Geleceği Yazanlar

Türkçe Scratch Eğitimleri Başladı

Scratch, tamamı Türkçe'ye çevrilmiş, sürekli destek alarak gelişen "ücretsiz" görsel programlama dilidir. Scratch ile oyun, animasyon, enstrüman ve hatta kendi hikâyenizi oluşturabilirsiniz. Bu örneğin, Scratch'in çok küçük bir bölümünü oluşturduğunu söylemek y...

Yusuf Eren Utku |

25.08.2015

Scratch, tamamı Türkçe'ye çevrilmiş, sürekli destek alarak gelişen "ücretsiz" görsel programlama dilidir. Scratch ile oyun, animasyon, enstrüman ve hatta kendi hikâyenizi oluşturabilirsiniz. Bu örneğin, Scratch'in çok küçük bir bölümünü oluşturduğunu söylemek yanlış olmaz.

Hâlâ Scratch hakkında aklınızda soru işareti kaldıysa, sizi aşağıdaki videoyu izlemeye davet ediyorum :)

 

Eğitimleri nasıl hazırladık?

Türkiye'nin dört bir yanından gelen Geleceği Yazanlar Üniversite Elçileri olarak toplam iki hafta, App Inventor eğitiminin ilerletilmesi ve Scratch eğitiminin hazırlanması için toplandık. Bu iki haftalık süre için zaman planlaması ve görev bölümü yaptık. Görevlerin dağıtılmasıyla zorlu bir süreç başladı. Bu süreç içerisinde çok yorucu günler oldu ama eğlenceli günler de yaşadık. Hazırladığımız eğitimlerin geleceğe birer miras niteliğinde olduğunu hiç unutmadan özenle çalıştık. Bu bilinç ışığında, videoların kaliteli olması için iki temel konuda (kalite ve içerik) standartlar oluşturduk. Bu standartları oluştururken yaptığımız beyin fırtınasının keşke videosunu çekseydik, demeden geçemiyorum.

Kalite kontrolleri videonun ses, görüntü kalitesini ve her dersin uygun formatta olmasını kapsayan bir dizi kontrolü kapsadı. Bu kontrollerden ben sorumlu oldum. İçerik kontrol aşaması ise içeriklerin çocuklara uygunluğu, algılarına hitap edip etmediği ve çocukların takip edemeyeceği şekilde anlatılıp anlatılmadığını kapsayan bir dizi kontrolü kapsadı. İçerik kontrolünden, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu olan Doğukan Yıldırım arkadaşım sorumlu oldu. Kontrollerden sonra küçük bir hata için baştan çekilen dersler bile oldu. Amaç, nitelikli bir eğitim seti hazırlamak olduğu için kimse dersini tekrar çekmek için erinmedi. Çok güzel ve bir o kadar da yorucu iki hafta geçirdik; ama değdi!

Tamamen gönüllü bir toplantıda herkes canla başla çalışarak, tam beş buçuk saatlik kaliteli bir Scratch eğitimi hazırladık. Bunun içerisine Scratch 101 ve Scratch 201 sınavları da dahil. Scratch 101 içerisinde Scratch’in temel kullanımına yönelik eğitimler hazırladık. Scratch 201 içerisinde ise, her derste farklı projeler yaparak, eğitimi alanların kendi başına proje geliştirebileceği bir seviyede dersler hazırladık. Bu dersler içerisinde hem derse ait projenin indirilebilir içerikleri hem de direkt projelere scratch.mit.edu içerisinden bakıp inceleyebileceğiniz, kendi hesabınıza ait projelerinize ekleyerek düzenleyebileceğiniz paylaşılmış proje bağlantıları mevcut.

 

App Inventor eğitimlerimiz

Scratch eğitimi görevlerimizin yanında App Inventor için bolca soru ve istek aldığımız konuları kapsayan dersler düşündük ve planlayarak görev dağılımı yaptık. App Inventor 201 ile her bir derste farklı bir oyun yaptık. App Inventor 301 eğitimlerinde ise her derste farklı uygulamalar geliştirdik. Böylelikle her derste farklı projeler geliştirerek, eğitimi alan kişilere, bir projeyi baştan sona nasıl yapmaları gerektiğini öğretmeyi hedefledik. Eğitim setini, sorularıyla birlikte hazırlamayı da ihmal etmedik.

Türkçe kaynak sıkıntısı çektiğimiz bu günlerde tamamen gönüllü olarak çalışıyor ve tamamıyla Türkçe eğitimler hazırlıyoruz. Hazırladığımız tüm eğitimler izlenebilir ve tüm sınavlar girilebilir, başarı belgeleriyle ödüllendirilebilir durumda. Bu içeriklerin çocukların algoritmik düşünme gücünü geliştirmek için önemli bir etken olduğunu düşündüğümüz için, öncelik çocuklara verilerek hazırlandı. Siz de çevrenizi ve yeni yetişen nesli bu tür eğitimleri almaya teşvik ederek, bu sosyal sorumluluk projesine destek verebilir ve bir parçası olabilirsiniz.

Bu projeye destek verenlerin listesi aşağıda yer almaktadır:


Gelecek nesillere ışık tutacak bir projede yer aldığım için kendimle ve tüm arkadaşlarımla gurur duyuyorum. Tüm elçileri gönülden kutluyorum.

Turkcell Geleceği Yazanlar Elçileri olarak sizleri selamlıyoruz :)