Mobil Dünya

Raspberry PI ile Canlı Yayın Kameranızı Yapın

Telefonunuzdan evinizi, işyerinizi veya yazlığınızı canlı izlemeye ne dersiniz? Belki de organize ettiğiniz etkinliklerinizi de internette canlı yayınlamak istersiniz. Son kullanıcı iseniz ve hızlı bir çözüm arıyorsanız bu işi yapan kameraları bir yerlerden bulabilir ve satın ala...

Telefonunuzdan evinizi, işyerinizi veya yazlığınızı canlı izlemeye ne dersiniz? Belki de organize ettiğiniz etkinliklerinizi de internette canlı yayınlamak istersiniz.

Son kullanıcı iseniz ve hızlı bir çözüm arıyorsanız bu işi yapan kameraları bir yerlerden bulabilir ve satın alabilirsiniz. Yeri gelmişken, Turkcell Güvenlik Kamerası'ndan da bahsedelim ve Türkiye'den satın alabileceğiniz başka kameralar olduğunu da söyleyelim.

Peki, ya bir geliştirici iseniz, bir şeyler yapmak istiyor ve belki de Raspberry PI almak veya kullanmak için bir sebep arıyorsunuzdur. Canlı yayın kameranızı yukarıdaki kameralardan daha ucuza mal etmek istiyor da olabilirsiniz. Öyleyse, Joker Abi'mizin dediği gibi konuşmaya başlayalım: Now we're talking!

 

Butterfly PI: Raspberry PI ile yapılan ve Android telefonunuzdan kontrol edilip, canlı izlenebilen küçük, taşınabilir bir kameradır. Wi-Fi veya ethernet üzerinden internete çıkabilir. Statik IP'ye ihtiyaç duymaz. Ses kartı ve Webcam ile de çalışabilir. Sonuç olarak ise işte böyle bir şeydir.

Butterfly PI sonundaki PI kelimesinin nereden geldiğini tahmin etmişsinizdir. Butterfly adıysa Butterfly TV uygulamasından geliyor. Kamera Butterfly TV ile kontrol edilmektedir.

Balboa adındaki kamera canlı yayın yapıyor

Balboa adındaki kamera canlı yayın yapıyor

 

Butterfly TV hakkında kısacık bilgi verelim. Butterfly TV telefonunuzdan canlı yayın yapmanızı ve paylaşmanızı sağlayan, yayınlarınızı kayıt altında tutan bir uygulamadır. "Aaaa, Periscope'un kopyası!" diye düşünmeyin, biz burada daha çok Deli Emin rolündeyiz.

Butterfly PI Maker Faire New York'taydı.

 

Evet, şimdi biraz teknik bir şeylerden bahsedelim. Aşağıdaki şemada sistemin yapısı gözükmektedir. Şemada önceden bahsetmediğimiz ve sanırım ne olduğunu merak ettiğiniz bileşen Red5 medya sunucusudur. Red5 açık kaynak kodlu bir medya sunucusu olup, canlı veya seç-izle (video on demand) yayınları sunabilir.

Kısaca biraz teknik ayrıntı verelim.

  • Tüm bileşenler (kamera, mobil uygulama ve izleyiciler) Red5 medya sunucusuna bağlıdır.
  • Kamera RTMP protokolü ile FLV formatındaki sesi (AAC) ve görüntüyü (H.264) FFmpeg ile Red5 sunucusuna gönderir. İzleyiciler de sunucuya bağlanarak canlı yayını izlerler.
  • Kamera ile uygulama arasındaki kontrol (başlat, durdur) ise WebSocket aracılığı ile sunucu üzerinden gerçekleşir.

Daha çok teknik ayrıntı için e-posta atabilirsiniz. Bildiğim herşeyi paylaşabilirim.

Sonuç olarak eğer siz de biraz hobi biraz ihtiyaçtan böyle bir kamera yapmak isterseniz, hazırladığımız buradaki belgelendirmeye sizi davet ediyoruz.

Bu konu veya herhangi bir konu hakkında bir şey sormak isterseniz, bildiğim kadarıyla size yardımcı olmak beni mutlu edecektir.

 

Bazı notlar:

  • Eğer proje ilginizi çektiyse ve Raspberry Pi, mobil uygulamalar, dronelar veya web teknolojileri kullanarak canlı yayınlar üzerinde uğraşmak isterseniz, projeye dâhil olabilirsiniz. Sanıyorum gelecekte canlı yayın sektörü daha da parlıyor olacak.
  • Yerel etkinliklerinizi canlı yayınlamak isterseniz, sponsor olup kamera gönderebilir ve ücretsiz canlı yayın yapılmasını sağlayabiliriz.

Yorumlar

Hakaik
10.02.2016 - 06:36

Butterfly pi ile canlı yayınımız sonrasında youtube otomatik video yükleme sistemi yapabilir miyiz?

Yada youtube'ye de yayını gönderebilir miyiz aynı anda.

Ahmet Oğuz Mermerkaya
11.02.2016 - 09:12

Merhaba,

Şu an arka planda biz otomatik yüklemeyi yapabiliyoruz. Bu özellik yeni yeni olgunlaşıyor. Uygulama üzerinden şu anda bu işlemi yapılamıyor. Bize söylerseniz(contact@butterflytv.net) biz videonuzu otomaik youtube'a yükletebiliriz. 

Direk youtube'a canlı yayın göndermeyi ilerleyen versiyonlarda yapmayı planlıyoruz.

iyi çalışmalar,

A. Oğuz