Mobil Dünya

Turkcell Teknoloji Zirvesinde Neler Oldu?

2010 yılından bu yana teknoloji, iletişim, oyun, pazarlama ve daha pek çok sektörden insanı buluşturan Turkcell Teknoloji Zirvesi, bu sene 12-13 Kasım tarihleri arasında düzenlendi. Biz de Geleceği Yazanlar ekibi olarak hep beraber zirvede hem soruları yanıtladık hem de profesyonellerin dünyasını dinleme &#...

2010 yılından bu yana teknoloji, iletişim, oyun, pazarlama ve daha pek çok sektörden insanı buluşturan Turkcell Teknoloji Zirvesi, bu sene 12-13 Kasım tarihleri arasında düzenlendi. Biz de Geleceği Yazanlar ekibi olarak hep beraber zirvede hem soruları yanıtladık hem de profesyonellerin dünyasını dinleme şansı bulduk. Bu güzel iki günü hem katılmak isteyip de katılamayanlara bir özet geçmek hem de katılanlara kısa bir süreliğine Haliç Kongre Merkezi'ne dönme fırsatı vermek istedik.

İlk gün giriş ve açılış konuşmalarıyla başladı. Haliç Kongre Merkezi'nden içeri girdiğimizde oldukça etkileyici bir karşılama bizi bekliyordu. Yaka kartlarımızı aldık ve önce standımıza yerleşip ardından açılış konuşmalarını dinlemek üzere Haliç Oditoryumu'ndaki yerimizi aldık. Selen Kocabaş ve Süreyya Ciliv hem bugünün hem de geleceğin teknolojilerini ve Turkcell'in bu dünyaya katkılarından bahsettiler. Bilgilendirici ve aydınlatıcı bu konuşmalara buradan ulaşabilirsiniz.

Öğle arasına geldiğimizde standımız dolmaya başlamıştı. Önümüzdeki yıl Geleceği Yazanlar'da bize elektronik ve özgür donanımlar konusunda destek verecek danışmanımız Alp Özdemir'in uçurduğu drone epey ilgi çekti.

Hem Geleceği Yazanlar hem de standımızda bulunan 3 boyutlu yazıcı ve el yapımı "quadcopter" ile ilgili sorulara cevap verdiğimiz birkaç saatten sonra tekrar konuşmaları dinleme vakti gelmişti.

 

Nesnelerin interneti

Intel'in küreselde çok önem verdiğini belirttiği ve Türkiye’de de tanıtımı yakın zamanda yapılan IoT (Internet of Things - Nesnelerin İnterneti) konusu Turkcell Teknoloji Zirvesi'nin en önemli konu başlıklarından biriydi. Ekibimizden Halil de Selin Mızraklı’nın "Nesnelerin İnternetiyle İş Yaşamında Dönüşüm" konuşmasına katılma fırsatı buldu. Mızraklı, çok değerli olduğunu düşündüğümüz çeşitli veriler gösterdi ve yurtdışından başarılı örneklerle gidişatı anlattı. Sizin için de şaşırtıcı olduğunu düşündüğümüz ve nesnelerin internetiyle olumlu yönde değişeceği öngörülen veriler şu şekilde:

  • Ulaşımda yakıt tüketimi 60 milyar doları buldu.
  • Kronik hasta sayısı 22 milyon.
  • Kullanıcıların %15'i kaçak elektrik kullanıyor.
  • Türkiye'de su kaybı yılda %46, %15 yanlış sulama
  • Sim kart sayısı 2020’de 2 milyarı bulacak.
  • M2M (Machine to Machine) sim kartlarının sayısı 15 milyon civarında.
  • 505 bin POS cihazı, 130 bin sayaç, 530 bin ulaşımda kullanılan sistem ile toplamda yaklaşık 1.8 milyon nesne var.
  • Söke Ovası'na nesnelerin internetini kullanan akıllı sulama sistemi kuruldu ve çok olumlu sonuçlar alındı.
  • Aktif ve reaktif enerji kavramı nesnelerin internetiyle gelişecek.

