Mobil Dünya

Mobil Cihaz Yönetimi

Günümüzde akıllı telefonlar ve tabletler, günlük yaşamımızın ve iş hayatının ayrılmaz parçası olmuş durumdalar. Dolayısıyla hem bireyler günlük yaşamlarının bir gereksinimi olarak artık özel ve kişisel bilgilerini akıllı mobil cihazlarınd...

Can Çiloğlu |

08.01.2014

 

Günümüzde akıllı telefonlar ve tabletler, günlük yaşamımızın ve iş hayatının ayrılmaz parçası olmuş durumdalar. Dolayısıyla hem bireyler günlük yaşamlarının bir gereksinimi olarak artık özel ve kişisel bilgilerini akıllı mobil cihazlarında saklamakta hem de şirketler şirket içi birçok bilgi, akış ve uygulamayı bu cihazlar üzerinden çalışanlarına sunuyor. Bu durum doğal olarak akıllı cihazlardaki bilgi güvenliğini ve bunun kişiler ve şirketler tarafından kontrol edilmesi gerekliliğini akla getiriyor. İşte burada devreye Mobil Cihaz Yönetimi (Mobile Device Management – MDM) giriyor.

MDM, kısaca akıllı cihazlarda bilgi güvenliğinin sağlanmasını ve gerektiğinde kişilerin veya şirketlerin cihazlara uzaktan müdahale edilebilmesini sağlar. MDM kapsamında, cihazını kaybeden bir kişinin uzaktan cihazın yerini belirleyebilmesi, cihazdaki kayıtlı bilgileri silebilmesi, cihazı kilitleyebilmesi, şirketlerin çalışanları için geliştirdikleri mobil uygulamaları kontrol edebilmeleri, cihazlardaki şifre kurallarını belirleyebilmeleri ve cihazlarda bulunan şirket bilgilerini gerektiğinde silebilmeleri gibi örnekleri sayabiliriz.

Yaygın kullanılan Android ve iOS platformlarında benzer MDM yetenekleri olmasına rağmen sağladıkları olanak ve kullanılış biçimleri farklılık gösteriyor. Her iki platform da kişisel kullanıcılar için neredeyse tamamen aynı özelliklere sahip kendi standart uygulamalarını sunarken, kurumsal şirketler ve 3. parti MDM uygulaması geliştiricileri için sağlanan altyapılar ise farklı. 

Kişisel kullanım için her iki platformun sistemi de bir mobil uygulama ve bir web uygulamasından oluşuyor. Mobil uygulamayı (iOS için “Find My iPhone”, Android için “Android Device Manager” uygulamaları) cihazınıza yüklediğinizde web arayüzü üzerinden; kaybolma/çalınma durumunda cihazınızın konumunu belirleyebilir, cihazı kilitleyebilir, zilini çaldırabilir veya cihazın hafızasını silebilirsiniz.

Kurumsal şirketler ve diğer MDM uygulama geliştiricileri için sağlanan altyapılara baktığımızda ise Android platformunda iOS platformuna göre daha kolay uygulanabilen fakat kısmen daha kısıtlı ve basit özelliklere sahip fonksiyonlar sunuluyor. Sağlanan altyapı ile tanımlı bir cihaz politikası (policy) setindeki politikaların cihaza uygulanmasını sağlayabiliyorsunuz. Cihazın şifre ile açılması, şifre tanım kuralları, cihaz şifresinin değiştirilme sıklığı, en fazla izin verilen yanlış şifre girişi, cihaz depolama belleğinin şifrelenmesi (storage encryption), kameranın devre dışı bırakılması, cihaz şifresinin değiştirilmeye zorlanması, cihazın kilitlenmesi ve hafıza silinmesini cihaz politikalarına örnek olarak verebiliriz. Bu cihaz politika seti geliştirdiğiniz uygulama içinde tanımlanmış olabileceği gibi, kendi sunucunuz üzerinden dinamik olarak değiştirilip cihaza uygulanabilir de.

iOS platformunda ise uygulaması daha karmaşık ve daha az esnek fakat daha yetenekli ve daha derinlikli fonksiyonlar sunuluyor.  Mesela Google, geliştirdiğiniz MDM sistemindeki sunucu tarafıyla ilgili herhangi bir yöntem veya yapı dayatmazken Apple kendi Push Notification servisinin kullanılmasını şart koşuyor.  Bunun yanında iOS, cihazda MDM yöntemindeki ayarları, hesapları ve uygulamaları "managed" olarak işaretliyor ve diğer kişisel ayar, hesap ve uygulamalardan ayırıyor, böylece MDM kontrolü daha alt seviyede kişisel ve kurumsal bilgiyi ayırmış oluyor. Bu da cihaz üzerinde daha hassas bir kontrol yapılabilmesine olanak tanıyor.

Platformlar, sağladıkları bu altyapılar ile 3. parti geliştiricilere de farklı MDM uygulamaları yazma olanağı veriyor. Mesela Turkcell'in yukarıda sayılan benzer fonksiyonları yerine getirebilen Turkcell Güvenlik uygulaması bulunmakta. Turkcell Güvenlik ile ilgili daha detaylı bilgiye http://www.turkcell.com.tr/servisler/turkcell-guvenlik adresinden ulaşabilirsiniz.

Can Çiloğlu |

08.01.2014

Yorumlar

Plaka Posta Kodu
18.03.2015 - 11:50

bu konuya katılıyorum

Elanur Dikmen
18.03.2015 - 08:50

iyiki varsınız

serpil döviz
18.03.2015 - 09:23
.
Ali Işıngör
14.01.2014 - 10:45

Sevgili Can,

Müthiş bir yazı olmuş ama bence MDM konusunda dünyanın hâlâ bir numarası BlackBerry'dir. Eski adıyla Mobile Fusion, yeni adıyla BES 10, eskilerin BYOD (Bring Your Own Device) dediği naneyi yani platform bağımsız bir mobile cihazlar bulutu oluşturabilmeni sağlıyor.

İncelemeni tavsiye ederim:

http://us.blackberry.com/business/mobile-device-management.html

Can Çiloğlu
14.01.2014 - 07:00

Teşekkürler Ali,

Haklısın bu konuda BlackBerry de iyi fakat artık birçok kişi ve şirket tarafından kullanılmadığı için popüler Android ve iOS platformlarından örnek vermek daha uygun geldi.