Geleceği Yazanlar

Bilgiyi Paylaştığımız Bir Ayın Ardından...

Hepimizin başından geçmesi olası bu senaryoyu farklı noktalarda eminiz ki yaşamışsınızdır. Konu teknoloji olunca, mobil uygulama geliştirirken bilgiyi paylaşmanın ne denli önemli olduğunu anlıyoruz. Engelleri olmayan örnek bir sektör yaratmak amacıyla, Türkiye’de ender gör&uum...

Görkem Çetin |

23.10.2013

Hepimizin başından geçmesi olası bu senaryoyu farklı noktalarda eminiz ki yaşamışsınızdır. Konu teknoloji olunca, mobil uygulama geliştirirken bilgiyi paylaşmanın ne denli önemli olduğunu anlıyoruz. Engelleri olmayan örnek bir sektör yaratmak amacıyla, Türkiye’de ender görülebilecek bir eğitim hamlesini bundan bir yıl kadar önce, henüz fikirler filizken oluşturmaya başladık. Akıllı telefon pazarında ülkemizin daha iyi bir noktaya gelmesi, girişimcilere katkı sağlaması ve bilginin açık paylaşımını desteklemek için hiç yapılmamış bir çalışmaya imza atmaya karar verdik. Bir portalımız olsun, burada ekosistemimizi oluşturalım ve dünyaya başarılı örneklerle çıkalım dedik.

Farketmeden geçen bu bir ayda, araya giren uzun tatile rağmen ziyaretçi sayımız hiç düşmemiş. Geriye dönüp neler yaptığımıza baktığımızda, kaliteli, özgün, her kesime hitap eden videolu eğitimlerimizle Türkiye’de en çok konuşulan portallardan birisi haline gelmişiz.

Geleceği Yazanlar’ı rakamlarla ifade edersek, bir ayda bakın bunlar olmuş:

  • 600.000'e yakın sayfa görüntülenmiş,
  • Portalımız 75.000 kez ziyaret edilmiş,
  • Ortalama ziyaret süresi 6.30 dakika olmuş,
  • Ziyaretlerin yarısı Türkiye'den, yarısı dünyanın kalan ülkelerinden olmuş,
  • Tam 51 farklı ülkeden giriş yapılmış.

Bu rakamlar sitenin ziyaretçi başarısı. Geleceği Yazanlar’ın en önemli hedefi, ülke bazında “mobil eğitim seferberliğine başlangıç” olunca, portala kaydolup eğitimlerini tamamlayanlar da en önemli başarı ölçütü haline geliyor:

  • Üye sayımız 5.800'e ulaşmış.
  • Portalda bir ayda 174 soru sorulmuş, 665 yanıt verilmiş.
  • Toplam 801 başarı belgesi alınmış.

423 mobil uygulama geliştiricisinin aldığı 801 başarı belgesi, açık söylemek gerekirse, bizim tahminlerimizin çok üzerinde bir sayı oldu. Alınan başarı belgelerinde ilk üç şehir Türkiye’nin geleneksel sıralamasını (İstanbul, Ankara, İzmir) bize hatırlatırken arkadan gelen üç şehrin (Kocaeli, Samsun ve Yalova), kuzeyde ve batıda mobil uygulamaya duyulan hevesi gözler önüne seriyor. Bunun yanında Batman, Bayburt, Osmaniye ve Bingöl’den bile geleceğin mobil geliştiricilerinin başarı belgesi aldığını görmek, çok sevindirici.

Sevgili arkadaşlar,

Son bir ayda sizlerden gelen 300’den fazla istek ve öneriyle sitemizi her geçen gün geliştiriyor, yeniliyoruz. Çok yakında örnek tam kapsamlı uygulama kodlarını sitede görebilecek, yeni teknolojilerin anlatıldığı iOS ve Android eğitim başlıklarından faydalanabileceksiniz. Bize her zaman yeni fikir ve önerilerinizle destek olduğunuz için teşekkür ederiz.

Getirmek istediğimiz bir başka yenilik de blog sayfası. İsteyen her yazarımız blog yazabilecek ve bunu yayınlayabilecek. Bir düzenleme (editoryal) süreçten geçecek olan bu yazılar, bilgi ve tecrübenizi Türkiye’deki onbinlerce mobil uygulama geliştiriciye aktarmanıza olanak sağlayacak. Bunun duyurusunu en kısa zamanda yapmayı planlıyoruz.

Gelin, hep beraber Geleceği Yazanlar’ı büyütelim, kendi kariyerimize ve Türkiye’nin geleceğine mobil ile yön verelim.

Görkem Çetin |

23.10.2013

Yorumlar

Fatih DURMAZ
24.10.2013 - 11:24

Öncelikle tebrik ederim , ben geleceği yazanları yeni farkedenlerden biriyim , sitenizi baya inceledim ve gerçekten hem mobil dünyası için hemde ülkemiz için çok başarılı olmuş . kendimi şimdiye kadar hep ingilizce kaynaklardan , ingilizce site ve  videolardan geliştirdim nerde bir türkçe kaynak görsem temel seviyenin dışına çıkamamış ve bence bu üzücü .

Ama siz gördüğüm kadarı ile türkçe kaynak konusunda henüz tam olmasada bu eksiği kapatacağınızı düşünüyorum.Ve bende çalışmalarım ile size yardımcı olacağım ve sürekli olarak sizleri takip etmeyi planlıyorum,

tekrar tebrikler ve başarılar.

Görkem Çetin
25.10.2013 - 08:29

Biz teşekkür ederiz. :)

Amacımız mümkün olduğu kadar çok kişiye, kaliteli eğitim videoları ve dokümanlarıyla ulaşabilmek ve insanların hayatlarında bir parça bile olsun olumlu farklılık yaratabilmek. Şimdiye kadar Google DevFest, Hackatonist, Android Developer Days gibi etkinliklerde yer aldık, bundan sonra bize gelen talepleri de değerlendirerek fiziksel ortamda da sizlerle buluşmak istiyoruz. Bu konuda bize önerilerinizi yazabilirsiniz. Amacımız bilginin paylaşarak büyümesini sağlamak. 

Bugün buradan eğitim alan, soru soran arkadaşlar bir kaç ay sonra yanıbaşındakine yardımcı olacak, mobil uygulama tecrübe ve bilgisiyle etrafındakilere yol gösterecek. Kariyere giden yolda ufacık bir bilgi parçası bile bir bakmışız ki sizin ve etrafınızdakilerin dünyasını değiştirmiş. Bunun örneklerini diğer sektörlerde çok gördük, şimdi sırada mobil var.

Sizler de sosyal medyada ve arkadaşlarınız arasında Geleceği Yazanlar projesini anlatırsanız belki de bir tanıdığınızın hayatını olumlu yönde değiştirmiş olacaksınız :)

 

Begüm Girgin
08.11.2013 - 01:27

Gerçekten çok güzel bir platform. Türkçe kaynak eksikliğini giderme yolunda çok güzel bir adım. Bu adımın üyelerle dahada büyüyeceüğine inanıyorum. Bende şahsım adına bu platformun tanıtımını üniversitemde üstlendim. Sizlerle ortak çalışmalar yapmayı çok isteriz. Kendimde bizzat dersleri burdan takip ediyorum. Eklemelerle ve güncellemelerle daha da iyi bir ortam olacağına inancım sonsuz :)