Geleceği Yazanlar

Fırat Üniversitesi'nde Geleceği Yazanlar

Geleceği Yazanlar portalındaki eğitim belgelerimiz herkese açık ve ücretsiz olunca, bu özgün içeriğin Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinde okutulduğunu görüyoruz. Hacettepe Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi’nden sonra Fırat Üniversitesi de Elazığ’daki ...

 

Geleceği Yazanlar portalındaki eğitim belgelerimiz herkese açık ve ücretsiz olunca, bu özgün içeriğin Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinde okutulduğunu görüyoruz. Hacettepe Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi’nden sonra Fırat Üniversitesi de Elazığ’daki Mobil Uygulama Geliştirme dersi kapsamında Geleceği Yazanlar içeriğinden faydalanmaya başladı. Biz de bu konuyu dersin hocası Erhan Bayburt ile konuşarak Elazığ'daki bu güzel çalışmayı sizlerle paylaşalım istedik.

 

Geleceği Yazanlar: Dersinizde hangi konuları işliyorsunuz?

Dersimizde, Dünya'daki mobil işletim sistemi kullanım oranının yüzde %78’ine sahip Android için mobil uygulama geliştirmeye yönelik Java konuları anlatılıyor. Öğrenci hedef kitlesinin mobil uygulama geliştirme ve programlama becerisi konusunda önceki senelerde aldığı derslere göre önbilgi seviyesi belirlenerek ders planları hazırlıyoruz.

Bu derste,

1. Mobil uygulama geliştirme yöntemleri
2. Java programlama dilinin temel yapısı
3. Java dilinde kullanılan komutlar
4. Eclipse programında mobil uygulama geliştirme platformu
5. Mobil uygulama geliştirme araçlarının kullanımı
6. Mobil cihazların donanımlarını kullanma
7. Veritabanı bağlantısı
8. Mobil uygulama imzalama ve yayınlama

gibi konuları anlatarak mobil uygulama geliştirme konusunda hiçbir deneyimi ve fikri olmayan öğrenenlerin ders sonunda Google Play Store'da geliştirdikleri uygulamalarını yayınlayabilecek düzeye gelmelerini hedefliyoruz.

Önümüzdeki dönem planlarınız neler?

Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde bir ilk olarak açılan ve Yrd. Doç. Dr. Zülfü Genç koordinatörlüğünde yürüttüğümüz bu mobil uygulama geliştirme dersindeki misyonumuz, dersi alan her öğrencimizin bu alanda birer uzman olarak yetişmesini sağlamak.

Önümüzdeki dönemlerde açtığımız bu derste üniversitemizin ve Turkcell Geleceği Yazanlar topluluğunun bütün olanaklarını seferber ederek yetiştirdiğimiz öğrencilerimizin Geleceği Yazanlar Mobil Oyun Atölyesi gibi ulusal anlamda profesyonel mobil uygulama geliştirme projelerinde yerlerini alarak Türkiye’nin ve Dünya'nın geleceğini yazanları olmalarını hedefliyoruz.

Buna ek olarak gerçekleştirdiğimiz bu projeyle öncelikle Doğu Anadolu bölgesindeki üniversitelerimiz başta olmak üzere Türkiye'deki diğer üniversitelere de örnek olarak ülkemizde gizli kalmış, keşfedilmemiş var olan potansiyel mobil uygulama yazılımcılarının ortaya çıkmasına öncü olmak, öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor.

Geleceği Yazanlar'dan nasıl faydalanıyorsunuz?

Ülkemizdeki mobil uygulama geliştiricilerinin yaşadığı en büyük sorunların başında mobil uygulama programlarını öğrenmeye yönelik Türkçe kaynakların çok az olması ve varolanların da yeterli düzeyde bulunmaması. Bu sorunlar Geleceği Yazanlar sitesindeki ders materyalleri ve eğitimler ile biz geliştiriciler için önemli ölçüde giderilmiş durumda.

Biz de derslerimizde tamamen Geleceği Yazanlar'ın kaynaklarını kullanarak bu sorunu gidermiş bulunmaktayız. Geleceği Yazanlar'da bulunan danışmanlık gibi sistemler sayesinden öğrencilerimizin ders dışı zamanlarda bu kişilere 7 gün 24 saat boyunca ulaşarak karşılaştıkları sorunları paylaşıp çözüm yolları bulmaları, yaptığımız dersleri daha verimli bir hale getiriyor. Blogda yayınlanan haberler ve organizasyonlar sayesinde de biz eğitmenler ve öğrencilerimiz sektördeki güncelliğimizi koruyabiliyoruz.

Sizce mobil uygulama geliştirmeyi üniversitelerde yaygınlaştırmak için neler yapmalı?

Öncelikle ilgili bölümlerde mobil uygulama geliştirme dersi seçmeli ders olarak konulmalı. Üniversitelerde rutin olarak bu konu ile ilgili seminer, sempozyum, şenlik, yarışma vb. etkinlikler düzenlenerek öğrenciler sürekli canlı ve güncel tutulması da gerekiyor. Üniversitelerde bu alanda kulüpler kurularak bütün kulüplerin Geleceği Yazanlar platformunda buluşmaları ve etkileşimde bulunmaları, öğrencilerin bu konudaki yönelimlerini çalışmaları artıracaktır.

Sizce bu tür derslerin üniversitelerde verilmesinin önünde ne tür engeller var?

Bir mobil uygulama geliştirme dersi alanında uzman bir eğitmen, bu alanda eğitim almaya istekli öğrenciler, kaynak materyaller, bilgisayar ve uygulamaların test edilebileceği mobil donanımlardan oluşmaktadır. Öncelikle üniversitelerin ilgili bölümlerinden gönüllü olan eğitmenlere kurslar verilerek varsa bu eksiklikler tamamlanmalıdır.

Bilgisayarlar ilgili bölümlerin diğer programlama derslerinde kullandığı bilgisayar laboratuvarlarında temin edilebilmektedir ki, bu potansiyel Türkiye deki bütün üniversitelerinde bulunuyor. Geriye kalan kaynak materyal Turkcell Geleceği Yazanlar tarafından fazlasıyla temin edilmiş durumda. Mobil uygulamaların test edilmesi aşamasında ise öğrencilerimizin var olan cihazları bu sorunu aşıyor.

Bu yüzden üniversitelerde bu tür derslerin açılmasının önünde sadece konu alanı uzmanı eksikliği dışında hiçbir engel bulunmuyor. Bunun en güzel örneklerinden birini biz Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümünde Yrd. Doç. Dr. Zülfü Genç ve BÖTE II. sınıf öğrencilerinden seçilmiş olan 22 öğrenci ile gerçekleştirmekteyiz.

Yorumlar