Oyun

Kendi oyunlarını yaratmaya ne dersin?

Oyun endüstrisi son on yılda önemli bir değişim yaşadı. Dünyaca ünlü oyun geliştiricilerin yanı sıra ortaya çıkan bağımsız firmaların geliştirdiği oyunlar da endüstriye damgasını vurdu. Özellikle dünyanın en gelişmiş ve en yaygın kullanılan oyun motorlarından biri olan Unity, bu değişimde baş rolü oynadı. Biz de bu yazımızda Unity’nin gelişimini ve özelliklerini inceledik. İşte Unity hak...

 

Oyun endüstrisi son on yılda önemli bir değişim yaşadı. Dünyaca ünlü oyun geliştiricilerin yanı sıra ortaya çıkan bağımsız firmaların geliştirdiği oyunlar da endüstriye damgasını vurdu. Özellikle dünyanın en gelişmiş ve en yaygın kullanılan oyun motorlarından biri olan Unity, bu değişimde baş rolü oynadı. Biz de bu yazımızda Unity’nin gelişimini ve özelliklerini inceledik. İşte Unity hakkında bilmeniz gerekenler.

Bodrum katından tüm dünyaya

2000’li yılların başında maddi durumları pek de yerinde olmayan üç genç bir bodrum katında toplandı ve video oyun endüstrisini kökünden değiştirecek bir yazılım hamlesini gerçekleştirdi. Evet, bu değişim Unity’nin hayata geçirilmesiydi. Unity Technologies'in CEO'su David Helgason o günleri anlatırken ¨O dönemde nasıl hayatta kaldığımızı kimse hatırlamıyor¨ ifadelerini kullanıyor. Belki Helgason o günleri hatırlamıyor fakat yarattıkları Unity, bugün tüm dünyada yüz binlerce oyun geliştiricisi tarafından kullanılıyor.

Unity demokratikleşme getirdi

Unity’nin dönüşümün öncülerinden biri olduğunu ifade etmiştik. Bunun en önemli sebebi Unity’nin sektöre sunduğu demokratikleşmedir. Unity ve benzeri sistemler sayesinde dünyanın en büyük oyun şirketleri tarafından kullanılan araç türleri, bağımsız geliştiriciler tarafından çok az bir maliyetle veya ücretsiz olarak kullanılabilir hale geldi.

Unity’nin geliştiriciler arasında bu denli yayılması ile birlikte geliştiriciler ¨teknoloji yaratma¨ kaygılarından sıyrıldılar ve daha çok oyunları gerçekten eğlenceli hale getiren sanatsal ve yaratıcı süreçlere odaklanmaya başladılar. Bu da hepimizin keyifle oynadığı oyunların ortaya çıkmasını sağladı.

Unity neler sağlıyor?

Unity, bağımsız oyunların gelişiminde oldukça önemli bir yerde duruyor. Özellikle düşük maliyeti, kolay kullanımı ve geniş özellik seti, Unity’nin en önemli avantajları arasında yer alıyor. Unity’nin bir diğer önemli özelliği ise sunduğu esneklik. Bu esneklik kendinize özgü bir oyun kontrol sistemi oluşturmanıza yardımcı oluyor. Ayrıca Unity ile her türden oyun geliştirebilmeniz de mümkün oluyor. Bu sayede ister bir araba yarışı oyunu, isterseniz de online bir kart oyunu geliştirebiliyorsunuz. Geniş bir yelpazesi bulunan Unity, bu sayede yaratıcılığın da önünü açmış oluyor.

Hemen hemen her oyun türüne uyarlanabilen Unity, modüler kodlar yazmanıza da imkan tanıyor. Ayrıca Unity tarafından sunulan kütüphane, kod yazmayı öğrenmek isteyenler için büyük kolaylıklar sağlıyor. Unity’nin geçmişinde JavaScript ve Boo gibi yazılım dilleri bulunuyor. Fakat güncel versiyonlarda artık bu diller mevcut değil. Unity güncel versiyonlarda C# yazılım dilini kullanılıyor. Bunun en önemli sebeplerinden biri de Unity’nin .Net Framework ile çalışıyor olması. C# sayesinde bu framework ile iletişime geçilebiliyor. Tüm bu avantajlar sayesinde hem 2D hem de 3D desteği ile arzu ettiğiniz boyutta oyunlar geliştirebiliyorsunuz.

