Geleceği Yazanlar

Fikrini Bırak Gitsin, Dönerse Senindir, Dönmezse...

Her ürün bir fikir ile başlar ama her fikir, ilk akla gelen haliyle uygulanmaz. Çok iyi bir fikrin uygulanmış halini gördüğünde. "Abi, adamlar çok iyi bir fikir bulmuş" dersin. Oysa fikir, Arşimet'in "Evreka (buldum)" dediği hikâyede anlatıldığı gibi "bulunan" bir şey değil, "olu&#...

Esat Belhan |

06.02.2014

 

Her ürün bir fikir ile başlar ama her fikir, ilk akla gelen haliyle uygulanmaz.

Çok iyi bir fikrin uygulanmış halini gördüğünde. "Abi, adamlar çok iyi bir fikir bulmuş" dersin. Oysa fikir, Arşimet'in "Evreka (buldum)" dediği hikâyede anlatıldığı gibi "bulunan" bir şey değil, "oluşturulan" bir şeydir.  Aşamalardan geçer, şekilden şekile girer. Bir sürecin sonucudur.

Peki, iyi bir fikir nasıl olgunlaştırılır? Bu sorunun yüzlerce doğru cevabı olabilir. Çünkü sonuçta soyut, henüz hayata geçmemiş bir şeyden bahsediyoruz. Doğruluğunu hayata geçirmeden asla ispatlayamayacağın bir kavramdan.

Süper (!) fikri olan adam, çalınmasından korkarak, kendine saklar, kimseye anlatmaz. Anlatmadıkça içinde büyür şişer, çoğunlukla da patlar.

Olabildiğince çok kişiye anlatmak, aslında fikir hayata geçtiğinde kullanıcı ne tepki verecek sorusuna cevap aramaktır. Bir anlamda fikri hayata geçirmek, realize etmektir. Çünkü özellikle sahibine ilk önce çok anlamlı gelse de bazen bırakın ürün haline getirmeyi, daha anlatırken bile fikir çürüyebilir ve anlamsız hale gelebilir. Vazgeçersin. Buradan, "fikrini beğenmezlerse, değersizdir" anlamı çıkmasın. Sonuçta paylaştığın fikre dair geribildirimler, eleştiriler, övgüler, ne fikrinin çürümesi ne de ispatlanması için değildir. İnanmaktır.

Fikrinle ilgili aldığın onlarca eleştiri, övgü, yönlendirme sonrasında, kendin hâlâ aynı ölçüde inanıyor ve hayata geçirme konusunda aynı kararlılıkta isen, yapmaya değer.

Esat Belhan |

06.02.2014

Yorumlar

Ali Işıngör
07.02.2014 - 04:10

Sevgili Esat, pek çok okurun kafasındaki soru olduğuna emin olduğum için buradan soruyorum:

  • Türkiye'de iyi bir fikri ya da uygulaması olan bir mobil uygulama girişimcisi, Turkcell ile ne gibi işbirliklerine girebilir?
okan
08.02.2014 - 12:14
Evet bu soruya katiliyorum (aisingor)
İbrahim Gündüz
09.02.2014 - 01:08

bu konuda söyleyecek bir şeylerim var!!!

benim için her fikir bir tohum ve tohum toprağa bırakılmadığı sürece tohum olarak uykuda kalacaktır. Ancak tohum toprağa düştüğü anda o tohumdan bir filiz belirecektir...

ve tohum toprakdan bitmediği süre ne kadar kaliteli bir tohum olduğunu bilemezsiniz.

Eğer bir fikriniz var ise bunu hayata geçirmeniz gerektiğidir. Tohumu bi toprağa bırakın; belki zamanla fikriniz de filiz gibi olgunlaşacaktır. Daha kaliteli bir proje olacak ve kendini ispatlayıp başaracaktır.

'Büyük işler başaramak istiyoruz. Ancak küçük adımlar atmakdan korkuyoruz. Başaranlar her zaman küçük adım atanlardır.
ve ben başardım... (ibrahim gündüz)'

Esat Belhan
11.02.2014 - 11:03

aisingor ve huristic_34: Soruyu "ben olsam" diye cevaplayabilirim, zira her yiğidin yoğurt yiyişi faklı olabilir.

