Tasarım

Mobil Wireframe ve Prototip Araçları

Her türlü projede olduğu gibi mobil uygulama geliştirirken de proje başlangıcında potansiyel müşterilerimizin ihtiyaçlarını çok iyi bir şekilde anlayıp analiz etmek, potansiyel müşterilerimizin önüne mümkün olduğunca erken ve sık gitmek başarılı olabilmek i&cce...

Olcay Ay |

27.01.2015

Her türlü projede olduğu gibi mobil uygulama geliştirirken de proje başlangıcında potansiyel müşterilerimizin ihtiyaçlarını çok iyi bir şekilde anlayıp analiz etmek, potansiyel müşterilerimizin önüne mümkün olduğunca erken ve sık gitmek başarılı olabilmek için çok önemlidir. Ürün bitmeden hatta daha tasarım süreçleri devam ederken bile çeşitli prototip araçlarını kullanarak çevremizdeki insanlardan geri bildirim alabiliriz.

Bu araçlar sağlıklı ekip iletişimi için de çok önemlidir. Daha geliştiriciler bir satır bile kod yazmadan bu araçlar yardımıyla uygulamanın hem kullanıcı arayüzleri hem de kullanıcı deneyimiyle ilgili fikir sahibi olabilirler. Bir değişiklik yapmak gerekiyorsa da bu erkenden fark edileceği için bu değişikliğin ürün geliştirme maaliyetine etkisi epey düşük olacaktır.

Mobil uygulama sektörünün yaygınlaşması ile tasarım süreçlerini hızlandırmayı hedefleyen birçok araç ortaya çıktı. Bu araçlardan büyük bir kısmı zaten web teknolojileri için bu tür hizmetleri sunuyorken, mobil uygulama desteği de eklenerek bugünlere geldi. Bu araçları kullanmadan klasik yöntemlerde de tel kafes (wireframe) oluşturmak hâlâ çok yaygın olarak kullanılan bir seçenek. Bu nedenle maddeler arasında bu seçenekleri de ekleme gereği duydum.

 

Boş bir kâğıt üzerine kalemle çizim

Bir önceki yazımda da bahsettiğim üzere, tel kafes (wireframe) oluşturmaktaki amaç; çok basit bir şekilde sayfa üzerinde hangi öğe, nerede, nasıl bir şekilde gösterilmeli sorusuna cevap vermek. Bu nedenle hemen elinize bir kağıt ve kalem alıp çizmeye başlayabilirsiniz.

 

Çıktısı alınan telefon ve tablet çizimleri üzerine çizim

Boş bir kağıda çizim yapmak yerine telefon ve tablet için birebir aynı boyutlardaki hazır bir çizimin çıktısını alarak bu kâğıt üzerine tel kafes çizimlerinizi (wireframe) yapabilirsiniz.

Aşağıdaki iki adresten iPhone, iPad ve Android çizimlerini indirip çıktı alabilirsiniz.

 

Tel kafes defteri üzerine etiketler yapıştırma

Eğer çizmeyi çok fazla sevmiyor; kesme, yapıştırma gibi şeyler daha çok ilginizi çekiyorsa ve bu süreci biraz daha eğlenceli bir hale getirmek istiyorsanız aşağıdaki adreslerden bir tel kafes (wireframe) defteri edinebilirsiniz.

 

Pop App

Pop ile kâğıt üzerine çizdiğiniz tel kafes (wireframe) çizimleri hızlı bir şekilde telefonunuza aktarıp istediğiniz kişilerle paylaşabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, Pop uygulamasını telefonunuza indirip kâğıt üzerindeki tel kafes çizimlerin fotoğraflarını çekmek ve bu tel kafes üzerindeki istediğiniz alanları tıklanabilir yapıp sayfalar arasındaki geçişi sağlamak.

Pop ile sadece çektiğiniz fotoğrafları değil uygun formattaki başta resimleri de telefonunuza atarak kullanabilirsiniz. Bu nedenle, tasarımcınızdan gelen çizimleri de Pop uygulamasını kullanarak yapmak istediğiniz uygulamanızın kullanıcı deneyimini hızlı bir şekilde görebilir ve arkadaşlarınızla paylaşıp onların da görüşlerini alabilirsiniz.

Ücretlendirme: İki projeye kadar tek kullanıcı ücretsiz, 10 proje aylık 12 dolar, sınırsız proje ise aylık 30 dolar.

 

Invision

Invision'ı sadece bir prototip aracı olarak ifade etmek, çok hatalı olur. Invision, bir firmanın tasarımsal karar alma süreçlerini kökten değiştirebilecek kadar başarılı bir ürün. Invision ile tasarımcılar tasarım prototiplerini herkes ile kolayca paylaşabilir ve ilgili kişilerin görüşlerini toplayabilir. Bu tasarımlar üzerine canlı toplantılar düzenlenebilir ve katılımcılar tasarımın istediği noktasıyla ilgili yorumlar yapabilir. Invision, karar alma süreçlerini hızlandırabilecek çok başarılı bir ürün.

Ücretlendirme: Bir projeye kadar ücretsiz, 3 proje aylık 15 dolar, sınırsız proje aylık 25 dolar, sınırsız proje takım ücreti ise aylık 100 dolar.