Bu bilgiler nesnelerin interneti kullanarak verimliliği arttıracak projelere ne kadar ihtiyacımız olduğunu ve prototip çalışmaların dahi ne kadar etkili olabileceğini gözler önüne serdi.

Aynı saatlerde ekibimizden Cansu, "360 Derece İçerik Dünyası" başlığıyla internet ve medya dünyasının önde gelen isimlerinden FOX TV Ceo'su Pietro Vicari, Da Vinci Learning CEO'su Ferdinand Habsburg, Turkcell Teknoloji Medya Hizmetleri Direktörü Fırat Akdere, Ureteam Medya Hizmetleri Yönetim Kurulu Başkanı Murat Saygı'nın konuştuğu bir panele katıldı. Günümüzde internette içeriğin her şeyden önemli hale geldiğinin konuşulduğu panele ilgi büyüktü. Biz de içeriğimizin daha da zenginleşmesi için neler yapabiliriz güzel çıkarımlar yapmış olduk.

İlk günün sonuna yaklaşırken Halil günümüzün yine en popüler konularından biri olan mobil ödeme hakkındaki "Ödeme Sistemlerinin Bugünü ve Yarını" başlıklı konuşmaya katıldı. Denizbank Dijital Bankacılık Grup Müdürü Gürhan Çam, Turkcell Mobil Finans Müdürü Melike Kara, VISA Türkiye Genel Müdürü Merve Tezel, MasterCard Genel Müdürü Mete Güney, BKM Pazarlama ve Kurumsal İletişm Genel Müdürü Serkan Yazıcıoğlu'nun katıldığı konuşmadan değerli geri dönüşler aldık. Mobil ödeme hakında konuşmadan çıkan mesajlar genel olarak şu şekildeydi:

  • Kullanıcı alışkanlıkları kolay değişmiyor, sabırlı olmak gerekiyor.
  • Ortak platform sağlamak, tekelleşmeden uzaklaşmak gerekli.
  • Kullanıcı bazlı mobil ödeme teknolojisi hazır olsa da kasalar bu teknoloji için henüz hazır değiller.
  • Hatalardan ders çıkarıldı, parayla tecrübe edinildi, daha dolu hazırlanılıyor.
  • Apple Pay rüzgâr yarattı ama henüz Amerika için bile erken olabilir.

Zirvede sadece teknolojinin kendi içindeki gelişimi değil diğer sektörlere etkisinin de anlatıldığı pek çok panel ve sunum vardı. Bunlardan bir tanesi de gelişen teknolojiyle beraber "Müzik Dinleyicisi, Sanatçı ve Marka Üçgeninde Neler oluyor?" sorusunun sorulduğu ve Turkcell Müzik ve Eğlence Direktörü Berna Şamiloğlu, MFÖ'nün efsane üyesi Fuat Güner, müzik yazarı Mehmet Tez, Universal Publishing Taxim Edisyon Genel Müdürü Mine Aksoy, Coca Cola İnteraktif Pazarlama Müdürü Yüce Zeray'ın yer aldığı paneliydi. İnternet sayesinde webden ve mobilden ücretli veya ücretsiz müzik dinlemek bildiğiniz gibi artık çok kolay. Bu kolaylığın müzisyenlere telif açısından nasıl döndüğünü çok iyi şekilde anlatıldığı panelden çıkan sonuç ise yurtdışında internetten müzik yayınının yasalara bile girdiğini düşünürsek ülkemizde bu kültürün henüz yaygınlaşmadan köklü bir değişikliğe gitmesi şart.

