iOS

QR Karekod Okutma

Telefonunuzun ve kamerası bulunan tabletlerinizin QR karekod okutma özelliğini kullanarak birçok işletmede, stok takibinde ve dijital içeriklerde karekodun içeriğine rahatça ulaşabilirsiniz.

Telefonumdan QR Karekod Nasıl Okutabilirim?

 

Son zamanlarda sıkça karşımıza çıkan QR karekod okutma işlemini akıllı telefonların dışında kamerası olan tabletlerde de gerçekleştirmek mümkün. Cihazınızın kamerasını açıp, karekoda doğru tutmanız yeterlidir. Cihazınız kodu tanımladığı zaman sizi otomatik olarak bir linke yönlendirir. Bu linke tıkladığınız vakit karekodun içindekilerine rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz.

 

QR Karekod Okutma Nedir?

 

QR karekod, açılımı “Quick Response” olan ve akıllı telefonlarla okunan iki boyutlu barkoddur. Kare şeklinde olan karekoda genel isim olarak Data Matrix denir. Ülkemizde ilaç sektörü alanında kullanılmış, 1 Ekim 2009 tarihi karkekodun başlangıcı olarak belirlenmiş ve zorunlu kullanıma geçilmiştir. Günümüzde karekod okutma ile linkleri, görselleri, videoları ve metinleri karekodun içine yerleştirilebilirsiniz. Kolay ve hızlı taraması sayesinde karekodun içine yerleştirilmiş olan materyellere, telefonunuzla hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz.

 

Karekod Okutma İçin Kullanılabilecek Programlar

 

Değişen ve gelişen teknoloji sayesinde Android, Windows, iOS gibi işletim sistemi olan telefonlarda ve tabletlerde artık uygulama indirmeden karekod okutma için bir programa ihtiyaç duyulmuyor. Tablet veya telefonunuzun kamerası karekodu okumuyorsa, karekod okumak için geliştirilen programları cihazınıza indirip kullanabilirsiniz. Bu programlara örnek vermek gerekirse ve telefonunuz Android işetim sistemine sahipse, Google Play Store’dan “Barkod & Karekod Sistemi” uygulamasını indirebilir, telefonunuz iPhone ise App Store uygulamasına girip, “Barkod Okuyucu” uygulamasını indirebilirsiniz.

 

iPhone Kamerasıyla QR Kodunu Tarama

 

iPhone’da web sitelerine, uygulamalara, kuponlara, biletlere ve daha fazlasına bağlanabilmek için Hızlı Yanıt (QR) kodlarını taramak amacıyla Kamera’yı veya Kod Tarayıcı’yı kullanabilirsiniz. Kamera, QR kodunu otomatik olarak algılar ve vurgular.

 

Denetim Merkezi’ndeki Kod Tarayıcı’yı açma

 

iPhone’da QR okutma yöntemlerinden biri de denetim merkezinden kod tarayıcıyı açmaktır. Burada; ilk olarak Ayarlar > Denetim Merkezi bölümüne gitmeniz gerekmekte ve daha sonra Kod Tarayıcı’nın yanındaki Ekle düğmesi simgesine dokunmanız gerekmektedir.

 

Ardından Denetim Merkezi’ni açınız, Kod Tarayıcı’ya dokununuz, sonra iPhone’u kod ekranda görünecek şekilde konumlandırmalısınız. Son olarak daha fazla ışık eklemek için el fenerine dokunup onu açabilirsiniz.

 

Android kamerasıyla QR Kodunu Tarama 

 

Android işlemci telefonlarda veya tabletlerde QR kod okutma için yapmanız gerekenler ise;
İlk olarak uyumlu Android telefonunuzda veya tabletinizde yerleşik kamera uygulamasını açınız. Ardından kamerayı QR koduna doğru çeviriniz. Daha sonra Android telefonunuzda veya tabletinizde görünen banner'a dokunarak karekod okutabilirsiniz.

 

QR Kod Okutarak Nasıl Video Açabilirim?

 

Telefonunuzun kamera uygulamasını açtığınızda herhangi bir tuşa basmadan, kameranızı karekoda doğru tuttuğunuzda kameranız karekodu direkt olarak görür. iPhone QR kodu okutmak için kameranızı açmanız ve karekoda tutmanız yeterlidir. Karekod okununca ekrana link bildirimi gelir. Gelen bu bildirime tıklayıp karekodun içinde bulunan video linkine tıklayıp, videoyu açabilirsiniz. Android QR kodu okutma işlemi de iPhone ile aynıdır. 

 

QR Kod Nasıl Oluşturabilirim?


https://www.unitag.io/qrcode sitesinden ücretsiz olarak QR karekod oluşturabilirsiniz. İlk önce sol tarafta yer alan Enter your URL yazılı kısma QR karekodunu oluşturmak istediğiniz linki yazın. Ortada yer alan Your QR Code kısmında yazdığınız link için QR oluşturulacak. QR kodunuzun nasıl görüneceğine karar vermek ve tasarımsal açıdan farklı görünmesini isterseniz, alttaki Templates yazan kısımdan barkodunuzun görüntüsünü seçebilirsiniz. Oluşturduğunuz karekodu kaydetmek için kodun üstüne gelip, sağ tıklayın ve kaydedin. Eğer isterseniz kopyalabilirsiniz.

 

Karekod Okuma Programı Oluşturma 

 

Eğer siz de karekod okuma programı oluşturmak istiyorsanız aşağıda bulunan linkten yararlanıp karekod okuma programı oluşturabilirsiniz.

 

https://gelecegiyazanlar.turkcell.com.tr/blog/androidde-qr-kod-okuma


 

Yorumlar

Meryem ALTIN
18.04.2022 - 12:51

Aslında karekod okutma birçok alanda etkili. Alışveriş merkezlerinde, marketlerde vs. Amacı ise; daha hızlı bir şekilde herhangi bir ürün veya başka birşey için bilgi sahibi olabilmek.

Ömer Karagöz
21.04.2022 - 10:40

Kare kod artık müzelerde de etkili bir şekilde kullanılıyor, rehberlerden ziyade durup dinliyor ve ne dediğiniz tarihini istediğiniz dilde hem video hem de sesli olarak erişebiliyorsunuz.

Uğur TAŞLI
30.05.2022 - 03:57

Karekod artık olmazsa olmazlardan :)

mustafa gediz
06.06.2022 - 10:06

karekod dediğiniz gibi artık hayatımızın bir parçası. ancak kişisel verilerin korunması hususunda daha güvenli bir çalışma yapılması taraftarıyım. kötü amaçlı kullanımlardan kaçınmak gerektiğini düşünüyorum. 

Sezai İncesoy
17.08.2022 - 06:12

Karekod Okutma daha faydalı..

Merve arslan çelik
27.10.2022 - 03:45

C# da karekod oluşturma programını nasıl yazabiliriz? Deneyen var mı?

Serdar Ünlü
04.11.2022 - 11:11

Çok teşekkürler.

Esat Özkan
07.11.2022 - 10:11

karekod dediğimiz artık hayatımızın bir parçası