Bilgi Güvenliği

Çocuklar Evde Ama Güvende Mi?

Pandemi başından beri yaklaşık 1,5 yıldır evde kalan çocuklarımıza daha önceden koyduğumuz ekran sınırları maalesef kalktı. Buna hem uzaktan eğitim hem de oyun zamanının yetmediği durumlardaki video izlemeleri sebep oldu. Yapılan araştırmalar ekran süresinin 5-12 yaş aralığındaki örneklemde %63,7 oranında arttığını göstermektedir.

Bununla birlikte artan risklere yönelik, global güvenlik yazılım şirketleri vakitlerinin önemli bir kısmını internete bağlı cihazların başında geçiren çocukların karşılaşabilecekleri siber tehditler konusunda ebeveynleri uyarmaktadır.

 

Bu husus ele alındığında, çocuklarınızın internet ortamında güvende kalmasına yardımcı olacak en iyi ipuçlarını sizler için altta sıraladık;

 

Gizlilik ve İzin Ayarlarını Birlikte Yapabilirsiniz.

 

Çocuğunuzla birlikte uygulama izinlerinin nereden ayarlandığına birlikte bakınız ve cihazlardaki mikrofona kameraya izinsiz erişilmediğinden emin olmaya çalışınız. Örneğin;, bir harita uygulamasının, kameraya erişmesi gerekmez. Kameraya erişmek isteyen uygulamaların izinlerini kontrol edip, gerekliliğini ve güvenilirliğini araştırınız. Bu tip önlemler sizin ve çocuğunuzun özeline erişmek isteyen kötücül yazılımlardan sizleri koruyacaktır.

 

Çocuklar Evde Ama Güvende Mi?

 

Cihazları Salonda Tutabilirsiniz.

 

Odalarında çocuklarınızın gizlice internette gezinmeleri yerine tüm cihazlara salonda ya da ortak alanlarınızda bağlanarak daha kontrollü bir yöntem elde edebilirsiniz. Çocuğunuzun internette zamanını nerede geçirdiğini görerek, onları en iyi nasıl güvende tutacağınızı keşfedebilir ve kaygılarınız hakkında daha anlamlı sohbetler yapabilirsiniz. Birlikte oyun oynayarak veya video izleyerek zaman geçirmekle bunları birbirinizden öğrenebilirsiniz. Ayrıca çocuğunuzun internet geçmişine ara sıra bakarak, yaşına uygun olmayan bir içeriğe maruz kalıp kalmadığına kontrol edebilirsiniz.

 

Süre Kısıtlaması Yapabilirsiniz.

 

Çocukların sınırlara ihtiyacı vardır. Bu nedenle internet ortamında geçirebilecekleri süreyi kabul ediniz ve buna bağlı kalınız. Bu süreyi zamanlayıcıyı cihazlar veya uygulamalar üzerinden ayarlayabilirsiniz.

 

Çocuklar Evde Ama Güvende Mi?

 

Sosyal Medya Hesaplarını Kontrol Edebilirsiniz.

 

Çocuğunuz sosyal medya hesabı açarken birlikte gizlilik ayarlarını yaparak, maruz kalacağı içerikleri filtrelemesine yardımcı olabilirsiniz. Çocuğunuzun hangi sosyal medya uygulamalarını/sitelerini kullandığını öğrenebilirsiniz. Sosyal medyadaki bağlantılarının gerçekten tanıdığınıza veya güvenilir bilinen kişiler olduğunu kontrol edebilirsiniz. Çocuklarınızın hesaplarının çalınmaması için mümkünse iki aşamalı doğrulamayı aktif edebilirsiniz.

 

Kendinizi Geliştirebilirsiniz.