 

Fluid UI

Fluid UI'in içinde mobile özgü hemen hemen bütün güncel tasarım elemanlarını barındıran çevrimiçi editörünü kullanarak mobil uygulamalarınız için tel kafes çizimler oluşturabilirsiniz. İstediğiniz tasarım elemanını tıklanabilir yaparak sayfalar arasında geçiş yapılabilmesini sağlayabilirsiniz. Çalışmanızı arkadaşlarınızla paylaşıp onların da görüşlerini kolayca alabilirsiniz.

Ücretlendirme: 10 sayfalı tek proje ücretsiz, 1 aktif proje aylık 12 dolar, 10 aktif proje aylık 29 dolar, 30 aktif proje ise aylık 49 dolar

 

Justinmind

Justinmind diğer araçların aksine bir masaüstü programı bu nedenle yetenekleri çok daha fazla. Justinmind'da diğer araçlar gibi hazır mobil tasarım elemanlarını kullanarak ya da kendi tasarımlarınızı sisteme yükleyerek mobil uygulama ekranları tasarlıyorsunuz. Justinmind metinlerin yazıtipine müdahale etme, farklı "gesture"lar kullanarak sayfalar arası geçiş yapma gibi diğer araçlardan öne çıkan özelliklere sahip. Tasarımlarınızı telefona aktarıp canlı bir bir şekilde gerçek cihaz üzerinde görebiliyorsunuz ve başkalarıyla da paylaşabiliyorsunuz.

Ücretlendirme: Kısıtlı sürümü ücretsiz, profesyonel sürümü aylık 29 dolar.

 

proto.io

proto.io'nun çevrimiçi editörünü kullanarak tasarım prototipleri oluşturabilir ve bu tasarımlara eklediğiniz bağlantılarla sayfalar arasında geçiş sağlayabilirsiniz. proto.io Player uygulamasını kullanarak tasarımlarınızı gerçek cihazlar üzerinde görebilirsiniz.

Ücretlendirme: Bireysel kullanıcılar için 5 aktif proje aylık 24 dolar; firmalar için ise aktif proje sayısına ve kullanıcı sayısına bağlı olarak aylık 40, 80 ve 160 dolarlık paketleri mevcut

 

Marvel

Marvel tamamen ücretsiz bir ürün ancak yetenekleri diğer araçlarla karşılaştırıldığında daha az. Marvel ile Dropbox'taki tasarımlarınızı alarak mobil uygulama prototipleri oluşturabiliyorsunuz. Diğer araçlarda olduğu gibi kendi editörü yok, tasarımınızın daha önceden hazırlanmış olması gerekiyor.

Marvel kurucularından birisinin de Murat Mutlu adlı Londra'da başayan bir Türk tasarımcı olduğunu da özellikle belirtmek isterim.

Ücretlendirme: Ücretsiz

 

PowerMockup

PowerMockup diğer ürünlerden farklı olarak bir Microsoft PowerPoint eklentisi. PowerPoint kullanıcısıysanız PowerMockup'ı kurarak bir sunum hazırlar gibi hızlı bir şekilde mobil uygulama tel kafes çizimleri tasarlayabilirsiniz.

Ücretlendirme: Tek bir defa ödeme yapılıyor. Tek kullanıcı için ücreti 59.95 dolar, firmalar için ise kullanıcı sayısına bağlı olarak fiyat 5 kullanıcı için 209.95, 10 kullanıcı için 359.90, 20 kullanıcı için 679.80 dolar.

 

Flinto

Diğer araçlara benzer bir şekilde, Flinto'da yapılan çizimler ya da tasarımlar sisteme aktarılıp, tıklanabilir alanlar tanımlanarak sayfalar arası geçişler sağlanıyor. Oluşturduğunuz projeyi arkadaşlarınızla paylaşarak görüşlerinizi toplayabiliyorsunuz.

Ücretlendirme: Tek bir ücret var o da aylık 20 dolar.

 

Prott

Bu uygulama Pop ile benzer bir kullanıma sahip. Prott'un mobil uygulamasıyla çizimlerinizin fotoğraflarını çekip, istediğiniz alanları tıklanabilir yaparak sayfalar arası geçiş yapılabilmesini sağlıyorsunuz. Uygulama prototipini arkadaşlarınızla paylaşarak onlardan uygulamayla ilgili görüşlerini topluyorsunuz. Pop'un aksine şu an sadece iPhone uygulamaları mevcut.

Ücretlendirme: 1 proje ücretsiz, 3 projeye kadar aylık 14 dolar, sınırsız proje aylık 25 dolar, 5 kişilik bir ekip için sınırsız proje 100 dolar.

 

Bir sonraki yazımızda Mobil MVP oluşturma konusuna değininceye kadar hoşçakalın!

Olcay Ay |

27.01.2015

Yorumlar

Yüzme Havuzu
25.11.2019 - 01:19

Güzel paylaşım teşekkürler

EYÜP ŞİMŞEK
22.11.2018 - 01:42

Güzel bir paylaşım olmuş. Teşekkürler

Abdullah
20.02.2015 - 11:09

Güzel bir yazı olmuş. Bunların dışında NinjaMock var.

Süleyman Sercem
15.02.2015 - 01:55

Ellerinize sağlık güzel bir çalışma olmuş ...

Can Tecim
28.01.2015 - 11:49

Elinize sağlık :) Listeye yakışan bir de Balsamiq Mockups var.