Geleceği Yazanlar
Geleceği Yazan Kadınlar Android Eğitmeni Ercüment Erol Ölçer ile Röportaj
Bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz? İsmim Ercüment Erol Ölçer. Bahçeşehir Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü mezunuyum. 5 yıl önce Geleceği Yazanlar sayesinde Android ile başladığım mobil uygulama geliştirme serüvenime, 3 yıldır iOS uygulama geliştirme yaparak devam ediyorum. İlk günden bu yana kendi projelerimin teknik ihtiyaçlarını tek başıma üstlenerek girişimlerimi h...
Bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?
İsmim Ercüment Erol Ölçer. Bahçeşehir Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü mezunuyum. 5 yıl önce Geleceği Yazanlar sayesinde Android ile başladığım mobil uygulama geliştirme serüvenime, 3 yıldır iOS uygulama geliştirme yaparak devam ediyorum. İlk günden bu yana kendi projelerimin teknik ihtiyaçlarını tek başıma üstlenerek girişimlerimi hayata geçiriyorum. Aynı zamanda Geleceği Yazan Kadınlar projesinde Android eğitmeni olarak görev alıyorum.
Geleceği Yazanlar ile nasıl tanıştınız?
Geleceği Yazanlar ile Akdeniz Üniversitesi’ndeki ön lisans eğitimim sırasında tanıştım. O dönemde Bilgisayar Programcılığı 2. Sınıf öğrencisiydim. Derslerimiz masaüstü ve web programcılığı üzerineydi. Bir gün Geleceği Yazanlar Ekibi’nin 2 günlük Android uygulama eğitimi vermek üzere okulumuza geleceği söylenince bu fırsattan yararlanmak için programa başvuru yaptım. 2 günlük eğitim aslında şu anki kariyerimi yönlendiren bir programa dönüştü. İlk gün oldukça zorlanarak başladığım Android eğitimi, ikinci gün eğitmenimiz Mehmet Aca’nın da desteğiyle benim için bir eğlenceye dönüştü.
Geleceği Yazanlar size ne ifade ediyor?
Geleceği Yazanlar benim için bir yolun başlangıcını ifade ediyor. Bilgi çağında teknolojiyi bir hedef değil yol olarak düşündüğümüzde, aslında asla bitmeyecek bir yola giriş. Ben web siteleri üzerinde çalışıyor ve eğitim görüyorken, Geleceği Yazanlar sayesinde hızla mobile dönüşen dünyaya ayak uydurdum ve Android uygulama geliştirmeye başladım. Değişim doğru zamanda yapıldığında bir kelebek etkisine dönüşebiliyor. Sadece 2 günlük bir eğitimin son 5 yıldır yaptığım çalışmalara, girişimlere dönüşmesi, Bahçeşehir Üniversitesi’ne yetenek bursuyla hayalimdeki Bilgisayar Mühendisliği eğitimine başlamamı sağlaması ve önümüzdeki yıllarda nice yeni yollara ulaştıracağına inancımın tam olması bunun en açık örneği diyebiliriz.
Geleceği Yazanlar’ın hayatınıza ne gibi katkıları oldu?
Geleceği Yazanlar’dan ilk eğitimimi aldıktan sonra kendi projem olan Comepanya ismindeki Android uygulamamı geliştirdim. Comepanya ile yakınınızdaki mağazaların indirimlerinden bildirim alarak haberdar olabilirsiniz. İlk girişimcilik deneyimimi bu şekilde yaşadım. Bu projemle Akdeniz TTO desteğiyle TÜBİTAK yarışmasında yarı finale kadar yükseldim. Sonrasında Akdeniz Üniversitesi’nin resmi Android uygulamasının geliştirilmesi için teklif aldım. Mezuniyetimden önce bu uygulamayı yayınlayarak 60.000’den fazla öğrencinin kullanımına sunduk. Aynı dönemde Erasmus+ Staj programını kazanarak Almanya’da 2 ay boyunca mobil uygulama geliştirme üzerine staj yaptım. Almanya’da stajım esnasında Bahçeşehir Üniversitesi’nin ApplyBAU adındaki yetenek bursu programına başvurdum ve mobil alanda yaptığım çalışmalar sonucu burs kazanarak DGS ile geçiş yaptım. Türkiye’nin önde gelen girişimlerinden Scorp’ta Android Developer olarak çalıştım. İlerleyen zamanlarda girişimcilikten de vazgeçmedim ve kendi sosyal medya uygulamam olan Gozzip’i hayata geçirdim. Android uygulamasını tamamen kendim hazırladığım projenin ilerleyen zamanlarında iOS uygulamasını da geliştirdim. Projemiz İTÜ ARI Teknokent bünyesinde girişimcilik merkezi olan İTÜ Çekirdek tarafından kabul aldı ve 1 yıl boyunca çeşitli mentorlar ve yatırımcılarla uygulamamızı daha iyi hale getirmek için çalıştık. Birkaç cümle ile anlatabildiğim bu süreç aslında yıllarca süren bir yolun özeti.
Geleceği Yazan Kadınlar projesi hakkında neler söylemek istersiniz?
Geleceği Yazan Kadınlar projesi benim için “giveback” demek. Geleceği Yazanlar ile giriş yaptığım yeni bir dünyadan kazanımlarımı, yine bu dünyaya giriş yapmak isteyen öğrencilere aktarmak büyük bir gurur. Eğitim verdiğimiz onlarca öğrencinin birer meslek edinmeleri, girişim sahibi olmaları, Turkcell’de Test uzmanı olarak istihdam edilmeleri, hatta sonraki dönemlerde eğitmen olup yeni etkiler yaratmaya başlamaları Geleceği Yazanların kelebek etkisini açıkça gösteriyor. Yazılım dünyasında eksikliği hissedilen kadınlara, onlarca ilde birer altın bilezik kazandırmak Geleceği Yazan Kadınlar’ın gücüdür. Sadece yazılım alanında çalışan değil, farklı sektörlerde de çalışan kadınların bu eğitimlerden yararlanıyor olması sektöre yeni istihdamlar kazandırmaktadır.
Teknoloji alanında çalışmak isteyenlere ne tavsiye edersiniz?
Teknoloji her gün değişiyor, gelişiyor ve eski meslekler hızla yerini yenilerine bırakıyor. Mesela eskiden otomobiller farklı mühendislik alanlarında yapılıyorken, gelişen teknolojide artık fosil yakıtla çalışan motorlu araçlar yerini elektrikle çalışan otonom arabalara bırakıyor ve bunları Elektronik Mühendisleri ve Bilgisayar Mühendisleri üretiyor. Mobile evrilen sektörle, evlerinde dahi Android veya iOS’ta yapabilecekleri bir uygulamayla ciddi kazançlar sağlayabilecekleri uçsuz bucaksız bir evren. Teknoloji tüm hayatımızda, evimizde, arabamızda, cebimizde. Tüm gençleri bu büyük sektörün birer parçası olmaya çağırıyorum.