 

Geleceğe dair tahminler

Eğlenceli geçen ilk günün ardından ikinci gün dünyanın en ünlü fizikçilerinden Michio Kaku'nun geleceği yorumladığı "Bugünden Geleceğe Bakış" başlıklı etkileyici sunumla başladı bizim için. Kaku'nun tahminlerinden en dikkat çekicileri şu şekildeydi:

  • Felçli insanlar, yapmak istedikleri birçok şeyi sadece düşünce gücüyle yapabilecek.
  • Nano parçacıklar kanser hücrelerini yok edecek. Kemoterapi yerine hedefli terapi gelecek.
  • Sanatçılar, komedyenler, tasarımcılar çok önemli hale gelecek. Çünkü kalan her şeyi robotlar yapacak.
  • Trafik kazası kavramı sözlükten silinecek, milyonlarca dolarlık zarar sona erecek.
  • Dijitalleşen ilk endüstri müzik oldu, onu medya izledi. Çok yakında eğitim, tıp ve ulaşım dijitalleşecek.
  • Yoldayken olası sağlık riski durumunda size ilk müdahaleyi arabanız yapacak. Arabanız, doktorunuz olacak.
  • Gözlük takmayı sevmiyor musunuz? Hiç sorun değil, çünkü bir sonraki adım akıllı lensler.

Bu etkileyici sunumun ardından sıra Turkcell Teknoloji Grubu Genel Müdürü İlker Kuruöz'ün ve Ericsson Global Strateji Bölümü Başkanı Mikael Back "Geleceğin Network'ü: 4G ve Ötesi"'ndeydi. Kuruöz önce Turkcell ile beraber Türkiye'de gelişen interneti ve giderek büyüyen rakamları anlattı. Mikael Back ise 4G'nin öneminden bahsetti. Görünen o ki, yakın gelecekte 4G tüm hızı ve ihtişamıyla bizi bekliyor.

API Dünyasındaki Fırsatlar oturumundan bir kare

Katıldığımız oturumlardan biri Alaaddin Alpay'ın moderatör olduğu "API Dünyasındaki Fırsatlar" oturumuydu. Alaaddin Alpay, Turkcell'de Geliştirici Topluluğu Yönetimi bölümünün yöneticisi. Konukları Salamworld'ün CTO'su Fikret Toydemir, Verisun'un kurucu ortağı Mustafa Eren, Aslanoba Grubu'nun CTO'su Umut Gökbayrak ve TAGES'in CEO'su, Hackathonist'ten tanıdığımız Leyla Arslan oldu. Ülkemizde açık verinin durumu, Avrupa Birliği'nin açık veri için sağladığı hibeler ve farklı API sağlayıcıların tartışıldığı oturum izleyicilerin de ilgiyle dinlediği bir oturum oldu. Eğer açık veri ve akıllı şehirler üzerine çalışmak sizi heyecanlandırıyorsa, Leyla Arslan'ın tanıttığı FIWARE'e mutlaka bakın.

Zirvenin tüm bu güzel konuşmaları ve panellerinin yanında ilgi çekici bir yanı daha vardı: Maker Faire. Maker Faire, kapısında tenekeden bir robotun sizi karşıladığı ve içerisi cıvıl cıvıl, üreten, oynayan ve eğlenen birbirinden meraklı "maker" ile dolu bir fuardı. Ülke genelinden pek çok Maker'ın bir araya geldiği fuarda çok ilgi çekici icatlar vardı. Bu güzel fuara ilişkin ne söylesek az, bu yüzden bunu ayrı bir blog yazısına bırakıyoruz. Siz yine de @MakersTurkiye hesabını takip etmeyi unutmayın.

Zirvenin geneline baktığımızda dolu dolu iki gün geçirdiğimizi söyleyebiliriz. Makineler arası iletişim, verimli çözümler, giyilebilir teknolojiler önümüzdeki birkaç yılın en gözde konuları olacak gibi görünüyor. Teknoloji bu hızla gelişmeye devam ettikçe daha pek çok yeniliği deneme fırsatı bulacağız. Eğer kaçırdığınız ama izlemek istediğiniz bir konuşma varsa tüm videoları buradan bulabilirsiniz.

Bir sonraki Teknoloji Zirvesi'nde görüşmek üzere!

Yorumlar

Eyüp KAYA
25.12.2014 - 10:05

Vallah nediyelim Başarınızın devamını dilemekten başka, harika projeleriniz varr

euroantcom
16.12.2020 - 11:12

Turkcell Ailesi Zirvede olmaya devam edecek.