TEKNİK: 

Bir mobil uygulama fikrim olsa öncelikle Turkcell yeteneklerini kullanarak fark yaratabiliyor muyum diye bakardım. Yani, Turkcell'in https://gelecegiyazanlar.turkcell.com.tr/turkcell-api adresinde var olan yeteneklerine erişmek, uygulamamda fark yaratıyorsa, bu API leri kullanmaya bakardım. 

TAKTİK: 

Turkcell sonuçta direkt olarak yatırımcı bir firma değil, ancak "mobil uygulamam, Turkcell markası ile birleşince gerçekten fark yaratacak" diyorsam, mutlaka Turkcell'den bu işle ilgili birilerini bulur bu fikrimi anlatırdım. İkna etmeye, destek almaya çalışırdım. Bu destek para olmayabilir. Fikri yönlendirme, etkili kontaklar ile tanıştırma, Turkcell ekosistemindeki firmalar ile iletişime geçirme gibi aslında paradan daha değerli katkılar olabilir.  

SONUÇ: Bir mobil uygulamanın, ister fikir aşamasında ister geliştirme aşamasında, Turkcell'den destek alması mümkündür. Teknik imkanlar zaten herkese açık, diğer taraf için ise birebir ilişki kurmak en hızlı çözüm gibi geliyor.

Esat Belhan
11.02.2014 - 11:07

igunduz91: Bahsettiğin şeylere katılıyorum, tabii ki hayata geçirilen en kötü fikir, akılda kalan en iyi fikirden yeğdir. Ancak sonuçta en iyi fikir bile, hayata geçmeden önce birebir uygulanmayabilir. Bu olgunlaşma sürecine, geliştirme süreci, hatta hayata geçtikten sonraki yaşam döngüsü de dahildir. Zaten hayata geçtiği haliyle kalan, üzerine değer eklenmeyen fikir uzun yaşar mı?

Recai EGİN
13.02.2014 - 12:21

Merhaba

Türkcell çalışanı olarak; müşterilerine kendi çıkardığımız telefonlarınımızda kullanabilecekleri özel doğum günü hatırlatma uygulaması ve sadece o gün aktif hale gelecek şekilde hazırlayıp.Uygulama içerisindeki şeçenekler müşterinin şeçebileçeği bir kaç alternatif olması..

Bu uygulamaya yönelik yapılacak reklamlar.Türk milleti olarak duygusal olduğumuz için.Hem kendi cihazlarımızın satışını arttırmış olur.Müşterimizin yüzünde 1 yılda 1 gün bile olsa bu uygulamayla 1 tebessüm oluşturmamız ''ve hayat paylaşınca güzel''    sloganımızla birlikte müşterimize dokunmamızı sağlayacağını düşünüyorum.

Teşekkürler

İyi çalışmalar

 

Emre KARLIDAG
16.02.2014 - 05:24

Konuyu aktıf etmek gıbı olacak ama...

Fıkırlere deger verılmıyordan cok baskası tarafından calınıyor olması...

Ulkenın dort bır yanında fıkrı olup gerek bılgısı yetmeyen gerekse bılgısı yettıgı halde ekonomık yonden sıkıntı ceken kısıler calınabılır korkusundan fıkırlerını bekletıyorlar ıclerınde hayalını kurup bırgun yaparım hayalıyle yasıyorlar...

işin özü aslında bu... 

Bayram Cavlak
19.02.2014 - 07:31

Fikrini Bırak Gitsin, Dönerse Senindir, Dönmezse...

Ben bu başlığı sevmedim...

Çünkü bu sevdiğin, zor zamanlarını paylaştığın sevdiğin değilki. Endüstri asla bunu affetmez. Hemen alır yapar yetmez sana satar. O nedenle fikrini ver gelir mi diye bakma hiç geleceğini de sanma:( 

Bayram Cavlak
19.02.2014 - 07:40

Bir ürünün sahibi onu düşünenin değil yapanındır bence. Hayalen bende düşünüyorum;  benim en üzgün halimi tanıyan telefonum olsa ve bana en mutlu olduğum hatıralarımı anlatsa yada resimleri videoları gösterse yada benim haberim olmadan en seviğim kişiye bağlanıp beni aramasını istese... bunları anlatır durabilirsin ama fikirdir yapamadıktan sonra değeri yok... İşte böyle durumda yapabilecek birisine anlatırsın fikrini o zaman bu başlığı hak eder.