Geleceği Yazanlar
Siber güvenlik neden önemli?
Günümüzde siber saldırılar sofistike bir hal aldı ve hedefe yönelik olarak gerçekleştiriliyor. Bu durum maddi kayıpların yanında itibar kaybına da yol açıyor. Teknolojinin giderek daha da ulaşılabilir bir hal alması ile birlikte bilgisayar korsanlarının kötü amaçlı yazılımları kullanarak para kazanmalarını da kolaylaştı. Tüm bu gelişmeler arasında dijital dünyada güvenliğimizi sağlamak için ¨si...
Günümüzde siber saldırılar sofistike bir hal aldı ve hedefe yönelik olarak gerçekleştiriliyor. Bu durum maddi kayıpların yanında itibar kaybına da yol açıyor. Teknolojinin giderek daha da ulaşılabilir bir hal alması ile birlikte bilgisayar korsanlarının kötü amaçlı yazılımları kullanarak para kazanmalarını da kolaylaştı. Tüm bu gelişmeler arasında dijital dünyada güvenliğimizi sağlamak için ¨siber güvenlik¨ çözümlerine ihtiyacımız var.
Siber güvenlik; ağları, cihazları, programları ve verileri; saldırı, hasar veya yetkisiz erişime karşı korumak için tasarlanmış teknolojiler, süreçler ve uygulamaları ifade ediyor. Siber güvenlik, bilgi teknolojisi güvenliği olarak da adlandırılabilir.
Siber güvenlik problemi birçok alanda olduğu gibi endüstriyel alanda da etkilerini gösteriyor. Bu noktada geleneksel siber güvenlik çözümleri, endüstriyel kontrol sistemleri için yeterli koruma sağlayamıyor. Endüstriyel tesislere yapılan siber saldırı sayısındaki artış; bozulmalara, üretimin aksamasına neden oluyor ve güvenliği tehlikeye atarak ekipmanlara zarar veriyor.
Günümüzde siber saldırıların sıklığı artmış durumda. Büyük veritabanlarına sahip şirketler dolandırıcıların ana hedefi halinde. 2018 yılında Facebook veritabanını hacklenmesi bunun en çarpıcı örneği. Ekim 2018’de gerçekleşen saldırıda 30 milyon kullanıcının kişisel bilgilerine erişilmişti. Facebook örneği dijital dünyada güvenlik problemini gözler önüne seriyor.
Dijital dünyanın pek çok alanında güvenlik problemi ortaya çıkabiliyor. Örneğin sosyal medya üzerinden yapılan alışverişlerde tüketicilerden pek çok bilgi toplanabiliyor. Bunun yanında şirketlerin kurum için verilerinin güvenliği de son derece önemli bir konu. Bu nedenle çalışanlar arasında kişisel veri alışverişinde e-postaları, mesajları, sohbetleri ve sosyal medyayı güvenceye almak gerekiyor.
Blockchain teknolojisi, veri hırsızlığıyla mücadelede önemli bir kilometre taşı olarak gösteriliyor. Günümüzde mesajlaşma ekosistemlerinin çoğunluğu tarafından kullanılan uçtan uca şifreleme, toplam güvenliği sağlama noktasında zorlanıyor. Blockchain bu noktada önemli bir görev üstlenebilir. Blockchain, tüm bilgi alışverişini güvence altına alıyor ve çeşitli mesajlaşma platformları arasında birleşik iletişimi kolaylaştırıyor.
Bir blok zincirini yok etmek veya bozmak için, bir bilgisayar korsanının global ağdaki her kullanıcının bilgisayarında depolanan verileri imha etmesi gerekiyor. Bu, verilerin bir kısmının veya tamamına ait bir kopyanın saklandığı milyonlarca bilgisayar olabilir. Bilgisayar korsanı eşzamanlı olarak bir ağın tamamını çökertmediği sürece, “düğüm” olarak da bilinen hasarsız bilgisayarlar, ağdaki tüm verilerin doğrulanması ve kaydedilmesi için çalışmaya devam ediyor. Bu sayede bilgisayar korsanları tarafından saldırıya uğrama riski de düşüyor.
Bu karmaşık yapı, bilgileri çevrimiçi ortamda depolamanın ve paylaşmanın en güvenli formlarından biri olma özelliğini taşıyor. İşte tam da bu sebeple dolandırıcılığı önlemek ve verilerin korunmasını artırmak için farklı sektörlerde kullanılıyor.
Siber güvenlik blockchain gibi bir çok savunma mekanizmasını doğurdu. Teknoloji ile birlikte saldırıların karmaşıklaştığı bir ortamda yenilikçi savunma sistemlerine ihtiyaç duyduğumuz bir gerçek. Dijital dünyada verilerimizin güvenliğinden endişe duymak istemiyorsak bu sistemlerden faydalanmamız gerekiyor.
21.08.2019
Yorumlar
Siber güvenlik ile ilgili çok büyük bir iş sahası bulunmaktadır. Önemli bilgilerin yer devlet siteleri için bu alanda bir dijital siber güvenlik ile ilgilienen bir birim oluşturulmasının önemli olduğunu düşünüyoruz.
Faydalı bir yazı olmuş teşekkürler.
Siber güvenliğin önemine değinen bir yazı daha teşekkürler.