Röportajlar

"Geleceği Yazan Kadınlar İklim Fikir Maratonu" Üçüncüsü Fatma Aouani Röportajı

CH4.ai projesiyle “Geleceği Yazan Kadınlar İklim Fikir Maratonu”nda üçüncülük ödülü kazanan Fatma Aouani’nin projesini ve kendisini tanımak için birlikteyiz.

CH4.ai projesiyle “Geleceği Yazan Kadınlar İklim Fikir Maratonu”nda üçüncülük ödülü kazanan Fatma Aouani’nin projesini ve kendisini tanımak için birlikteyiz. Merhabalar, öncelikle sizi tanımak isteriz.

 

İsmim Fatma Aouani, enerji sistemleri mühendisiyim. Cantaş Soğutma firmasında ihracat satış temsilcisi olarak çalışmaktayım. Aynı zamanda Marmara Üniversitesi Çevre Mühendisliği bölümünde doktora yapmaktayım. Teknoloji meraklısıyım, boş zamanlarımda yazılım ve robotik konularında kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

 

“Geleceği Yazan Kadınlar” projesine katılmanızda sizi motive eden faktörler neler oldu?

 

Proje fikri doktora tezimde çalışmak istediğim konudan gelişti. Birkaç ay önce projenin bir iş fikrine dönüşebileceğini anlayınca iş modelini geliştirmeye başladım. Belli bir yere kadar gelince projeyi hızlandırmak istedim. İnternette araştırırken “Geleceği Yazan Kadınlar İklim Fikir Maratonu”nu buldum. Başvurmak için beni motive eden faktörler arasında yarışma temalarının projemin konusu ile örtüşmesi ve yarışmayı düzenleyen tarafların Turkcell ve TOBB’un olması var.

 

Projenizi de dinlemek isteriz...

 

Projemin ismi “Yapay Zeka Destekli Biyogaz Online İzleme Sistemi”. Biyogaz yenilenebilir bir enerji türüdür. Biyogaz üretimi, tarımsal atık ve hayvansal atık niteliğine sahip olan; belediye atığı, atık su çamuru, bitki artıkları, peynir altı suyu gibi çok çeşitliliğe sahip olan gıda endüstrisi atıkları veya yeşil atık, yiyecek atığı gibi ham maddelerden elde edilir. Doğalgaza benzeyen kullanım alanlarına sahip bir gazdır. Biyogaz üretim süreci mikroorganizmalar tarafından yapıldığı için, ilerlemenin takibi zahmetli ve karışık bir işlemdir. Sektörde sistemin oturmuş bir izleme sistemi olmadığından ciddi verimsizlik ve uzun süreli arızalar yaşanmaktadır. Proje hayata geçince bu sorunların çoğu ortadan kalkacaktır.

 

Turkcell tarafından sunulan eğitim ve destek, projenizin gelişmesine nasıl katkı sağladı ve projenin geliştirme aşamasında, Turkcell ekiplerinin desteği ile süreç nasıl ilerledi?

 

Prototip geliştirme sürecinde en önemli aşamalardan biri, birkaç makine öğrenimi modelini kullanarak belli tahminler yapmaktan oluşmaktadır. Bu aşamayı Turkcell mentörüm Atakan Bey sayesinde çok hızlı ilerlettik ve umut veren sonuçlar elde edebildik. Bunun yanında Turkcell ekibi, bize patent başvurusu ve etkin sunum teknikleri eğitimlerini verdi. Bu eğitimlerin de projenin gelişmesinde büyük bir katkı sağladı.

 

Ödül alan bu değerli projenizi ilerleyen dönemde daha da geliştirmek için neler yapmayı planlıyorsunuz?

 

Proje şu an prototip aşamasında. Bir yıl içinde prototipin bitmiş ve test edilmiş olması planlanıyor. Projenin web uygulaması hazır durumdadır. Sanal verilerle makine öğrenimi modelleri de geliştirildi. Şu an prototip geliştirme sürecinin kalan kısmı için veri analizi ve elektronik konularında uzman kişilerden bir ekip kurmaya çalışıyorum.  
 

Yorumlar

Osman Ölmez
23.09.2022 - 08:03

Biyografinizi kısa da olsa Bildir Uygulamasında https://trbildir.com/liste/fatma-aouani-kimdir/ burada okumuştum tebrik ediyorum gerçekten başarılarınızın devamını dilerim. Bu tür başarıları görmek bizlere büyük öncülük etmekte

Serdar Ünlü
04.11.2022 - 11:04

teşekkürler

Sude aydın
05.11.2022 - 10:22

Başarılarınızın devamını dilerim.

Merve Cilingir
07.11.2022 - 12:23

Teşekkürler.

Merve ağoğlu
10.11.2022 - 11:23

Teşekkürler

Marie çinar
16.11.2022 - 04:23

Başarılarınız devamını diliyorum