Mobil Dünya

"Mobil Uygulama İşine Girelim"

Henüz herkesin evinde İnternet yokken, İnternet cafe patlaması yaşanmıştı. Halkın büyük kısmı, İnternet'e bu cafelerden giriyordu. Tabii işin özünü ıskalayıp, şekline vurulan girişimci ruhumuz durur mu? Şöyle cümleler hatırlıyorum: "Abi İnternet c...

Esat Belhan |

04.09.2013

 

Henüz herkesin evinde İnternet yokken, İnternet cafe patlaması yaşanmıştı. Halkın büyük kısmı, İnternet'e bu cafelerden giriyordu.

Tabii işin özünü ıskalayıp, şekline vurulan girişimci ruhumuz durur mu? Şöyle cümleler hatırlıyorum:

"Abi İnternet cafe işinde çok para var, birşey yok, üç beş masa üç beş bilgisayar atıyorsun tamam.."

"Devir internet devri abi..."

"Siber İnternet Cafe - 1024 Mbps İnternetimiz vardır" 

ve daha fazlası. 

Sonra o girişimci ruh geç de olsa İnternet cafe açmanın "İnternet işine girmek" olmadığını anladı.  Bu kez de "İnternet sitesi açalım abi" cümleleri havada uçuştu. "Bir şey yok abi, bi sunucu, bi alan adı tamam". Tabii o devirdeki deneyimlerin, amatör çalışmaların, günümüzle kıyaslamasını yaparak işi trajikomik hale de getirebiliriz ama her devir kendi şartlarına göre değerlendirilmeli. Anlatmak istediğim şey başka.

İnternet cafe de olsa, reklamdan para kazanmak isteyen içerik sitesi de olsa, e-ticaret sitesi de olsa, bir gerçek değişmiyor. Bu yapılan işlerin hepsi en nihayetinde birilerine fayda sağlamak ve bunun karşılığını almak için yapılır. Bu açıdan bakınca, içinde İnternet olsa da olmasa da hizmet sunan her iş aslında benzer kurallarla yürür.

Tabii İnternet ya da mobil İnternet, müşteri beklentilerini çok değiştirdi. Artık insanlar çok daha hızlı, çok daha kaliteli hizmet bekliyor ama bu, müşterinin müşteri olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Mobil uygulamalar da benzer süreçlerden geçti. "Mobil uygulama işine girelim" cümlelerinden başlayarak, gerçek hayattaki ya da internetteki işini mobile taşıyanlarla devam etti. Ve yine mobil uygulamalar için de aynı gerçek ortada "müşteri, müşteridir."

Sadece dükkan kiralayıp önünde oturarak esnaf olunamayacağı gibi, bir mobil uygulama yapıp "store"a koyarak da mobil dünyada varım denemez. İçini doldurmak, ürünleri çeşitlendirmek, gelen müşteriyle ilgilenmek, müşteriyi tanıyıp ihtiyaçlarını anlamak gerekir.  Hatta mobil internetten bahsediyorsak, bu iş esnaflıktan çok daha hassas, çok daha zordur. Çünkü beklenti ve ihtiyaçlar çok daha hızlı değişir. Ayak uydurmaktan ötesi, önden gitmek, geleceği görmek gerekir. 

"Hiçbir başarı tesadüf değildir" diye bir laf var ya hani. Tesadüf olanları da var aslında, ama o tesadüfler sizi tesadüfen bulmaz.

Esat Belhan |

04.09.2013

Yorumlar

Geleceği Yazanlar Kullanıcısı
29.07.2019 - 09:05

o devri çok iyi hatırlıyorum :))

elektronik sigara

 

HİLMİ
02.12.2015 - 11:58
bu gemi yürür :)))
HİLMİ
02.12.2015 - 11:58
bu gemi yürür :)))
HİLMİ
02.12.2015 - 11:59
bu gemi yürür)))
HİLMİ
02.12.2015 - 11:59
bu gemi yürür