Mobil Dünya

Battle Hack'in İstanbul Ayağı Sona Erdi!

Turkcell Geleceği Yazanlar portalının da destekçileri arasında olduğu Battle Hack, geçtiğimiz hafta sonu Sait Halim Paşa Yalısı'nın Boğaz manzarasında PayPal tarafından düzenlendi. 24 saat boyunca geliştiriciler, PayPal API ya da Braintree ve Venmo SDK'yı içeren ve yerel/global bir probleme &c...

Ezgi Erdem |

02.05.2014

Turkcell Geleceği Yazanlar portalının da destekçileri arasında olduğu Battle Hack, geçtiğimiz hafta sonu Sait Halim Paşa Yalısı'nın Boğaz manzarasında PayPal tarafından düzenlendi. 24 saat boyunca geliştiriciler, PayPal API ya da Braintree ve Venmo SDK'yı içeren ve yerel/global bir probleme çözüm niteliği taşıyan uygulamalar geliştirdiler.

İlk olarak 2013 yılında düzenenlenen Battle Hack'in bu seneki ayağında Türkiye'nin de yer alması, geliştirici camiasının yüzünü güldürdü. Boğaz'a karşı düzenenlenen Battle Hack diğer etkinliklere olan beklentiyi büyük ölçüde artırarak şimdiye kadar yapılmış en başarılı Hackathon'lardan biri oldu.

Etkinliği farklı kılan, "Sağlam bir bütçeyle en fazla ne yapabiliriz?" sorusunun tüm cevaplarının orada olmasıydı. İnsanların şehir dışından gelmelerinin otobüsle karşılanmasının peşi sıra İstanbul içinden gelecekler için de otobüs ayarlanmıştı. Masajdan, açık büfeye, Boğaz'a karşı gece yarısı yapılan ikramlara kadar herşey düşünülmüştü. Survival Kit (uyku gözlüğü, şampuan, sabun vb.) ile yarışmacıların hayatta kalmalarına dair tüm güzel ayrıntılar minik bir kutuya sığdırılmıştı. İlk gelen 25 kişiye leap-motion verilecek olması, insanların etkinliğe geç kalmamasını da sağladı.

Yarışmacılar sıkıldıkça Boğaz havası almaya çıktılar; her çıkışlarında yeni bir sürprizle karşılaştılar. Kimi zaman közde mısır, kimi zaman sucuk ekmek, kimi zamansa yunus görüntüleriyle karşılaştılar. Yunuslara şahit olmak benim açımdan da keyif vericiydi. Bunlar insanın içini hem ısıtan hem de hava alırken üşümesine engel olan şeylerdi. Leap-motion ile başlayan hediye faslı, ilerleyen zamanlarda en çok tweet atana da ödül vererek devam etti. Müzik hiç kesilmedi böylece enerji her daim yüksekti. Etkinliğin kapıları herkese açıktı, yarışmacı olun ya da olmayın, gidip izleyebiliyordunuz.

 

Geleceği Yazanlar Maratonu'ndan tanıdık yüzler

Paypal'ın destek ekibine burada teşekkür etmek lazım. "Bizim SDK'ımızı kullanın" deyip bir kenara çekilmediler ve programlama konusunda tüm ekiplerin her sorununa çözüm buldular. Her grup ile birebir ilgilenmeleri, yarışmacılarla aralarında harika bir bağ kurdu. Yarışma sonunda herkes gülen yüzlerle oradan ayrıldı.

Gelelim sunumlara... Sunum formatı farklı ve başarılıydı. PayPal tüm ekiplere 10 dakika ayırdıktan sonra 2 dakikalık ön sunum (prova) yaptırdı. Sonrasında jüriye yapılan sunumlar 2 dakika olduğu için kimse sıkılmadı ve 30 adet sunum bir anda bitiverdi.

Etkinlikte Geleceği Yazanlar Maratonu'ndan tanıdığımız ekipler de vardı. Maraton'daki NearBy Chat, Acil Kan ekiplerimiz Battle Hack'te Pay Pass, Good Buy ve MyTree uygulamalarını geliştirdiler. Pay Pass; QR code ile ödeme yapılmasını sağlayan bir mobil uygulama iken Good Buy; ikinci el eşya alım ve satım işlerinin mobil bir uygulama üzerinden gerçekleştirilmesini hedefliyor. Almak istediğiniz ya da kiralamak istediğiniz bir ürünü NFC teknolojisiyle ödeme olanağı da mümkün. MyTree uygulaması ise ağaçları kurtarmaya yönelik bir mobil çözüm. Belediyelerle hareket ederek gönüllüler üye olarak uygulamayı indiriyor ve PayPal ile ödeme yaparak (10 TL) 1 adet ağaç ediniyor ve belediye ona bakıyor. Ağaca bakılmazsa ödeme direkt olarak TEMA Vakfı'na gönderiliyor.

Çoğunlukla PayPal aracılığıyla yardım üzerinde gerçekleşen projeler arasında birinci, ailelerin çocuklarına verdikleri harçlıkları PayPal ile sağlamalarını ve yapılan harcamaları takip edebilmelerini sağlayan Piggy Bank oldu. İkinciliğini geliştirdiği FitPay uygulamasıyla Project 23 aldı ve üçüncü olan ekip ise e-ticaret projesiyle DMT ekibiydi.

Battle Hack Geleceği Yazanlar Özel Ödülü HattleBack ekibinin Knowly uygulamasına giderken, Rooster ise Microsoft kazananı oldu.

BattleHack İstanbul birincisi olan Piggy Bank, Viking baltası ve Amerika seyahatine hak kazanarak "Türkiye'nin En İyi Geliştiricisi" ünvanıyla Kaliforniya, San Jose'deki büyük finale katılmaya hak kazandı. Burada tüm ülkelerin finalistleri 100 bin dolarlık büyük ödül için mücadele ederken, ikincilik ödülü PS4, üçüncülük ödülü ise 100 dolar değerinde sürpriz bir ödül olacak.

Bol hackathonlu haftalara ;)