Geleceği Yazanlar

Sergen Gönenç'ten Mektup Var!

Önce kendimi tanıtayım: Adım Sergen. 11 yaşındayım. Ankara'da yaşıyorum ve TED Ankara Koleji'nde okuyorum. Programlamaya büyük bir ilgim var ve iOS uygulamaları yazıyorum. Hedefim ve hayalim, gelecekte iyi bir bilgisayar mühendisi olabilmek. Çocukluktan beri bilgisayarlara büyük bir ilgi duymuşumdur...

Önce kendimi tanıtayım: Adım Sergen. 11 yaşındayım. Ankara'da yaşıyorum ve TED Ankara Koleji'nde okuyorum. Programlamaya büyük bir ilgim var ve iOS uygulamaları yazıyorum. Hedefim ve hayalim, gelecekte iyi bir bilgisayar mühendisi olabilmek.

Çocukluktan beri bilgisayarlara büyük bir ilgi duymuşumdur. Programlamayı ilk defa 10 yaşındayken okuldaki seçmeli bilgisayar dersinde gördüm ve o andan beri programlamaya merak sardım. Sonra bir gün gazetede Geleceği Yazanlar'ı gördüm. Hemen kayıt oldum ve biraz sitedeki içeriklere baktım ama anlayamadım. Sonra bir gün bana Turkcell Teknoloji Zirvesi'nden davet geldi. Oraya gittim ve Geleceği Yazanlar standını gördüm. Oradakilere yazılım geliştirmek istediğimi ama başlamak için anlaşılır bir kaynak bulamadığımı anlattım. Onlar da bana yardım edeceklerini söylediler ve buradaki içerikleri yazan ekipten Ozan Uysal'ın da yardımıyla uygulama geliştirmeye başladım ve ilk uygulamam Sorumattik'i App Store'da yayınladım.

Biraz uzun gelmiş olabilir ama nasıl uygulama yazmaya başladığımın asıl hikâyesi buydu. Apple'ı ve iOS platformunu tercih etmiştim çünkü küçüklükten beri bir Apple hayranıydım ve bir iPhone'um vardı. iPhone'umda kullandığım uygulamaların nasıl yapıldığını merak etmiştim. Ayrıca iOS uygulamaları yazmanın çok çeşitli cihazlar olmadığı için daha az uğraştıracağını düşünmüştüm.

Kaynak olarak da Geleceği Yazanlar, StackOverflow ve Apple'ın kendisine ait iOS Developer Library gibi kaynakları takip ediyorum.

Benim gibi gençlerin yazılım geliştirme konusunda karşılaştıkları en büyük sıkıntı, nasıl ve nereden yazılım geliştirmeye başlayıp ilk uygulamalarını yazacaklarını bilmemeleri. Hiç programlama bilmeden sıfırdan öğrenebilecekleri bir kaynak olmaması bence en büyük sorun. Neredeyse tüm kaynaklar programlamayı ve o dili bilenler için oluşturulmuş durumda. Hiçbir şey bilmeden kod yazmaya başlamak isteyen diğer gençlerimiz için tavsiyem, önce programlamanın ve dillerin temellerini öğrenmek için Small Basic gibi kolay dillerden başlamaları sonra kolaydan zora adım adım gitmeleri.

Dünyada o kadar genç yazılımcı uygulama geliştirirken Türkiye'de sadece birkaç tane genç geliştirici olmasının sebebi ne yazık ki bunun hiç dikkate alınmaması oluyor. Mesela İngiltere'de sadece genç yazılımcıların buluşup uygulama yazdıkları etkinlikler, uygulama geliştiren gençlere kaynak sağlayıp yardım eden ve okullara uygulama geliştirme sınıfları ekleyip öğrencilere uygulama yazmayı öğreten oluşumlar var. Bence Türkiye'de de genç geliştiricilere önem verilip onlara kaynak, eğitim sağlanmalı ve daha çok geliştirici çıkarmak için daha çok kişiye programlama öğretilmeli.

Yorumlar

Ahmet Burak Demirkoparan
09.11.2014 - 04:48

Tebrik ederim gerçekten gurur duydum Sergen ile.

11 yaşında bu durumda olması harika bişey bence.Hayatında başarılar dilerim.