Geleceği Yazanlar

Tülin İzer ile Yazılım Geliştirme Üzerine

Yazılım geliştirme, birden fazla disiplini ilgilendiren bir sorun çözme sanatı. Kaynağını hayattan alan ihtiyaçlarımızın her biri, yazılım geliştiriciler için çözülmesi gereken bir sorun niteliğinde. Yazılım geliştiriciler bu gibi basit sorunları teker teker &cc...

Yazılım geliştirme, birden fazla disiplini ilgilendiren bir sorun çözme sanatı. Kaynağını hayattan alan ihtiyaçlarımızın her biri, yazılım geliştiriciler için çözülmesi gereken bir sorun niteliğinde. Yazılım geliştiriciler bu gibi basit sorunları teker teker çözen, onları katlanılır daha küçük sorunlar haline getiren sanatçılardır. Bu nedenle de başardıklarıyla etrafındakilere ilham veren geliştiriciler ile tanışmayı, onların vizyonunu diğer geliştiricilere aktarmayı önemsiyoruz.

Bu nedenle, Geleceği Yazanlar'da yazılım geliştiricileri, özellikle kadın yazılım geliştiricileri anlatmak istiyoruz. Türkiye'de sayısı giderek artan başarılı kadın geliştiricilerle söyleşiler yapma fikri, ekibimizden Esra Altıntaş ile kadın geliştiriciler hakkında konuşurken çıktı. Bu dizinin ilk söyleşisinde, özgür yazılım camiasından tanıdığımız geliştiricilerden Tülin İzer ile yazılım geliştirmeyi, Türkiye'de kadın yazılım geliştirici olmayı konuşacağız. Tülin, GNU/Linux ile ilgilenen ve Linux çekirdeğine yama gönderecek kadar konusunda yetkin bir mühendis, yazılım geliştirici.

Tülin ile son olarak Devfest Women'da Ebru Akagündüz (yukarıdaki fotoğraf, sağda) ile yaptığı Linux Çekirdeğine Nasıl Katkı Verilir? (Video kaydı için Necdet Yücel'e teşekkür ederiz) sunumunda karşılaşmıştık:

Böyle bir söyleşi için kendisiyle iletişime geçtiğimizde memnuniyetle karşıladı. Sağolasın Tülin!

Kendisine sorduğumuz sorulara ve verdiği yanıtlara dönelim:

 

Merhaba Tülin. Seni biraz tanıyoruz, bize öğretim hayatından bahseder misin?

Bu yıl Galatasaray Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldum ve Münih Teknik Üniversitesi'nde Hesaplamalı Bilim ve Mühendislik (Computational Science and Engineering) bölümünde yüksek lisansa başladım.

Nelerle uğraştın, neler yapıyorsun?

Lisans eğitimimin 3. yılındayken OPW (Outreach Program for Women)'a katıldım. Bu program kapsamında 3 ay boyunca Linux çekirdeğinde x86 boot süreci projesinde PJ Waskewicz ile çalıştım. Projenin amacı, x86 mimariye sahip işlemcilerin açılış sürecinin parallelleştirilmesiydi. Üç ayın sonunda, her yıl Avrupa ve Amerika olmak üzere iki kez gerçekleştirilen LinuxCon İskoçya'ya katıldım ve projemle ilgili kısa bir konuşma yaptım.

Bir sonraki sene, GSoC (Google Summer of Code) programına katıldım. Bu kez Xen projesinde Boris Ostrovsky (Bkz: Xen Dev. Summit'teki sunumu) ile çalıştım. Bu projenin amacı (Bkz: Parallel xenwatch kthread projesi) Xenwatch threadinin eşzamanlı hâle getirilmesiydi. Programın bitmesine rağmen öğrenci ve mentor anlaşabildiği takdirde projeye devam edilebiliyordu ve benim de amacım buydu. Yüksek lisans eğitimimin başlangıcı nedeniyle projeye ara verdim.

Google Summer of Code 2013

Kaynak: http://google-opensource.blogspot.com.tr/2013/05/students-announced-for-google-summer-of.html

 

Peki, proje nasıl sonuçlandı?

Bu proje de 3 aylık süre içerisinde tamamlanamadı. Mentorum ile anlaşarak projeye devam etme kararı aldık ancak bu Intel şirketinin bir projesiydi ve PJ Waskewicz’in kısa bir süre sonra iş değiştirmesi sonucu ne yazık ki bu proje de yarım kaldı.

Bundan sonra neler yapmak istiyorsun?

Yüksek lisans eğitimime devam ederken, açık kaynaklı projelere katkıda bulunmaya devam etmek istiyorum. Mezun olduktan sonra da açık kaynaklı bir projede tam zamanlı olarak çalışmayı umuyorum.

Şu projede tam zamanlı çalışmalıyım dediğin bir yer var mı?

Çalıştığım iki açık kaynaklı proje de düşük seviyeli projelerdi. İkisinde de çalışırken çok keyif aldım ancak bundan sonra daha değişik alanlara yönelip yüksek seviyeli projelerde de çalışmak istiyorum.

Güzel bir soru geliyor: İlham aldığın birisi var mı?

Sarah Sharp. Intel'in Linux kernel geliştiricilerinden biri. Aynı zamanda OPW koordinatörü. Hem kişiliğiyle hem çalışmalarıyla bana ilham veriyor.

Tülin, "kadın yazılımcıların çalışma ortamında erkeklere oranla başarılı olduğu" fikrine ne diyorsun?

Şimdiye kadar tüm çalışma deneyimim uzaktan bir mentor ile olduğu için çalışma ortamı açısından pek deneyimim olmadı :)

Pekala. Halihazırda okuyan, kendini geliştirmek isteyecek kişilere vereceğin öneriler ne olurdu?

Açık kaynaklı bir projeye katkıda bulunmanın ve bu işi profesyonel olarak yapan insanlarla çalışmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Peki, bu arkadaşlar yanında çalışacağı profesyonelleri bulmak için sence ne yapabilirler?

OPW, GSoC gibi programlar çok önemli fırsatlar. Bu programlara katılan mentorlar hem çok istekli hem de çok bilgili oluyorlar. Bu tür programlara katılabilmek için geliştiricilerin dikkatini çekmek gerekiyor. Bunun yolu da istekli olduğunuzu göstermekten geçiyor. Bu programlara katılmak aslında göründüğü kadar zor değil. Genellikle çok bilgi sahibi olmasanız da öğrenebileceğinizi gösterirseniz, seçilme şansınız yüksek.

Örneğin OPW başvurusu için benim yaptığım ilk yama, kodun içerisindeki gereksiz boşlukları silmekten ibaretti. Linux gibi büyük bir projenin kodlarına "dokunabiliyor" olmak hem kendime güvenimi artırdı hem de geliştiricilere istekli olduğumu göstermemi sağladı. Tabi bu yeterli değil, sürekli sorular sorarak hem yaptığınız yamaların boyutunu ve kalitesini artırabilirsiniz hem de geliştiricilere hızlı öğrenebileceğinizi kanıtlayabilirsiniz.

Özetle bir yerden başlamanız ve ellerinizi kirletmeniz gerek.

Bunlar çok önemli tavsiyelerdi. Çok teşekkür ederiz.

(...)

Tülin'in gelişim ve çalışma önerilerini okuduğunuz için teşekkür ederiz. Bir başka yazıda bir başka geliştiriciyle görüşmek üzere.

Yorumlar