Günümüzde mobil uygulamaların backend sistemleri ile sürekli olarak bilgi iletişimi halinde olmaları kaçınılmaz olmuştur.
Mobil uygulamalarınızdan bilet satın almak istediğinizde, yol tarifi aldığınızda, herhangi bir elektronik mağazadan alışveriş yaptığınızda, bankacılık işlemlerinizde veya sosyal medyanızı taradığınızda mobil uygulamalarınız ile backend sistemler arasında yoğun bir bilgi iletişimi kurmuş oluyorsunuz. Hal böyle iken Backend sistemlerin mobil uygulamalar için önemi bir hayli artmış bulunmaktadır.
Bu yazımızda, bulut bilişim mimarilerinden ve Mobil Backend as a Service (BaaS) ekosisteminden bahsedeceğiz.
Mobil cihazlar ile bulut bilişim servisleri arasındaki etkileşimi ve iletişimi gösteren bu resmi 4 parça halinde incelemeliyiz;
Devices; Resmin sol tarafında mobil cihazlar ve web kanallarını görebiliriz. Geliştirdiğiniz mobil uygulamalar Android, iOS, Windows Phone işletim sistemlerinde çalışırlarken, işledikleri verinin büyük bir kısmını resmin orta bölümündeki bulut servislerinden sağlarlar.
Mobile Cloud Middleware katmanı, mobil uygulamalara bilgi sağlamanın yanı sıra aşağıdaki yetenekleri de kritik öneme sahiptir;
Enterprise Backend Systems çoğunlukla bilginin kaynağı ve yeni üretilen bilgilerin kaydedildiği katmanlardır. Bu servisler kurumun dış dünyaya açtığı API servisleri olduğu gibi, tamamen veri depolamaya yönelik servisler de olabilir.
Cloud Services günlük hayatımızın vazgeçilmezi haline gelen sosyal medya servisleri, e-posta servisleri, haber servisleri gibi örneklendirilebilir.
Bulut bilişim teknoloji piramidine göz atarsak piramidin alt kısımlarına doğru indikçe “business value” düştüğünü görüyoruz. Piramidin üst kısımlarına doğru çıktıkça ise “business value”nun arttığını görebiliriz. Bu durumda firmaların IT yatırımlarını ve servis çözümlerini piramidin üst kısımlarına doğru yapmaları ile daha büyük fayda sağlayacakları çok net.
Kısaca bulut bilişim teknoloji katmanlarına göz atalım;
IaaS sağlayıcıları müşterilerine çoğunlukla sanal veya nadiren fiziksel sunucu makinesi, firewall, load balancer, dosya bazlı depolama gibi kaynakları sunarlar. Bu yapıların kurulması ve yönetilmesini sağlayan çözümlere hypervisor veya virtual machine monitor adı verilir. Örnek çözümler: Hyper-V, Xen, KVM veya VMWare ESX.
PaaS sağlayıcıları müşterilerine uygulamalarını çalıştırabilecekleri bir platform sunarlar. Örneklemek gerekirse işletim sistemi, web sunucusu, uygulama sunucusu, veritabanı, vb.
SaaS sağlayıcıları, IaaS, PaaS gibi katmanlarda yatırım ve operasyon maliyetine girmek istemeyen müşterilerine, bu hizmetleri kendi sağladıkları ortamdan sunarlar. Böylece müşteriler kendileri hiçbir IT altyapı yatırımı ve uygulama işletim maliyetine girmeden ihtiyaç duyduğu kadar bir kullanım bedeli ödeyerek, SaaS hizmetlerinden faydalanabilir.
Baas yaygınlıkla Mobil BaaS olarak kullanılmaktadır. BaaS, mobil veya web uygulama geliştiricilerine uygulamaları ile backend sistemleri arasında bağlantı kurmalarını sağlayan bir modeldir. Aynı zamanda kullanıcı yönetimi, sosyal network servisleri, push notifications gibi yaygın kullanılan özellikler de uygulama geliştiricilerine sunulur. BaaS yeteneklerine kolay ve standart bir erişim sağlanması için uygulama geliştiricilerine SDK’lar veya API’lar sunulur.
BaaS kavramı diğerlerine görece daha yeni bir kavram. İlk BaaS startuplarını 2011’den sonra görmeye başladık. 2012 yılında 217 Milyon dolar olan BaaS market değerinin 2017 yılına gelindiğinde 7.7 Milyar dolar olması öngörülüyor.
Turkcell olarak Geleceği Yazanlar ekosisteminde mobil yazılım geliştirmek isteyen arkadaşlarımızın kullanımına sunmak üzere bir BaaS servisi hazırladık. Çok yakında yayına alacağımız bu servis, Usergrid ürününü baz alarak sunduğumuz bir servis. Bu servisin detaylarını başka yazılarımızla paylaşacağız.
Kinvey firmasının yapmış olduğu bu çalışma, BaaS ekosistemini ve bu alanda faaliyet gösteren önemli aktör ve ürünleri anlatan çok başarılı bir çalışma olmuş.
Bu resmi şu şekilde irdelemek lazım;
Dilerseniz, yukarıdaki büyük resmi küçük parçalar halinde inceleyelim:
Servis sağlayıcılar
IaaS sağlayıcıları
PaaS sağlayıcıları
Mobil servis sağlayıcıları
Handset OEM üreticileri
Mobile SDK
BaaS sağlayıcıları
Görüldüğü üzere, ekosistemde en büyük yoğunluk BaaS katmanında yaşanmakta. Bu da BaaS’ın gelecekte de popüler ve etkin bir katman olacağının bir işareti.
Referanslar:
BaaS/SaaS pazarını ve oyuncularını açıklayan, muhteşem bir yazı olmuş.
Devamını bekliyoruz :)
Çok açıklayıcı bir blog, teşekkürler :)
Türkçe bu kadar kaliteli kaynak bulmak gerçekten zor. teşekkürler