 

Çocuğunuzun internet kullanımını nasıl etkileyebileceğini anlamak için yeni trendleri, oyunları ve kanalları araştırmak için zaman ayırabilirsiniz. Siber dünyayı daha yakından takip ettiğinizde olası tehditleri de öğrenmiş olacaksınız ve çocuklarınızla bu konuda konuşmaktan daha güvenli hissedeceksiniz. Ayrıca çocuklarınızın kullandığı özellikle video ya da oyun gibi uygulamalar için ebeveyn kontrolü olanları tercih edebilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için altta yer alan, Turkcell’in sunduğu güvenlik hizmetlerinden yararlanabilirsiniz

 

Turkcell Dijital Güvenlik Servisi'nden Yararlanabilirsiniz;

 

Dijital Güvenlik Servisi; güvenli olmayan, oltalama ve dolandırıcılık gibi zararlı içeriğe sahip internet sitelerine girmeye çalıştığınızda size ara bir sayfa çıkararak uyarır. Ayrıca, e-postanıza ve e-posta adresiniz ile giriş yaptığınız sosyal medya hesaplarınıza, uygulama ve web sitelerine ve şifrelerinize saldırı olduğunda e-posta ve SMS ile size otomatik uyarı sağlar. Böylece şifrenizi değiştirmek için fırsatınız olabilir. Zararlı içerikli sayfalar için uyarı özelliği otomatik başlar.

 

Şifre sızıntı hizmetinden yararlanmak için https://dgs.turkcell.com.tr/  adresinden e-postanızı tanımlamanız gerekmektedir. 3 adet e-posta adresi tanımlayabilirsiniz. E-posta adresinizi tanımladığınızda geçmişe ait şifre ele geçirilme durum bilgisi verilir ve yeni bir ele geçirilme durumu tespit edildiğinde Dijital Güvenlik Servisi sizi bilgilendirecektir.

 

Dijital Güvenlik Servisinin sizi korumaya yardımcı olacaktır ancak diğer yandan her an değişen koşullar ve platformlar sebebiyle önlemlerinizi almayı ve farkındalığınızı arttırmayı elden bırakmayınız.

 

Turkcell Güvenli İnternet Hizmetinden de Yararlanabilirsiniz;

 

Güvenli İnternet aboneliği sizi internetteki uygunsuz içeriklerden ve zararlı sitelerden koruyan ücretsiz ve kullanımı kolay bir sistemdir. Bilgisayarınıza yazılım yüklemenize gerek kalmadan, https://www.turkcell.com.tr/hesabim/guvenli-internet adresinden Aile Profili ve Çocuk Profili olmak üzere iki alternatifin birinden yararlanabilirsiniz.

 

İstediğiniz zaman Güvenli İnternet aboneliği başlatabilir, profilinizi değiştirebilir, ya da aboneliğinizi iptal edebilirsiniz.

 

Güvenli İnternet Kapsamında Değerlendirilmesini İstediğiniz Siteleri Bildirebilirsiniz;

 

http://www.guvenlinet.org/ihbar web adresini kullanarak incelenmesini istediğiniz adresleri iletebilirsiniz.

 

Çocuklar Evde Ama Güvende Mi?

 

Ayrıntılı bilgi için;

 

https://www.turkcell.com.tr/tr/hakkimizda/duyurular/guvenli-internet-hizmeti
https://guvenlinet.org.tr/?v=2
https://dgs.turkcell.com.tr/

 

Referanslar:

*https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpubh.2021.637151/full
Parent Perceptions of Changes in Child Physical Activity During COVID-19 Stay-At-Home Orders -Frontiers in Public Health

https://www.kaspersky.com/

Yorumlar

Ebru YALVAÇ AÇKALMAZ
30.09.2021 - 11:08

8 yaşında kızım maalesef ekran basında ama arkadaşlarıyla bahçede oynamaktan çok daha büyük keyf aliyir

BURAK BAYRAKTAR
07.12.2021 - 01:55

Güzel Makale 

 

 

EMRE UZUN
18.12.2021 - 11:55

Emeğin sağlık Nur, güzel bir yazı olmuş. Çok zor ama dikkat edilmesi gereken bir konu.

Derviş DAĞ
17.01.2022 - 01:53

Tabi ki bunları en kısa yoldan Turkcell Superonline ile yapabilirsiniz :)