Windows Phone

Cross Platform Dünyası Genişliyor

Xamarin, Cross Platform Mobil Uygulama geliştirme araçlarından ve Microsoft Partnerliğine sahip olan bir ürün sunuyordu. Microsoft, bu ürünü bünyesine almasıyla Cross Platform Dünyasının seyrini değiştirmeyi düşünüyor. Xamarin, Microsoft DreamSpark programı ile öğrenci versiyonu...

Barış Ceviz |

09.03.2016

Xamarin, Cross Platform Mobil Uygulama geliştirme araçlarından ve Microsoft Partnerliğine sahip olan bir ürün sunuyordu. Microsoft, bu ürünü bünyesine almasıyla Cross Platform Dünyasının seyrini değiştirmeyi düşünüyor.

Xamarin, Microsoft DreamSpark programı ile öğrenci versiyonunu sunuyor ve MSDN Abonelerine %20 indirim sunuyordu. Bunlardan hariç 2015 Ağustos ayı içerisinde Windows Phone geliştiricileri için bir program başlattı. Programda Windows Phone geliştiricilerinin, geliştirdikleri uygulamalar ile başvuruları dahilinde Xamarin Business lisansını ücretsiz olarak sunmuştu. Yaptığı bu çalışmalara bakılırsa Microsoft'a bir hayli yakın duruşu Microsoft bünyesine katılma ihtimallerini arttırıyordu. Peki, bundan sonra neler olacak? Xamarin Studio kaldırılıp tamamen Visual Studio ile mi çalışacak? Bunlara biraz göz atalım. Aynı zamanda Xamarin'e başlamak isteyenlere teknik detaylar sunalım.

 

Xamarin geliştirme araçları ile Android, iOS ve Windows Phone uygulamalarını tek kodlama ile geliştirmenize olanak sağlıyor. Geliştirme dili olarak popüler dillerden C#, uygulamanızın tasarımını ise XAML dili ile gerçekleştirmenize olanak sağlıyor. Aynı zamanda Xamarin Studio üzerinden sürükle bırak tasarım yapmanız açısından olanaklar sağlamaktadır. Xamarin Studio bünyesinde hem Windows hem de Mac OS sürümleri mevcuttur. Aynı zamanda C# ile uygulama geliştirenlerin eli ayağı olan Visual Studio entegrasyonu mevcuttur.

Neden Xamarin Kullanmalıyım?

Cross Platform Uygulama geliştirme dünyasında Xamarin gibi başka araçlarda mevcuttur. Ancak Xamarin'in kullandığı dil, cihazların hemen hemen tüm donanımına erişim sağlamak için servisler sunması, Xamari'ni Native uygulama geliştirme konusunda en iyi araçlardan birisi yapmaktadır. Aynı zamanda Xamarin, geliştiriciler için Xamarin Store üzerinden de birçok kolaylık sağlamaktadır. Örneğin, uygulamanıza Facebook ile giriş işlemi yapmak istiyorsanız, Facebook eklentisini indirerek üç platforma uygun bir yapıda, Facebook ile giriş sağlayabilirsiniz. Ek olarak, mobil uygulamanızın veri işlemlerini gerçekleştirebilmek için Xamarin Store‘da yer alan SDK'lerden de faydalanabilirsiniz.

Microsoft'un Xamarin'i satın alması ile birlikte, ülkemizde de yeni yeni topluluklar ve Türkçe içerikli kaynaklar artmaya başladı. Yurtdışı tarafında ise Microsoft Virtual Academy ve Channel 9 gibi İngilizce kaynaklar da yer almaktadır.

Xamarin ile ilgili teknik sorularınız için MSDN Türkiye forum sitesinden faydalanabilirsiniz. Aynı zamanda yeni oluşan Xamarin Türkiye topluluğunu takip edip, etkinliklere katılabilir, Xamarin ile cross platform uygulama geliştirme konusunda daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Xamarin ile uygulama geliştirmek isteyenler aşağıdaki kaynaklardan faydalanabilirler.;

 

Channel 9 - https://channel9.msdn.com/

Microsoft Virtual Academy (MVA) - https://mva.microsoft.com/

Xamarin Türkiye - http://xamarintr.com/

MSDN Türkiye - https://social.msdn.microsoft.com/Forums/tr-tr/home

 

Barış Ceviz |

09.03.2016

Yorumlar