güncellenmiş Geleceği Yazanlar eğitimlerinin ne zaman yayına gireceği de büyük bir merak konusu... :)

Onur Güzel |

14.09.2015

Yorumlar

Ali Işıngör
14.09.2015 - 05:18

Yönetime inceden dokundurmuşsunuz, şikayetinizi bir kenara yazdık Onur Bey :).

Sizi utandırmak için tüm gücümüzle çalışıyoruz :)