Mobil Dünya

Dijital Cüzdan Alternatifleri ve Güvenlik

Bu uygulamalardan dünya genelinde en ünlüsü Google’ın çıkarmış olduğu Wallet uygulaması. Google Wallet’ın eski sürümünde sadece City Bank’ın MasterCard logolu kartları eklenebilirken, yeni güncelleme ve strateji değişikliğiyle beraber artık bütün bank...

Yasin Kafadar |

06.09.2013

 

Bu uygulamalardan dünya genelinde en ünlüsü Google’ın çıkarmış olduğu Wallet uygulaması. Google Wallet’ın eski sürümünde sadece City Bank’ın MasterCard logolu kartları eklenebilirken, yeni güncelleme ve strateji değişikliğiyle beraber artık bütün bankaların kartları eklenebiliyor. Uygulama değişik kartları desteklese de, yapılan bütün temassız işlemler Google Virtual Prepaid kart ismi ile geçen BankCorp bankasına bağlı MasterCard logolu bir kart üzerinde gerçekleşiyor ve yapılan işlemin tutarı uygulamada seçili olan kartın ektresine “GOOGNFC*merchant_name” açıklaması ile beraber yansıtılıyor. Turkcell Cüzdan’da ise ödeme işlemleri direk olarak seçili kredi kartına yansıtılmaktadır. Kartın ekstresinde de normal bir ödeme işleminden farklı bir bilgi görünmemektedir.

Telefonda tutulan kredi kartlarının güvenli olarak saklanabilmesi için Secure Element (SE) adı verilen saklanan verilere güvenli erişim sağlayan bir yapı kullanılmaktadır. SE’ler SIM üzerinde bulunabildiği gibi cihaza takılan mikro SD kartlar üzerinde veya cihaza gömülü bir şekilde gelebilir. SE üzerinde kredi kartı numarası, kartın kime ait olduğu, kartın son kullanma tarihi gibi gizli bilgiler güvenli bir şekilde saklanabilir. SE’lere sadece önceden izin verilen sertifikalarla imzalanmış uygulamalar ulaşabilmektedir. Ayrıca temassız işlem gerçekleştirilirken POS ile cep telefonu arasındaki veri akışı işletim sistemine uğramadan NFC anteni üzerinden direk SE’e iletilmektedir.

Turkcell Cüzdan’ın aksine, Google Wallet sadece anlaşmalı mobil operatörlerin sattığı bazı modellerde ve Google’ın kendine ait bazı Nexus modellerinde çalışabilmektedir. Bunun nedeni de Turkcell Cüzdan bilgilerin güvenliğini Turkcell SIM kartlar üzerinde sağlarken, kullanıcıların SIM kartına erişim olanağı olmayan Google Wallet veri güvenliğini telefon üzerindeki SE ile sağlamasıdır.

Turkcell Cüzdan’ın temassız ödeme (NFC) özelliği ancak 256K ve 512K hafızalı Turkcell SIM kartları ile çalışabilmektedir. Bunun sebebi yeni 256K ve 512K kartların NFC anteniyle konuşmak için gerekli olan SWP/HCI standartlarını desteklemesidir. Temassız ödeme hariç, para gönderme, paket satın alma, TL yükleme, fatura ödeme, fırsat ve kupon satın alabilme gibi özellikleri sim kart çok eski olmadığı sürece hem iPhone hem de Android cihazlarda kullanılabilmektedir.

Bir diğer temassız ödemeye olanak sağlayan Cüzdan çözümü AT&T, T-Mobile ve Verizon ortaklığıyla ABD’nin bazı eyaletlerinde kullanılabilen ISIS’dir. Bu firmalar mobil operatör oldukları için kendilerine ait SIM kartlar üzerinde bulunan SE’i kullanabilmektedir.

Yeni telefonları piyasaya çıkmadan önce bu konuda söylentiler ortaya çıksa da, henüz Apple’in bu şekilde tam ve kapsamlı bir mobil cüzdan çözümü bulunmuyor. Apple’ın buna en yakın çözümü, Passbook uygulaması. Passbook temassız veya başka bir şekilde herhangi bir ödeme çözümü sunmuyorken, diğer mobil cüzdan uygulamalarının da sunduğu sadakat kartları, uçak biletleri, fırsat ve kuponlar gibi birçok farklı özelliği tek bir platform üzerinden sunuyor. Apple belirlediği ortak ihtiyaçlar için böyle bir platform sunarak, hem kullanıcıların ortak bir deneyim yaşamasını sağlamış hem de geliştiricilerin kolaylıkla çözüm geliştirebilmesini sağlamış oldu. iPhone’larda NFC özelliğinin bulunmamasından dolayı temassız ödeme işlemi gerçekleştirilemediğinden SE gibi cihazın hafızasından ayrı güvenli bir bölgede gizli bilgi tutma ihtiyacı da bulunmamaktadır.

Samsung Wallet ise hemen hemen Passbook benzeri bir ürün. Açık API’ları sayesinde elektronik biletleri kolayca Samsung Wallet uygulamasında görünmesi sağlanabiliyor. Samsung Wallet uygulaması henüz çok yaygın olmasa da Galaxy S3, S4, Note I ve Note II cihazlarda çalışmaktadır.

Önceki cüzdanlardan biraz daha farklı bir ödeme sistemine sahip Square Wallet’da ise sadece sisteme kayıt olunan kullanıcı adı söylenerek ödeme işlemi gerçekleştirilebilir. Uygulama açıldığı zaman yakındaki ödeme yapılabilecek mağaza listesi çıkar. Bu listeden ödeme yapılacak mağaza seçilir. Mağaza seçildikten sonra eğer belli bir mesafenin içerisinde bulunuluyorsa mağaza görevlisinde bulunan Square Register uygulamasında ödeme yapabilecekler listesinde kullanıcı adı görünmeye başlar. Kullanıcı adı söylenerek ödeme işlemi bitirilir. Herhangi bir ek teknolojiye ihtiyaç duymayan bu cüzdan uygulaması sadece konum bilgisi ve internet bağlantısı olması yeterlidir. PIN koruması veya herhangi bir ek güvenlik önlemi olmadığı için kullanıcılar kendilerini bu uygulamayı kullanırken rahatsız hissedebilirler.

Bugünlerde popüler olan diğer bir cüzdan uygulaması ise Bitcoin’dir. Bitcoin aslında hâlâ geliştirme aşamasında olan deneysel bir sanal para birimidir. Tamamen açık kaynak kodlu olan bu yazılımın, birden fazla cep telefonu uygulaması mevcut. İnternet ortamında duran bitcoinler istenildiği zaman istenilen para birimine dönüştürülebilir. Her yerde her zaman çalışan bu sanal parayla istenilen alışveriş hızlıca yapılabilir.

Görüldüğü gibi fiziksel cüzdanın olmadığı bir gelecek için çalışan çok sayıda şirket bulunuyor. Henüz yaygın bir kullanıma ulaşılamasa da, yakın bir tarihte içlerinden bir tanesi veya yeni çıkacak bir uygulama bunu başarabilir. Biz de Turkcell olarak bu hedefe ulaşabilmek için hem Türkiye’de hem de dünyada öncü uygulamamızı geliştirmeye devam ediyoruz.

Yasin Kafadar |

06.09.2013

Yorumlar