Unity piyasada yer alan birçok oyun motoruna nazaran gelişmiş özelliklere sahip. Projelerinde nesnelerin arası geçiş yapmak isteyenlerin aradığı en önemli özelliklerden biri gelişmiş fizik motorudur. Unity de sağladığı güçlü fizik motoru ile bunu rahatlıkla karşılıyor. Unity’nin yaygın bir şekilde kullanılıyor olması gelişmiş bir dokümantasyon kaynağının oluşmasını da sağlıyor. Bu sayede geliştiriciler bir problemle karşılaştığında bunun çözümü daha kolay oluyor. Unity’nin çoklu platform desteği sunması da geliştiriciler için oldukça önemli bir avantaj. Cross Platform olarak da isimlendirilen bu özellik sayesinde Unity ile geliştirilen bir oyun konsol, mobil, pc gibi farklı platformlarda çalıştırılabiliyor.

Unity CEO’suna göre bugüne kadar geliştirilmiş oyunların yarısından fazlası Unity ile geliştirildi ve insanlar 3 milyardan fazla cihaz ile en az bir kez Unity ile geliştirilmiş bir oyunu deneyimledi. Bu veriler ışığında, gittikçe büyüyen oyun endüstrisinde Unity’nin etkili bir aktör olduğunu söyleyebiliriz. 2018 yılında yaklaşık 115 milyar ABD dolar pazar payı olan oyun endüstrisinin 2021 yılına kadar 138 milyarı bulması bekleniyor. Kuşkusuz Unity bu büyümede önemli bir rol oynayacak.

Görüldüğü üzere Untiy, günümüzde geliştiriciler tarafından sıklıkla tercih edilen, oldukça fonksiyonel bir oyun motoru. Eğer siz de Unity’nin inceliklerini öğrenmek ve hayalinizdeki oyunları geliştirmek istiyorsanız Geleceği Yazanlar Unity eğitimi tam size göre bir seçenek. Eğitimi başlamak için hemen buraya tıklayın!

 

Yorumlar

Devrin Güneş
09.06.2020 - 10:06

Güzel bir içerik olmuş teşekkürler

Umut AKÇER
02.05.2020 - 02:30

güzel

Umut Günel
18.02.2020 - 10:39

Unity öğrenciler için ücretsiz kullanabileceğiniz bir imkan sunuyor. Ücretsiz versiyonda çalışıyorsunuz ve oyununuzu pazarlama aşamasına getirdiğinizde yardımcı oluyorlar daha sonrasında lisansı pro yapma imkanınız var ve aslında birebir Unity ile anlaşmış ve çalışmış oluyorusunz. Unity tavsiye ederim.

EMRE BİÇER
29.02.2020 - 07:29

benim windows 32 bit nasıl unity kullancam

Ezgi Dirik
18.03.2020 - 09:18

Başarılar

Özerraf
14.04.2020 - 03:20

Paylaşım icin tesekkurler

Can Üstüner
22.04.2020 - 01:46

Paylaşım için çok teşekkürler, kendi oyununu yazmak isteyenler için harika bir başlangıç yazısı.

Oğuzhan ERDEM
18.01.2021 - 09:24

iyi yani daha nne olsun içerik muq

Ahmet Ozan Yaşar
24.01.2021 - 02:58

egitimler icin tesekkurler

Ayşe Beyzanur Aydepe
26.01.2021 - 04:37

yararlı bir yazı, tebrik ederim. Açıkcası unity çok defa kullandım ama tarihini bilmiyorum

Ömer faruk koç
07.02.2021 - 07:39

güzel içerik olmuş knk

Nisa Nur Bayrak
21.02.2021 - 05:01

yararlı bir yazı olmuş, teşekkürler :)

YUNUS ALTINGÖZ
02.01.2022 - 01:04

Teşekkürler..