Geleceği Yazanlar

Teknolojiye Kadın Eli Değiyor

Teknoloji çağı birçok değişimi beraberinde getirdi. Etrafınıza dikkatlice baktığınızda büyük bir dijital entegrasyonun tam ortasında olduğumuzu görebilirsiniz. Günlük hayatlarımızın önemli bir parçası haline gelen dijital dünya ile birlikte teknolojik geli#...

Teknoloji çağı birçok değişimi beraberinde getirdi. Etrafınıza dikkatlice baktığınızda büyük bir dijital entegrasyonun tam ortasında olduğumuzu görebilirsiniz. Günlük hayatlarımızın önemli bir parçası haline gelen dijital dünya ile birlikte teknolojik gelişmeler de her geçen gün artmakta. Teknoloji sektöründeki kadın istihdamı rakamları ise hem dünyada hem de ülkemizde istenilen noktaya ulaşmış değil. Teknoloji üzerine hazırlanan raporlar da bu görüşü destekliyor ve ortaya şu sonuç çıkıyor: Sektör erkekler tarafından domine ediliyor. Turkcell, geliştirdiği Geleceği Yazan Kadınlar projesi ile bu alanda ezber bozmaya devam ediyor.

Birçok alanda olduğu gibi kadınların iş dünyasına katılımı noktasında da önemli projeler geliştiren Turkcell, ¨Geleceği Yazan Kadınlar¨ projesi ile farkını ortaya koyuyor. TOBB, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve Turkcell işbirliğinde başlatılan Geleceği Yazan Kadınlar projesi, kadınları yazılım konusunda eğiterek, mobil uygulamalar geliştirmelerine destek olmayı amaçlıyor. Turkcell, kadınların bu alanlardaki istihdam kapasitesini ve girişimciliğini artırmayı da hedefliyor.

İlk olarak 2017 yılında hayata geçirilen Geleceği Yazan Kadınlar projesine ilgi artarak devam ediyor. Bu yıl da başvuru sürecinde 64 farklı şehirden 1600’ün üzerinde başvuru yapıldı. Proje; eğitim süreci, proje geliştirme ve yarışma aşamalarından oluşuyor. 2019 yılında gerçekleştirilen projede eğitim süreci tamamlandı. Eğitim aşamasında görev alan 112 Geleceği Yazanlar Gönüllü Eğitmeni, 24 ilde, 51 sınıfa eğitim vererek önemli bir başarıya imza attı.

Eğitim süreci sonunda 768 katılımcı, toplam 4000 başarı belgesi alarak Proje Geliştirme aşamasına geçmeye hak kazandı. Peki, Proje Geliştirme aşamasında neler yapılıyor?

Geleceği Yazan Kadınlar’ın proje geliştirme aşaması da oldukça yoğun geçiyor. Bu süreçte TOBB’un belirlediği başarılı iş insanları ve akademisyenler 3 günlük iş danışmanlığı veriyor. Katılımcıların mobil uygulamalarını geliştirdiği bu süreçte, Geleceği Yazanlar Gönüllü eğitmenleri de her an yanlarında oluyor. Bu sayede katılımcıların duyduğu teknik destek ihtiyacı da önemli ölçüde sağlanıyor. Yüz yüze teknik desteğin yanı sıra 7/24 online destek de sunuluyor. Ayrıca katılımcılara girişimcilik, sunum teknikleri ve ilham veren hikayeler başlıklarında online eğitimler Turkcell Akademi tarafından sunuluyor.

Proje Geliştirme sürecinde mobil uygulama fikirlerini geliştiren ve iş modellerini hazırlayan katılımcılar, 3 aşamalı Yarışma sürecine katılmaya hak kazanıyorlar. Yarışma sürecinde projeler; Mobil Uygulama, Özgünlük ve Yaratıcılık, Sosyal ve Sektörel Etki, İş Modeli ve Sunum başlıkları kapsamında değerlendirilmeye tabi tutuluyor. Başarılı ekipler, yurt dışı teknoloji gezisinden para ödülüne, staj ve istihdam imkanından, Turkcell Arıkovanı’nda fonlamaya kadar birçok ödüle sahip oluyor.

Değişimin öncüsü olan Turkcell tarafından gerçekleştirilen Geleceği Yazan Kadınlar projesi, hem yurtiçi hem de yurt dışında büyük ses getirmiş durumda. Proje, aldığı ödüllerle de başarısını taçlandırmaya devam ediyor.

Geleceği Yazan Kadınlar, İletişim Danışmanlığı Şirketleri Derneği(İDA) tarafından düzenlenen Prida Ödülleri’nde ‘Topluma Değer Katan Proje’ ödülüne layık görüldü. Proje ayrıca Türkiye Halkla İlişkiler Derneği (TÜHİD) tarafından düzenlenen 18. Altın Pusula Gecesi’nde Sosyal Sorumluluk kategorisinde ödül sahibi oldu.

Geleceği Yazan Kadınlar, yurtiçinde olduğu kadar yurt dışında da önemli başarılara imza atıyor. Proje, Dünya GSM Birliği (GSMA) tarafından, Mobil Dünya Kongresi (Mobile World Congress) kapsamında düzenlenen GLOMO Global Mobile Awards 2019’da, Women4Tech dalında, sektör liderliği (birincilik) ödülüne layık görüldü. Ayrıca GSMA’nın örnek projeleri dünyaya tanıttığı Case For Change inisiyatifi kapsamında, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne katkılarından dolayı örnek proje olarak tanıtıldı ve Case for Change web sayfasında yayınlandı. Proje ayrıca Birleşmiş Milletler Kadının Güçlendirilmesi 2019 Forumu’ndan (UN WEPs Forum 2019) davet alarak bir başka başarıya da imza attı. 14 Mart’ta UN HQ’da düzenlenen Forum’un “Future Work” isimli panelinde Turkcell Akademi Genel Müdürü Sayın Banu İşçi Sezen sözcülüğü ile yer aldı.

Turkcell, kadınları merkezine alan projeler üreterek takdir toplamaya devam ediyor. Projelerin kapsamı ve dünya kamuoyu üzerinde yarattığı etki de oldukça heyecan verici. Bu bakışın bir ürünü olan Geleceği Yazan Kadınlar, bundan sonraki süreçte de adından söz ettirecek gibi gözüküyor.

 

Yorumlar

Dilara Yeni
11.04.2021 - 08:13

yaşasın kadın dayanışması, tebrikler Turkcell.